Caniculă în sudul și sud-estul țării, furtuni în vest. Bucureștiul, sub Cod portocaliu, maxima va ajunge la 39 de grade Celsius | HARTĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări valabile pentru sâmbătă, 22 iulie 2023.

Spectacol de fulgere pe cerul nopții la Râmnicu Vâlcea Foto Cătălin Vezetiu
Spectacol de fulgere pe cerul nopții la Râmnicu Vâlcea Foto Cătălin Vezetiu

Avertizarea Cod portocaliu vizează judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Capitala, zone în care se vor înregistra temperaturi maxime de 38 - 39 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

image

Cod galben de căldură va fi valabil, sâmbătă, în 13 judeţe (Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi şi Dolj). Maximele vor ajunge la 37 de grade, iar minimele vor oscila între 18 şi 23 de grade.

În Bucureşti, valul de căldură se va menţine până duminică dimineaţa, iar valorile termice de peste zi vor atinge 39 de grade, în timp ce pe timpul nopţilor temperaturile se vor încadra între 19 şi 22 de grade.

Meteorologii precizează că, duminică, disconfortul termic şi canicula va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a ţării şi se va intensifica.

image

Duminică va fi caniculă în sudul țării

„Duminică, valul de căldură se va menține în sudul teritoriului, unde local va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 35 de grade, iar cele minime între 18 și 22 de grade”, conform ANM.

Un cod galben de instabilitate atmosferică a fost emis pentru intervalul 22 iulie, ora 19:00 – 23 iulie, ora 10:00. În Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea de sud a Moldovei și local în Oltenia și Muntenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp), intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice, potrivit ANM.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pentru intervale scurte de timp și pe arii restrânse, în special la munte și în sud-estul teritoriului.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite