Încălzirea globală ar putea afecta aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, avertizează un expert ONU

0
Publicat:

Este probabil ca lumea să se confrunte cu perturbări majore ale aprovizionării cu alimente cu mult înainte ca temperaturile să crească cu 1,5 grade Celsius, a avertizat președintele Conferinței ONU privind deșertificarea, deoarece impactul crizei climatice se combină cu deficitul de apă și practicile agricole necorespunzătoare care amenință agricultura mondială.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Alain-Richard Donwahi, fost ministru al apărării din Coasta de Fildeș, care a condus anul trecut summitul Cop15 al ONU privind deșertificarea, a declarat că efectele secetei se manifestă mai rapid decât se aștepta, relatează The Guardian. 

„Schimbările climatice sunt o problemă pe care trebuie să o combatem rapid. Vedeți cât de repede se produce degradarea climei - cred că se produce chiar mai repede decât am prezis”, a spus el. „Toată lumea este fixată pe 1,5 grade Celsius [peste nivelurile medii] și este o țintă foarte importantă. Dar, de fapt, s-ar putea întâmpla unele lucruri foarte rele, în ceea ce privește degradarea solului, lipsa apei și deșertificarea, cu mult înainte de a ajunge la pragul de 1,5 grade peste medie”. 

Problemele legate de creșterea temperaturilor, valurile de căldură și secetele și inundațiile mai intense pun în pericol securitatea alimentară în multe regiuni, a spus Donwahi. „[Uitați-vă la] efectele secetei asupra securității alimentare, efectele secetei asupra migrației populației, efectele secetei asupra inflației. Am putea avea o accelerare a efectelor negative, altele decât temperatura”, a spus el.

Practicile agricole rele nu au fost de ajutor, a spus el.

„Degradarea solului vine odată cu obiceiurile proaste, iar modul în care ne facem agricultura va duce la degradarea solului. Când solul este afectat, randamentul este afectat”, a spus el.

Donwahi a făcut apel la investitorii din sectorul privat să se implice și să profite de oportunitățile de obținere a profitului. „Sectorul privat este interesat de agricultură și de o mai bună utilizare a solului. Vorbim despre [îmbunătățirea] randamentelor. Vorbim despre agrosilvicultură, care este o altă modalitate prin care sectorul privat poate avea un randament al investiției”, a spus el. „Trebuie să fim inovatori, să găsim noi vehicule de finanțare”.

Guvernele din întreaga lume au semnat în 1992 un tratat prin care se angajează să combată deșertificarea, care este tratatul părinte al Acordului de la Paris din 2015 privind clima, și de Convenția ONU privind biodiversitatea, care are ca scop protejarea speciilor.

Însă tratatul privind deșertificarea atrage cel mai puțin atenția, iar Cop15 de anul trecut privind deșertificarea a trecut în mare parte neobservată în comparație cu Cop27 privind clima și Cop15 privind biodiversitatea din decembrie anul trecut. Cop-urile privind deșertificarea sunt organizate mai rar decât summit-urile privind clima: următoarea conferință privind deșertificarea va avea loc la Riyadh în decembrie 2024, în timp ce următorul summit privind clima, Cop28, va avea loc la Dubai la sfârșitul lunii noiembrie.

Donwahi a declarat că lumea nu își poate permite să ignore deșertificarea.

„Trebuie să rezolvăm toate problemele împreună. Deșertificarea și seceta duc la schimbări climatice, duc la pierderea biodiversității. Iar atunci când există schimbări climatice, apar secete, inundații, furtuni.

Nu este vorba doar de țările sărace, toată lumea este în aceeași barcă [în ceea ce privește securitatea alimentară]. Schimbările climatice, secetele, furtunile, inundațiile nu cunosc granițe, nu au nevoie de viză pentru a intra într-o țară”, a declarat acesta. 

Țările bogate ar trebui să se uite la Africa pentru a găsi soluții la criza climatică, a adăugat el. Africa se bucură de multe dintre resursele naturale - de la minerale necesare pentru tehnologia energiei regenerabile, la păduri, soare și vaste rezerve de apă subterană - necesare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, pentru a îmbunătăți securitatea alimentară și pentru a păstra biodiversitatea.

„Africa este un continent al soluțiilor. Este un continent în care aveți cele mai multe resurse naturale. Oamenii care au finanțe ar trebui să îi ajute pe cei care au resurse naturale. Este o situație avantajoasă pentru ambele părți, o situație de parteneriat”, a spus el.

El a făcut apel la africani să profite de aceste oportunități.

„Dacă africanii își dau seama că Africa este o soluție, vor acționa diferit - vor veni cu o atitudine mai pozitivă, că vă luptați pentru a găsi soluții împreună. Așa ar trebui să gândim - nu vreți să fiți mereu cel care așteaptă ajutor, care așteaptă să primească pomană, care așteaptă cu căciula în mână”, a declarat acesta. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite