ONU avertizează că schimbările climatice „au scăpat de sub control” după cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată

0
Publicat:

Secretarul general al ONU a declarat că „schimbările climatice sunt scăpate de sub control”, în timp ce o analiză neoficială a datelor a arătat că temperaturile medii mondiale din cele șapte zile de până miercuri au fost cele mai ridicate din istorie.

Schimbari climatice

„Dacă vom persista în a întârzia măsurile cheie care sunt necesare, cred că ne îndreptăm spre o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, referindu-se la recordurile mondiale de temperatură doborâte luni și marți, relatează The Guardian. 

Temperatura medie a aerului la nivel mondial a fost de 17,18 C marți, potrivit datelor centralizate de Centrele naționale americane pentru prognoze de mediu (NCEP), depășind recordul de 17,01 C atins luni.

Pentru perioada de șapte zile care s-a încheiat miercuri, temperatura medie zilnică a fost cu 0,04 C mai mare decât în orice săptămână din cei 44 de ani de înregistrare, potrivit datelor Climate Reanalyzer de la Universitatea din Maine.

Această măsurătoare a arătat că temperatura medie a Pământului a rămas miercuri la nivelul record de 17,18 C.

Climate Reanalyzer utilizează date de la sistemul de prognoză climatică NCEP pentru a furniza o serie cronologică a temperaturii medii zilnice a aerului la doi metri, pe baza observațiilor din satelit.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA), ale cărei cifre sunt considerate standardul de aur în ceea ce privește datele climatice, a declarat joi că nu poate valida cifrele neoficiale.

Acesta a remarcat că sistemul de reanaliză utilizează date de ieșire a modelelor, pe care le-a numit „nepotrivite” ca înlocuitori pentru temperaturile reale și înregistrările climatice. NOAA monitorizează temperaturile și înregistrările globale pe o bază lunară și anuală, nu zilnică.

„Recunoaștem că ne aflăm într-o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice și, în combinație cu El Niño și condițiile de vară călduroase, observăm că se înregistrează temperaturi de suprafață record în multe locații de pe glob”, a declarat NOAA.

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de acord că indică faptul că schimbările climatice ajung pe un teritoriu necunoscut și că căldura crescută din cauza încălzirii globale antropice, combinată cu revenirea fenomenului El Niño, ar duce la alte temperaturi record.

ONU a confirmat marți revenirea El Niño, un model meteorologic sporadic. Ultimul El Niño major a fost în 2016, care rămâne cel mai cald an înregistrat vreodată.

„Sunt șanse ca luna iulie să fie cea mai caldă din toate timpurile și, odată cu ea, cea mai caldă lună din toate timpurile... «din toate timpurile» însemnând de la Eemian [perioada interglaciară], adică de acum aproximativ 120.000 de ani”, a declarat Dr. Karsten Haustein, cercetător în domeniul radiațiilor atmosferice la Universitatea din Leipzig.

În diferite părți ale lumii au avut loc valuri de căldură, iar joi, serviciul de monitorizare a climei al UE a declarat că luna trecută a avut loc cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată.

Sudul Statelor Unite a fost sufocat de un dom de căldură intensă în ultimele săptămâni, inclusiv în timpul sărbătorii naționale de 4 iulie, marți. În unele părți ale Chinei, a continuat un val de caniculă de durată, cu temperaturi care au depășit 35C.

În general, unul dintre cei mai mari contribuitori la recordurile de căldură din această săptămână este o iarnă excepțional de blândă în Antarctica. Unele părți ale continentului și ale oceanului din apropiere au fost cu 10-20C (18-36F) mai mari decât mediile din 1979 până în 2000.

„Temperaturile au fost neobișnuite peste ocean și în special în jurul Antarcticii în această săptămână, deoarece fronturile de vânt de deasupra Oceanului Sudic sunt puternice, împingând aerul cald mai adânc spre sud”, a declarat Raghu Murtugudde, profesor de științe atmosferice, oceanice și ale sistemului terestru la Universitatea din Maryland și profesor invitat la Indian Institute of Technology, Mumbai.

Chari Vijayaraghavan, un explorator polar și educator care a vizitat în mod regulat Arctica și Antarctica în ultimii 10 ani, a declarat că încălzirea globală este evidentă la ambii poli și amenință fauna sălbatică din regiune, precum și faptul că determină topirea gheții care crește nivelul mării.

„Încălzirea globală ar putea duce la creșterea riscurilor de răspândire în Antarctica a unor boli precum gripa aviară, care vor avea consecințe devastatoare pentru pinguini și pentru alte animale din regiune”, a declarat Vijayaraghavan.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite