Violul e crimă. La o lună de la comiterea faptei, militarul de la Deveselu şi trei bărbaţi din Olt suspectaţi de viol în grup au fost reţinuţi. Procurorii cer arestarea
0Militarul de la baza din Deveselu şi ceilalţi trei bărbaţi din Olt suspectaţi că au violat o tânără, în luna iunie, au fost reţinuţi, marţi, de procurorii Parchetului Militar Bucureşti. Mai mult, procurorii cer arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit unui comunicat emis de Parchetul General, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au început, marţi, urmărirea penală faţă de Răzvan Ionuţ Negreţ, soldat la o unitate militară din judeţul Dolj, Ionuţ Valentin Ionescu, Florin Codruţ Ionescu şi Marian Alexandru Feleşco. Aceştia sunt suspectaţi de viol.
Mai mult, procurorii au dispus reţinerea celor patru inculpaţi, urmând ca în cursul zilei de miercuri să fie prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit procurorilor, în noaptea de 14 spre 15 iunie, pe un câmp din apropierea municipiului Caracal, inculpaţii, prin constrângerea victimei R.V., cei patru au întreţinut cu aceasta raporturi sexuale.
Dosarul, aflat iniţial la Parchetul Judecătoriei Caracal, a fost înaintat Parchetului Militar Bucureşti.
Pe 16 iunie, tânăra, în vârstă de 18 ani, a depus plângere la Poliţie, ea spunându-le anchetatorilor că mergea la o întâlnire, alături de o prietenă, când s-a întâlnit cu un cunoscut din Deveselu, care s-a oferit să le ducă în localitate cu maşina. Ulterior, bărbatul ar fi oprit maşina în câmp şi, împreună cu trei prieteni pe care i-a chemat acolo, ar fi violat-o pe tânără.
Mai multe cazuri de viol, reverificate
Consiliul Superior al Magistraturii anunţa, pe 27 iulie, că a sesizat Inspecţia Judiciară în acest caz, în vederea identificării cauzei şi efectuării de verificări.
Acest caz a fost readus în atenţia opiniei publice în contextul în care se fac cercetări şi s-au cerut verificări şi în dosarul privind violarea unei tinere de 18 ani, de către şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni.
În cazul de la Vaslui, pe 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea Văleni, acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani.
„La data de 23 iunie 2015, preşedintele CSM a înaintat Inspecţiei Judiciare sesizarea formulată de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, în conţinutul căreia se solicita să se efectueze verificări cu privire la măsurile dispuse de judecători şi procurori în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Sesizarea a fost înregistrată atât la Direcţia de inspecţie pentru judecători cât şi la Direcţia de inspecţie pentru procurori. În prezent se efectuează verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârşirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunţat cu privire la măsurile preventive luate faţă de cei 7 inculpaţi din dosarul menţionat cât şi de către procurorii care au participat în şedinţele de judecată”, se arăta într-un comunicat de presă al Inspecţiei Judiciare.
Magistraţi din Vaslui, cercetaţi disciplinar
Ulterior, pe 24 iulie, inspectorii din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru judecători şi a Direcţiei de inspecţie pentru procurori au început cercetarea disciplinară faţă de unii dintre magistraţii implicaţi în dispunerea măsurilor preventive în cazul celor şapte tineri judecaţi de Judecătoria Vaslui pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal.
Aceştia sunt cercetaţi disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”, potrivit Inspecţiei Judiciare.
Tot pe 23 iunie, AID a sesizat Parchetului General în acest caz, doi procurorii făcând verificări la Parchetul Judecătoriei Vaslui şi la Parchetul Tribunalului Vaslui în cazul fetei violate, pentru a stabili dacă vor fi luate măsuri în acest caz şi care vor fi acestea.
Pe 25 iunie, mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale au solicitat Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei să se implice în cazul elevei din judeţul Vaslui, după ce autorii au fost puşi în libertate de către instanţă. În acest sens, reţeaua „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”, din care fac parte 15 asociaţii, grupuri şi ONG, a transmis o scrisoare deschisă celor două instituţii ale statului intitulată „Nu uitaţi drepturile victimelor”.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Instituţiile statului, medicul şi preotul trebuie să condamne violul
Magistraţii care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui, cercetaţi disciplinar
Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală