3 metode inedite de a scăpa de dureri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a recurge la medicamentele analgezice, care au efecte secundare considerabile, poţi atenua durerile prin câteva metode alternative eficiente.

1. Tehnici de respiraţie

Relaxarea indusă printr-o respiraţie profundă face să se atenueze sau chiar să dispară durerile de cap, de spate, de articulaţii şi cele induse de anumite afecţiuni, chiar şi de cancer. Explicaţia este că, atunci când te concentrezi asupra respiraţiei, creierul este nevoit să proceseze intens aceste informaţii şi cele induse de meditaţie şi, astfel, nu mai transmite cu aceeaşi intensitate semnalele dureroase. Este foarte important modul în care respiri. Astfel, specialiştii recomandă să inspiri numărând până la patru şi încercând să-ţi umpli plămânii începând din partea de jos, cu ajutorul diafragmei. Apoi ţine aerul în plămâni timp de trei secunde, după care expiră lent, în acelaşi ritm în care ai inspirat, numărând până la patru.

2. Înjurăturile, analgezice naturale

Durerile provocate de stările persistente de tensiune şi de stres (în principal de spate şi de cap) pot fi eliminate prin exteriorizarea emoţiilor negative. O astfel de metodă o reprezintă înjurăturile, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Keele din Marea Britanie. Studiul cercetătorilor britanici a demonstrat că persoanele care îşi manifestă starea negativă înjurând rezistă mai bine la durere decât cele care nu se exteriorizează astfel. În cadrul cercetării, un grup de voluntari a trebuit să-şi ţină mâinile timp îndelungat într-o găleată cu apă rece ca gheaţa, ceea ce, de la un anumit punct, provoacă o durere insuportabilă.
Concluzia studiului a fost că persoanele cărora li s-a permis să înjure au rezistat cu mâinile în apă cu 40 de secunde în plus comparativ cu cei care nu au ajut voie să-şi manifeste durerea în acest mod. Cu toate acestea, persoanele care obişnuiau să înjure în viaţa de zi cu zi nu au prezentat acelaşi rezultat, înjurăturile efect analgezic puternic doar în cazul celor care nu au acest obicei. Explicaţia oferită de Richard Stephens, coordonatorul studiului, a fost că înjurăturile activează o zonă a creierului unde sunt produşi opiozi naturali, substanţe ce atenuează durerea similare celor din antalgice precum morfina şi oxicodonul. Ca şi în cazul acestor medicamente, înjurăturile repetate nu mai au efectul scontat în timp, deoarece corpul devine dependent de ele, spun specialitştii britanici.

Citeşte şi:
Exerciţii în caz de dureri reumatice

Scapă de durerile de cap cu ajutorul plantelor!

3. Încrucişarea braţelor

Deşi poate părea bizar, studii realizate de cercetătorii britanici de la Colegiul Universitar din Londra confirmă faptul că, atunci când ne încrucişăm braţele, durerile scad în intensitate. Studiul, publicat în revista „Pain", a arătat că participanţii care şi-au încrucişat braţele au perceput mai puţin durerea dintr-unul dintre braţe, provocată de un stimul exterior. Medicul Giandomenico Iannetti, coordonatorul cercetării, spune că, atunci când încrucişăm braţele, creierul devine uşor „derutat", nu mai procesează corect informaţiile şi nici nu mai transmite semnalele dureroase. Totuşi, medicul Iannetti spune că această metodă are eficienţă limitată la durerea de la nivelul braţelor. În plus, nu se ştie încă pe ce durată se menţine acest efect benefic.

5 obiceiuri care agravează durerile

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite