Dosarul „Gala Bute”. Procurorii DNA cer din nou încuviinţarea urmării penale şi arestarea Elenei Udrea pentru trei infracţiuni de luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul „Microsoft” FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul „Microsoft” FOTO Marian Iliescu

Procurorii anticorupţie au cerut din nou încuviinţarea urmăririi penale a fostului ministru Elena Udrea, dar şi încuviinţarea arestării preventive a acesteia. Udrea este suspectată de trei noi fapte de luare de mită, în dosarul „Gala Bute”, privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu mai multe firme. În jurul prânzului, aceasta a fost dusă la DNA pentru audieri.

UPDATE Reacţia Elenei Udrea, pe Facebook: Noua cerere formulată de DNA către Parlament pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea reprezintă un exces. Avem de-a face cu o situaţie fără precedent în istoria juridică a României ca, pe numele aceleiaşi persoane, să se ceară atâtea mandate de arestare. Spectacolul generat astăzi, prin noua cerere de arestare, face parte dintr-o strategie de a pune presiune pe completul de judecată de la Înalta Curte care va judeca mâine contestaţia depusă de avocaţii Elenei Udrea, în contextul în care există şanse foarte bune ca aceasta să fie aprobată.  În absolut toate cazurile în care s-a cerut arestarea preventivă – o măsură cu caracter excepţional –, există doar denunţuri, nicio probă concretă. Mai mult, absolut toţi cei care fac denunţuri împotriva Elenei Udrea sunt liberi, mulţi având doar calitatea de martor – denunţător (nici măcar de suspecţi). Ceea ce poate crea impresia că, dacă faci declaraţii împotriva lui Udrea (indiferent dacă sunt adevărate sau nu), eşti scutit de a răspunde în faţa Justiţiei. Pare evident că se doreşte „îngroparea Elenei Udrea în dosare”, iar această morişcă s-a pus în funcţiune după denunţul făcut la DNA pe 30 ianuarie împotriva generalului Florian Coldea şi după interviul acordat la Hotnews. Nu există nicio altă explicaţie pentru această desfăşurare abruptă a evenimentelor în condiţiile în care faptele imputate s-ar fi produs în urmă cu mai mulţi ani.

UPDATE Fostul tenismen Dinu Pescariu s-a prezentat luni la DNA, însoţit de avocatul său. Pescariu urmează să fie audiat în dosarul „Microsoft”.

În acest caz, Dinu Pescariu a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

UPDATE După o oră de audieri Elena Udrea a fost dusă înapoi în arest.

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat, după ce a ieşit din sediul DNA, că nu au avut încă acces la dosar, însă îl vor studia în următoarele zile. 

De asemenea, acesta a precizat că Udrea se va apăra în faţa noilor acuzaţii.

Întrebat de jurnalişti dacă Elena Udrea se aşteaptă ca marţi să fie eliberată de Curtea Supremă care va judeca contestaţia acesteia la arestul preventiv, acesta a răspuns că fostul ministri se aşteaptă să fie plasat în libertate.

„Doamna Udrea se aşteaptă să fie eliberată mâine. Vom aduce argumente noi care să arate că nu sunt motive ca ea să fie arestată”, a spus avocatul fostului ministru.

Totodată, avocatul Striblea a mai spus că procurorii trebuie să aducă probe pentru a demonstra că Udrea a comunicat cu Dorin Cocoş prin intermediul declaraţiilor făcute în presă. 

„Poţi presupune că s-a adresat cuiva, dar trebuie să şi demonstrezi. Doamna Elena Udrea a arătat că sunt nenumărate persoane care au fost menţionate în aceste acuzaţii şi care nu au fost nici măcar citate pentru audiere. Este imposibil ca o singură persoană să tragă ponoasele”, a spus avocatul Striblea, apărătorul Elenei Udrea. 

UPDATE Parchetul General a anunţat, într-un comunicat de presă emis luni, că a transmis ministrului Justiţiei cererile DNA de încuviinţare a urmăririi penale şi de arestare a Elenei Udrea.

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut luni Camerei Deputaţilor încuviinţarea urmăririi penale a Elenei Udrea pentru săvârţirea a trei infracţiuni de luare de mită în perioada în care aceasta era ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

De asemenea, ministrul Justiţiei a cerut deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a Elenei Udrea pentru luare de mită.

DNA precizează că această cerere a fost formulată ca urmare a cercetărilor efectuate în legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 – 2012.

Potrivit unui comunicat emis de DNA, în urma anchetei din acest caz, procurorii au descoperit „noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârşirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaţilor. Unele dintre aceste fapte intră în conţinutul infracţiunii de luare de mită pentru care a fost obţinut avizul Camerei Deputaţilor şi completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracţiuni de luare de mită”.

O parte din mită ar fi fost folosită pentru promovarea pe internet a Elenei Udrea şi a PDL

DNA arată că, în cursul anului 2010, Elena Udrea ar fi primit în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanţii S.C. Termogaz Company S.A., pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

Pe 28 augut 2010 şi pe 20 decembrie 2010, S.C. Termogaz Company S.A. ar fi transferat suma totală de 695.367,06 de lei în patrimoniul Ştefan Lungu, consilierul personal al Elenei Udrea la acea vreme, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia. 

Suma menţionată reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister către UAT Cavnic şi UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A. 

„Lungu Ştefan a folosit banii astfel obţinuţi  parţial  în  interes  personal,  iar  parţial,  la cererea ministrului Udrea Elena Gabriela, pentru plata unor servicii de publicitate şi monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta şi partidul din care făcea parte Udrea Elena Gabriela”, potrivit documentului citat.

Elena Udrea, în cârdăşie cu Ana-Maria Topoliceanu

De asemenea, Udrea este suspectată şi că în perioada 2010 – 2011, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii (suspectă în această cauză), ar fi primit aproape 300.000 de lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de această societate în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

„Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societăţii dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăţi, în valoare totală de 335.486 lei”, spun anchetatorii.

La rândul său, Ştefan Lungu i-a fi dat banii primiţi lui Liberiu Tudor Breazu, apropiatul Elenei Udrea, dar şi lui Topoliceanu. 

DNA arată că plăţile erau făcute fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. Astfekl s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

O parte din aceste sume ar fi fost înmânate în numerar lui Topoliceanu , care le-ar fi predat la rândul său Elenei Udrea. 

Ulterior, diferenţa ar fi fost folosită de Breazu pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea sau ale lui Topoliceanu.

Udrea i-ar fi cerut lui Gardean să facă mai multe „sponsorizări”

Procurorii cer arestarea fostului ministru Elena Udrea şi după ce, în anul 2011, aceasta ar fi cerut şi primit de la Adrian Gardean, pentru sine şi pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile făcute de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Astfel, pe 7 februarie 2011, Udrea i-ar fi cerut lui Gardean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. 

Ulterior, Udrea i-ar fi cerut lui Nastasia să îi comunice lui Gardean că suma cerută este în cuantum de 10% din valoarea plăţilor efectuate şi care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

Ca urmare a acestei solicitări, în vara anului 2011, Adrian Gardean i-ar fi dat 200.000 euro lui Ştefan Lungu, care i-ar fi predat lui Nastasia, însă banii ar fi fost restituiţi de acesta după o zi, „invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală”.

Mai mult, procurorii arată că pe 6 octombrie 2011 Gardean ar fi remis suma de 900.000 de euro în numerar lui Gheorghe Nastasia, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

„Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel”, se arată în documentele anchetatorilor.

Suma de 900.000 de euro ar fi ajuns la Elena Udrea de la Nastasia, iar diferenţa de 3.000.000 de lei ar fi fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. Pe 28 decembrie 2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.

Procurorii arată că aceste ultime infracţiuni, comise în 2011, sunt alternative de „săvârşire ale aceleiaşi infracţiuni de luare de mită pentru care Camera Deputaţilor a cerut începerea urmăririi penale şi a încuviinţat arestarea preventivă a deputatului Udrea Elena Gabriela la data de 09.02.2015. În condiţiile în care aceste fapte completează latura obiectivă a infracţiunii, este necesară o nouă cerere de urmărire penală şi o nouă încuviinţare a arestării care să se raporteze la forma completă a acuzaţiei aduse deputatului”.

Elena Udrea, dusă la DNA

Elena Udrea a fost scoasă, luni, din Arestul central al Capitalei şi dusă la DNA pentru a fi audiată în dosarul „Gala Bute”. De asemenea, procurorii îi vor aduce la cunoştinţă noile acuzaţii aduse în acest caz.

În acest caz, Udrea mai este acuzată şi de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton. Senatorii au aprobat cu 77 de voturi „pentru” şi 52 voturi „împotrivă”, solicitarea parchetului de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PSD Ion Ariton.

În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului de pe 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, precum şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.

Elena Udrea, arestată preventiv în dosarul „Microsoft”

Procurorii DNA au cerut arestarea Elenei Udrea în dosarul „Microsoft” pentru că, ulterior instituirii măsurii controlului judiciar, a făcut declaraţii în presă cu privire la acuzaţiile ce i-au fost aduse, declaraţii „în măsură să influenţeze declaraţiile lui Cocoş Dorin şi ale martorului Pescariu Dinu, toate acestea în condiţiile în care inculpata nu dăduse declaraţii în dosarul penal, nici în calitate de suspect şi nici în calitate de inculpat”.

Anchetatorii au arătat că, într-un interviu pentru Hotnews, Udrea a susţinut că nu a ştiut despre provenienţa sumelor de bani băgaţi de fostul soţ în firmele de la care încasa dividende, sugerându-i acestuia, prin intermediul interviului şi explicaţia pe care ar trebui să o dea: „Nu poate fi o certitudine că orice nevastă ştie cum îşi face afacerea soţul ei. Trec peste faptul că întâmplător eram o nevastă cu o ocupaţie foarte precisă şi foarte solicitantă”, notează instanţa. 

Elena Udrea a mai declarat că fostul său soţ Dorin Cocoş i-a relatat că, la solicitarea actualului director interimar al SRI Florian Coldea, i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea, România TV. În cursul zilei de marţi, magistraţii Curţii Supreme vor discuta contestaţia făcută de Elena Udrea la decizia de arestare preventivă.

Udrea este acuzată, în dosarul Microsoft, de trei fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi de spălare de bani.

Fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat în acest dosar că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică Claudiu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sebastian Ghiţă neagă că ar fi primit bani de la Dorin Cocoş, prin intermediul SRI

Motivarea judecătorilor pentru arestarea Elenei Udrea: În interviurile din presă dădea indicaţii pentru Dorin Cocoş

 

Elena Udrea pe Facebook: Goană nebună de a mă prezenta „mama corupţilor“

 

Elena Udrea a cerut la arest să i se permită să îşi văruiască celula şi să schimbe mobilierul

 

Elena Udrea află marţi dacă va fi eliberată sau va rămâne în spatele gratiilor

 

Psihologii explică de ce a ajuns Elena Udrea la închisoare: şi-a luat nasul la purtare

 

Procurorii anticorupţie nu anchetează faptele sesizate de Elena Udrea în cazul lui Florian Coldea

 

Florin Coldea, după cinci ore de audieri: Resping categoric acuzaţiile care mi-au fost aduse. Sunt denigratoare

Udrea a repetat gestul cu degetul la nas la intrarea la Curtea Supremă, unde se discută arestarea ei

Elena Udrea, reţinută pentru 24 de ore: Cum i-au dispărut cătuşele de la sediul DNA până în arestul Capitalei

Udrea, pe Facebook : „Dinu Pescariu m-a rugat să intervin la generalul Coldea pentru a-i debloca un cont“

Schimbul de mesaje dintre Elena Udrea şi Sebastian Ghiţă

Udrea: Domnul Ghiţă l-a vizitat la închisoare pe Dorin Cocoş

Traian Băsescu, despre reţinerea «Elenei»: Cred în omul acesta. Se va bate să-şi dovedească nevinovăţia

De ce vorbeşte Elena Udrea despre ea însăşi la persoana a III-a: Gaddafi, Iulius Cezar, Ludovic al XIV-lea aveau acelaşi stil oratoric

VIDEO Elena Udrea, vedetă sexy în tabloidele internaţionale. „Notorie pentru relaţia apropiată cu fostul preşedinte al României“

Reacţie ironică a lui Ionuţ Budişteanu, după reţinerea Elenei Udrea: “Mai bine îi cumpăram din banii contribuabililor şi nişte cătuşe cu diamante swarovski”

Elena Udrea, reţinută în dosarul Microsoft: cum îşi petrece cele 24 de ore în arest

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite