Virgil Popescu, audiat ca martor la DNA, în Dosarul Romarm SURSE
0Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost audiat, marți, în calitate de martor la DNA, în dosarul Romarm, potrivit informațiilor Adevărul.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost chemat la DNA în calitate de martor, în dosarul în care se investighează achiziții frauduloase făcute de Romarm în timpul pandemiei de COVID, potrivit unor surse „Adevărul”.
Acuzațiile DNA în dosarul Romarm
Gabriel Țuțu, Victor Pițurcă și Alexandru Pițurcă sunt cercetați sub control judiciar pentru achiziții frauduloase în timpul pandemiei de COVID.
Potrivit procurorilor, șeful Romarm, Gabriel Țuțu, ar fi coordonat o afacere prin care compania de stat ar fi fost prejudiciată cu peste 8 milioane de lei. Este vorba despre linii de producție a măștilor de protecție, Romarm fiind desemnată în timpul pandemiei să producă astfel de produse.
Concret, DNA menționează că șeful Romarm ar fi făcut demersuri pentru achiziția unor utilaje din China, printr-o firmă agreată, rolul lui Victor Pițurcă fiind de a asigura capitalul financiar necesar achiziției, prin firma fiului său. Ulterior, banii ar fi fost recuperați de la MApN, instituția la care urma să ajungă produsul final.
În același dosar sunt cercetate mai multe persoane, printre care oameni de afaceri.
Grup de Whatsapp pentru gestionarea afacerii
Pentru punerea la punct a detaliior, spun procurorii, ar fi fost făcut un grup de Whatsapp, denumit "Contract 15.04.2020".
Andrei Hudea, apropiat al şefului Romarm, ar fi fost cel care ar fi găsit finanţator - Victor Piţurcă, prin firma fiului său, Alexandru Pițurcă. Andrea şi Riccardo Barsanti, şefii Interarms Impex, ar fi asigurat logistica, iar Gabriel Ţuţu ar fi fost cel care a găsit clientul la care să ajungă produsele, respectiv MaPN, reiese din documentele DNA neanonimizate, publicate pe Spynews.ro.
Astfel, potrivit sursei citate, pe 10 aprilie 2020, la sediul Romarm, ar fi avut loc prima întâlnire dintre Gabriel Ţuţu, Andrei Hudea, Victor Piţurcă şi Alexandru Piţurcă. "Cu această ocazie au fost stabilite coordonatele financiare generale ale derulării operațiunilor", explică anchetatorii. De altfel, chiar Victor Piţurcă recunoaşte întâlnirea.
Linii de producţie defecte
Anterior semnării contractului pentru achiziția utilajelor de producție a măștilor, şeful Romarm ar fi fost avertizat despre fiabilitatea scăzută a produselor comandate din China de reprezentanții asociației patronale CMEC din China,"care prezintă garanții guvernamentale", spun anchetatorii.
Potrivit DNA, Ţuţu ar fi ignorat semnalele, respingând o altă ofertă. Mai mult, arată procurorii, Romarm avea un serviciu de import, care ar fi putut solicita oferte de la mai mulţi furnizori, însă nu ar fi fost implicat în procedură, Gabriel Ţuţu invocând "că deja analizase personal oferte comerciale și că nu mai este nevoie de vreo selecție de oferte, având în vedere prevederile decretului privind starea de urgență".