UPDATE Protestul poştaşilor din Capitală s-a încheiat. Aproape 4.000 de persoane au participat la miting

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poştaşii vor protesta duminică în Capitală FOTO Adevărul
Poştaşii vor protesta duminică în Capitală FOTO Adevărul

Mii de poştaşi au participat duminică în Piaţa Victoriei din Capitală la un miting organizat de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România. Manifestarea, care s-a încheiat la ora 12, a fost lipsită de incidente, potrivit Jandarmeriei Române, care a asigurat măsurile de ordine publică în intervalul orar menţionat.

UPDATE Protestul poştaşilor s-a încheiat în jurul orei 12, fiind lipsit de incidente. Cei aproximativ 4.000 de poştaşi prezenţi la miting au venit din Suceava, Neamţ, Ialomiţa şi Bucureşti. „Vreau să lămurim un lucru, să nu existe dubii. Mulţumim Guvernului României, dar nu uităm că tot Guvernul României ne-a adus o pacoste pe cap, pe Ion Smeeianu”, a declarat Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, citat de Agerpres.

„Trebuie să recunoaştem că Guvernul a făcut şi lucruri bune pentru Poştă: nu a mai numit directori politici la judeţe. 22.380 de salariaţi lucrează în Poşta Română, la ora actuală, fără de care instituţia Poştei nu există. Când a venit paraşutatul la Poşta Română, în mai 2012, existau 33.000 de salariaţi, deci a ras câteva mii de angajaţi. La ora actuală, 23.000 de salariaţi trăiesc cu venituri lunare între 500 şi 1.200 de lei, cu tot cu sporuri şi tichete de masă”, a mai spus Brătianu.

„N-au fost niciun fel de incidente. Au avut aprobare pentru 5.000 de persoane, iar manifestarea va dura până la ora 12”, a explicat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Oamenii s-au plâns de salariile extrem de mici, în condiţiile în care conducerea companiei încasează salarii de ordinul miilor de euro, fiind dat ca exemplu directorul Ion Smeeianu care, potrivit sindicaliştilor, câştigă 11.000 de euro pe lună, relatează Mediafax.

De altfel, mai mulţi angajaţi ai Poştei au venit la protest cu fluturaşul de salariu în care arătau că, pentru şase ore de muncă pe zi, au primit lunar salarii cuprinse între 224 de lei şi 331 de lei.

Ei s-au plâns şi că, pe lângă faptul că primesc foarte puţin, muncesc foarte mult, în contextul în care Poşta Română are în acest moment 1.500 de posturi vacante care sunt "îngheţate" de conducere pentru reducerea costurilor.

Pe o pancartă, verde, pe care era ilustrată iarbă, se putea citi "Nu călcaţi pe salariile noastre, tundeţi-le pe-ale voastre!".

Totodată, protestatarii au scandat: "Jos Smeeianu!", "Jos Rosita!", "Hoţii!", "Smeeianu mincinos! Jos! Jos!" şi "Unitate", au suflat în fluiere şi vuvuzele, iar câţiva chiar au cântat la tobă şi instrumente de suflat.

Cer demiterea directorului general al Poştei Române

Poştaşii solicită, în principal, demiterea directorului general al Companiei Naţionale Poşta Română, Ion Smeeianu, şi a directorului executiv, Rosita Alexe, dar şi acordarea unei creşteri salariale egale cu echivalentul inflaţiei, în sumă fixă, tuturor salariaţilor, începând cu data de 1 iunie.

În această săptămână, poştaşii au pichetat miercuri sediul Companiei Naţionale Poşta Română din Bucureşti şi prefecturile din ţară.

Poştaşii vor declanşa grevă japoneză pe 15 mai

Potrivit calendarului de proteste anunţat, recent, de Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), marţi, 13 mai, va fi declanşată greva japoneză în toată ţara, iar joi, 15 mai, vor avea loc pichete la sediile oficiilor judeţene de poştă din toată ţara şi la sediul CNPR, începând cu ora 10,00.

„În cazul în care autorităţile competente ale statului vor ignora solicitările sindicatului, din data de 19 mai, liderii de sindicat, împreună cu reprezentanţi din structurile de conducere, vor intra în greva foamei”, a declarat Matei Brătianu.

Jandarmii asigură ordinea publică la mitingul poştaşilor

Astfel, au fost mobilizaţi jandarmi care să asigure măsurile de ordine publică în Piaţa Victoriei, la mitingul organizat de sindicat.

„Pentru buna desfăşurare a activităţilor, Jandarmeria Capitalei recomandă tuturor participanţilor la această adunare publică să respecte condiţiile de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice, orele de desfăşurare şi locul destinat adunării respective”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

Rute ocolitoare recomandate de poliţişti

Brigada Rutieră informează că din cauza mitingului din Piaţa Victoriei, traficul în zonă va fi sistematizat în dublu sens prin faţa clădirii Guvernului între bd. Aviatorilor şi bd. Lascăr Catargiu şi în sens unic prin faţa muzeului Antipa dinspre bd. Kiseleff către calea Victoriei şi bd. Nicolae Titulescu.

„Accesul în Piaţa Victoriei va fi permis pe breteaua dinspre bd. Iancu de Hunedoara, autovehiculele urmând să circule exclusiv către bd. Aviatorilor”, arată poliţiştii.

Pe aceeaşi temă:

Peste 5.000 de persoane, aşteptate duminică la mitingul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România

Peste 5.000 de persoane urmează să participe duminică la un miting organizat de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, între orele 10.00 - 12.00, în Piaţa Victoriei din Capitală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite