VIDEO Grigore Cartianu, despre Roşia Montană: „Acest proiect este un jaf. Guvernul a trimis ilegal proiectul în Parlament“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Grigore Cartianu a discutat, la Adevărul Live, despre protestele care au avut loc în ultima săptămănă, în Bucureşti, dar şi despre tăcerea guvernanţilor în legătură cu recentele mişcări de stradă.


Jurnaliştii Liviu Iolu şi Grigore Cartianu au dezbătut cele mai importante evenimente ale săptămânii trecute care vor fi pe agenda publică şi săptămâna aceasta: protestele din Bucureşti împotriva proiectului de lege care stabileşte condiţiile pentru repornirea exploatării miniere de la Roşia Montană cât şi festivalul de susţinere a proiectului, organizat de localnicii din Munţii Apuseni.

Un alt eveniment care a scos cetăţenii în stradă este sfâşierea unui copil de către o haită de câini fără stăpân, motiv pentru care bucureştenii îi cer demisia primarului Sorin Oprescu.

Adevărul a pus faţă în faţă promisiunile făcute de primarul general al Capitalei cu faptele lui Sorin Oprescu şi a demarat campania „Bucureştiul nu crede în lacrimi“.


Principalele declaraţii ale jurnalistului Grigore Cartianu:


Despre protestele anti-Roşia Montană:

Aseară, a fost emisiune pe Roşia Montană, şi am zis, hai să vedem ce este în piaţă. Sunt televiziuni care vor să bage sub preş Roşia Montană. Cred că erau în jur de 9.000, 10.000 de oameni, la miezul nopţii. În jur de 23.00 se închide metroul şi este posibil ca mulţi să fi plecat.

Trebuie să-şi asume cineva, cei din piaţă să aibă un reprezentant dacă vor să aibă o manifestaţie de impact şi de lungă durată. Am văzut mii de tineri de liceu, facultate, post-facultate, oameni de carieră, sunt corporatişti, oameni emancipaţi, liberi în gândire, oameni informaţi. Este o Românie vie de care fiecare politician trebuie să ţină seamă. Noi suntem împotriva Guvernului Victor Ponta, dar şi împotriva altor politicieni care se împotrivesc. Eu sunt convins că acest proiect trebuie stopat.

Despre poziţia presei:

Cu regret spun, Evenimentul Zilei este împotriva manifestanţilor. Sunt sute de spoturi. Televiziunile s-au făcut de râs tratând aceste evenimente. Este o manifestaţie nepartidică, este o manifestaţie civică. Au strecurat ştirea asta, că sunt oameni în stradă prin a şasea, a şaptea ştire. Era o ştire mare pentru România. Zeci de mii de oameni pentru Roşia montană primesc 30 de secunde. Argumentul ecologic este foarte important. A avea un lac de cianuri sute ani este o rană pentru România.

Acest proiect este un jaf, a fost dată licitaţia pe şest. Acest zăcământ trebuia exploatat de statul român. Noi facem o licitaţie publică când este vorba de 20.000-30.000 de euro, pentru că ne obligă legea, dar când este vorba de cel mai important zăcământ, nu. Un referendum naţional este obligatoriu. Oamenii au un mesaj clar: stop acestui proiect şi vedem pe urmă ce se întâmplă. Din păcate, sunt televiziuni care transmit un mesaj confuz, dar voit.

Proiectul cu Roşia Montană este mai important acum decât cel cu maidanezii. Discuţia este pe impactul asupra mediului, dar nu pe jaful care are loc.

Despre poziţia politicienilor:

Reflexul populaţiei de a avea încredere în anume politicieni, şi pe mine mă surprinde. Victor Ponta a făcut o escrocherie politică cu Roşia Montană şi gazele de şist, s-a pronunţat explicit împotrivă. A doborât un Guvern pe gazele de şist. A ajuns în Guvern şi Parlament şi aprobă Roşia Montană şi gazele de şist. Nu poţi să otrăveşti Ardealul în halul ăsta.

Ziua minerului a fost sponsorizată de Roşia Montană Gold Corporation. Oamenii aceia îşi urmăresc interesul: creează locuri de muncă. Nu se poate face un referendum local. este stupid să spui că creăm 6.000 de locuri de muncă, după ce , cu nonşalanţă, ai închis mii de locuri de muncă. Guvernul a trimis ilegal proiectul la Parlament. La Roşia Montană ne trebuie respectarea modalităţii, apoi referendum.

Despre referendumul lui Sorin Oprescu privind eutanasierea maidanezilor:

Politicienii nu cheamă oameni la vot pe chestiuni esenţiale, fundamentale, cum ar fi un război, iar atunci când nu este cazul, îi cheamă. Pe Roşia Montană trebuie referendum.

Să nu fie câini care să pună viaţa oamenilor în pericol. Dacă suntem suflete, ne dăm seama că nu câinii sunt de vină, ci oamenii. Este un caz cutremurător. Precedentul caz care a fost omorât de maidanezi a fost acum un an. Bunica trebuia să aibă grijă de copil să nu ajungă acolo. O dată la un an, moare un om omorât de un câine, asta este frecvenţa. Mai des este un om care omoară un om. Nu este în regulă să omorâm oamenii, cum nu pot să facă un măcel sinistru în cazul câinilor.

Dacă îi sterilizăm, nu mai fac pui. Nu putem să omorâm câinii buni pentru că sunt unii turbaţi. Ultimii patru miniştri au blocat patrimoniul UNESCO din interesul economic, urban. Dacă amenăjam turistic, facem bani din turism şi aurul rămâne în pământ.

Despre meciul România-Turcia:

Noi am greşit primii, când am huiduit imnul Ungariei. Dacă Turcia va bate, va fi o catastrofă. Trebuie să facem măcar un egal. Cred că facem egal, 1-1. Sper să mă înşel şi să batem.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite