VIDEO Stănculescu: Caseta cu execuţia Ceauşeştilor a fost întreruptă pentru că s-au uitat acumulatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Victor Atanasie Stănculescu afirmă, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Adevărul, că în ceea ce priveşte caseta cu execuţia şi procesul Ceauşeştilor, înregistrarea video  are lipsuri din cauza cameramanului "care a smuls aparatul din priza şi a ieşit afară, dar a uitat că nu avea acumulatorii".

"Apoi şi-a adus aminte s-a întors nu mai era mai nimic. A prins ultimele focuri, când deja Ceauşeştii erau la pământ", afirmă Ceauşescu.

Întreruperile de pe casetă, în special momentul execuţiei Ceauşeştilor, au stârnit suspiciuni. "În noaptea aia a venit Cramitru să ne întrebe ce am făcut cu Revoluţia, neîncrezător că Ceauşeştii nu au fost împuşcaţi". El mai spune că înainte de proces a dat ordin ca cei doi soţi Ceauşescu să nu fie scăpaţi.

În interviu, Stănculescu vorbeşte şi despre tentativa de asasinare organizată în aceeaşi seară, se pare, de "trimişi" ai lui Nicolae Militaru.

"Nici până astăzi nu am reuşit să îmi dau seama cine a vrut să mă omoare. În ziua aia am venit cu maşina la minister şi după aceea, când mi-au raportat că nu găsesc cadavrele celor doi la Spitalul Militar, am plecat. Trebuia să le ducă la morgă. Am plecat cu transportorul pe itinerarul anunţat. Am căutat cu farurile, dar nu am găsit nimic. Când m-am întors au început să tragă în mine un tanc şi un transportor. În echipaj erau şoferul, mitraliorul, aghiotantul meu Matenciuc şi eu. I-au luat gâtul mitralioruluui locotenent major de la Moreni. Dacă nu ieşea Matenciuc şi striga 'Nu mai trageţi nenorociţilor că omorâţi un general al armatei române' şi îi şi înjura, eram mort. Nu a recunoscut niciunul că a tras".

Stănculescu afirmă că "cineva trimis de generalul Nicolae Militaru ar fi putut să dea comanda de foc în zonă". "Toată lumea tace. Toată lumea nu a vrut să cerceteze acest lucru", mai spune generalul.

Redactorul-şef de la "Adevărul", Grigore Cartianu, şi Florel Manu au realizat un interviu de excepţie, difuzat joi în cadrul emisiunii "Naşul" de la B1 TV, cu generalul Victor Atanasie Stănculescu, un pion central al Revoluţiei, şi, în continuare, o figură controversată a peisajului postdecembrist. Numai aici puteţi urmări înregistrarea interviului în care generalul, condamnat pentru "omor deosebit de grav" in dosarul revoluţiei de la Timisoara, vorbeşte din spatele gratiilor despre ce s-a întâmplat în acele zile de decembrie.

Citiţi în ediţia de luni a ziarului "Adevărul", întregul interviu cu generalul Victor Atanasie Stănculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite