VIDEO Protest în Piaţa Victoriei faţă de modificările Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de  persoane s-au strâns pentru a protesta în Piaţa Victoriei. Dotaţi cu vuvuzele, oamenii protestează faţă de modificările Codului Fiscal pe care Cabinetul Tudose intenţionează să le adopte.

UPDATE 15.37 Protestul slăbeşte şi mai mult. Cei prezenţi au promis că acţiunea se va relua după ora 18.00. 

UPDATE 15.00: Protestul pierde din intensitate. În jur de 100 de persoane mai scandează în piaţă.

UPDATE ora 13.50: Circa 400-500 de protestatari sunt acum în piaţă. Unele grupuri pleacă, dar continuă să vina în piaţă alte grupuri.

UPDATE 13.28: În jur de 800 de persoane s-au adunat până la această oră în Piaţă Victoriei,  însă numărul oamenilor fluctuează constant, pentru că mulţi se retrag spre birouri, pe când alţii abia vin. Protestatarii au adus vuvuzele şi scandează "PSD, ciumă roşie!" şi "Jos, jos, jos, guvernul mincinos!". 

În piată sunt şi liderii de sindicat Bogdan Hossu şi Dumitru Costin. 

Ştirea iniţială

Şedinţa de guvern trebuia să înceapă la ora 15:00, dar a fost mutată la ora 13.00. Guvernul a devansat şedinţa cu două ore sperând ca astfel va putea discuta în linişte controversatele modificări ale Codului Fiscal, inclusiv transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Marţi, aproximativ 10.000 de oameni - angajaţi de la Dacia şi din alte companii din industria auto - au protestat la Mioveni, iar sindicaliştii spun că vor continua acţiunile de protest dacă Guvernul va adopta modificările din domeniul fiscal care sunt respinse deopotrivă de sindicate şi patronate.

Şi Blocul Naţional Sindical a anunţat că sindicatele vor continua acţiunile de protest.

Astfel, miercuri, începând cu ora 16.00, aproximativ 1.000 de membri de sindicat vor protesta la Constanţa, joi, de la ora 15.00, respectiv 16.00, vor avea loc proteste la Oradea şi la Ploieşti, iar vineri, de la ora 14.00, este programată o acţiune de protest la Timişoara. Miercuri, 15 noiembrie, începând cu ora 16.00, sunt programate proteste la Cluj-Napoca. Toate acţiunile de protest, la care se estimează că vor fi apromativ 1.000-1.500 de participanţi în fiecare oraş, vor fi organizate în faţa sediilor prefecturilor.

De asemenea, CNSLR - Frăţia a anunţat, în 2 noiembrie, începerea procedurilor pentru declanşarea grevei generale, principalul motiv fiind trecerea plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce va duce la scăderea tuturor salariilor şi pierderea unor locuri de muncă, potivit sindicaliştilor.

Sindicaliştii spun că această măsură va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale care generează lipsa unei protecţii reale ale angajaţilor, în forma actuală a Legii 62/2011 şi la întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială.

Greva generală va fi declanşată în sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură, potrivit CNSLR - Frăţia.

SNFP: ”Revoluţia fiscală” diminuează cu 25 % veniturile angajaţilor; funcţionarii publici se vor alătura tuturor acţiunilor de protest organizate de confederaţiile sindicale

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) au transmis, miercuri, că ”revoluţia fiscală” va diminua cu 25 % veniturile angajaţilor de la 1 ianuarie 2018 prin transferul contribuţiilor, motiv pentru care funcţionarii publici ”se vor alătura tuturor acţiunilor de protest organizate de confederaţiile sindicale”.

Liderii SNFP critică, miercuri, tăiera veniturilor angajaţilor cu 25% de la 1 ianuarie 2018, prin transferul contribuţiilor de la angajat către angajator.

”Parlamentul României a decis, prin legea salarizării, ca funcţionarii publici şi personalul contractual să beneficeze de la 1 ianuarie 2018 de «o majorare a cuntumului brut al salariilor de bază cu 25% şi al cuantumului brut al sporurilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul lunar brut». Guvernul, prin «revoluţia fiscală» ce urmează să o aplice, taie aceste majorări prin transferul obligaţiei plăţii contribuţiilor  din sarcina angajatorului în sarcina angajatului”, susţin liderii SNFP, într-un comunicat de presă.

De aceea, funcţionarii publici din România ”se vor alătura tuturor acţiunilor de protest organizate de confederaţiile sindicale”.

Ştire în curs de actualizare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite