FOTO Protest paşnic prin centrul Constanţei: „Vrem dezvoltare fără exploatare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mic protestatar de la manifestaţia din Constanţa FOTO A.C.
Cel mai mic protestatar de la manifestaţia din Constanţa FOTO A.C.

Manifestanţii ecologişti au străbătut duminică centrul Constanţei, protestând paşnic faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Nici exploatarea Chevron a gazelor de şist din Dobrogea nu a fost uitată. „Vrem dezvoltare fără exploatare“ au strigat militanţii.

Manifestul paşnic a început în două puncte din oraş, la ora 17: la Monumentul Victoriei din Parcul Primăriei Constanţa şi la City Park. Susţinătorii au purtat tricouri, steaguri tricolore şi afişe cu Roşia Montană, nu şi bannere sau pancarte, pentru că mitingul a fost neautorizat. „Ne plimbăm“, au motivat ecologiştii întrebaţi de jandarmi.

Cele două grupuri de manifestanţi au străbătut Bulevardul Tomis, făcând joncţiunea în parcul de la Tomis II. Oamenii de pe bănci i-au aplaudat, alţii au rămas pasivi neînţelegând ce se întâmplă în general. Unul singur de pe margine a strigat: „Vrem locuri de muncă“, fără să fie contrazis de cineva.

Din Tomis II s-a mers înapoi spre centru, prin intersecţia de la Capitol. La Poştă s-a cotit spre Magazinul Tomis, unde s-a scandat: „Uniţi salvăm Roşia Montană“, „Vrem cultură, nu vrem cianură“. Apoi coloana de protestatari s-a îndreptat spre Prefectură şi înapoi la Monumentul Victoriei.
Miercuri, 11 septembrie, la ora 18, este programat următorul protest autorizat, organizat de Baricada Verde.

Punctul de întâlnire este Harta arheologică din parcul de pe Bulevardul Ferdinand. „Nu exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică! Nu exploatării aurului de la Roşia Montană! Să manifestăm împotriva lucrurilor care ne fac mult rău. Să ne luptăm pentru un viitor nepoluat şi pentru o ţară care să-şi păstreze bogăţiile naturale“, este îndemnul ecologiştilor.  

Protestul de la Constanţa are de duminică o imagine-simbol, deoarece logo-ul devenit celebru al mişcării „Salvaţi Roşia Montană“ a căpătat o versiune marină. Desenul original reprezintă o frunză verde care se transformă într-o baltă de sânge/cianură. Constănţenii au adaptat-o. Sângele a fost înlocuit cu o mare albastră şi curată. Ideea aparţine jurnalistei Paula Anastasia Tudor. „Toamna acesta, Litoralul este la pachet cu Muntele. Constanţa susţine Roşia Montană“ este sloganul înscris pe simbol.

Vă mai recomandăm

Noul logo al solidarităţii „Constanţa susţine Roşia Montană“

Mobilizare pentru susţinătorii Roşiei Montane. Militanţii se adună duminică, la Constanţa

FOTO VIDEO Protest „Salvaţi Roşia Montană“ la Constanţa. Familii de constănţeni şi de turişti au venit la miting

Acţiunile Gabriel Resources au crescut pe bursă după aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind proiectul Roşia Montană

Mirajul resurselor. Despre ce nu vorbesc economiştii români când vorbesc despre aur şi gaze

FOTO În căutarea aurului din Munţii Apuseni, cu hurca şi şaitrocul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite