UPDATE Greva spontană de la CFR s-a încheiat la ora 9.00. Cele 89 de trenuri blocate au fost puse în mişcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi angajaţi CFR Călători au declanşat o grevă spontană, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012, a anunţat directorul companiei, Ştefan Roşeanu. El a afirmat că vor fi găsite soluţii astfel încât disconfortul creat călătorilor să fie redus. Greva a luat sfârşit la ora 9.00.

UPDATE 11.31: Potrivit liderului de sindicat al societăţii, Romeo Aldea, aproximativ 200 de angajaţi au oprit lucrul, miercuri dimineaţă, în cadrul unui protest spontan la depoul de locomotive.

"Oamenii sunt foarte supăraţi, nu vor să intre la lucru până când nu îşi vor primi banii. Ei nu mai au încredere în declaraţiile şefilor şi nici în cele ale ministrului, care a spus că banii vor intra la toată lumea astăzi şi mâine. Este vorba de un protest spontan, sindicatele nu au avut nici un rol în declanşarea acestora. Încercăm să mai vorbim cu oamenii, să vedem dacă vom reuşi să-i convingem să reia lucrul“, a declarat Romeo Aldea, liderul Sindicatului Mecanicilor şi Reparatorilor de Locomotive din Depoul Braşov.

Angajaţii mai spun că sunt nemulţumiţi şi din cauza echipamentelor de protecţie, care nu le sunt asigurate corespunzător.

La rândul său, vicepreşedintele Sindicatului Mecanicilor şi Reparatorilor de Locomotive Braşov, Adrian Sălăjan, spune că mişcarea spontană de protest a avut la bază neplata salariilor pe decembrie, oamenii fiind nemulţumiţi că nu vor putea să îşi plătească ratele la bănci.

"Nu am primit salariile pe decembrie. Oamenii sunt nemulţumiţi, e bătaie de joc pentru că au rate de plătit la bănci şi nu ştiu cum se vor descurca. S-a promis de către conducere că se vor plăti joi salariile, dar numai jumătate. Nu se poate aşa ceva", a spus Sălăjan.

El a susţinut că la protestele din depou, unde accesul jurnaliştilor este oprit, participă aproximativ 400 de angajaţi.

Protestul angajaţilor societăţii nu afectează circulaţia trenurilor, susţine Ştefan Drumaru, şeful Staţiei CFR Braşov.


UPDATE 10.17 Un număr de 138 de trenuri care nu au mai plecat din staţii sau au fost oprite în staţii intermediare între orele 7.00 şi 9.00, în timpul protestului spontan, au întârzieri totale de 10.468 de minute şi vor ajunge la destinaţii cu întârzieri foarte mari, a anunţat, miercuri, Compania "CFR".

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" au precizat, într-un comunicat de presă, că între orele 7.00 şi 9.00, în urma protestului declanşat de angajaţi, a fost afectată circulaţia a 138 de trenuri care erau înscrise în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.

În cele două ore, 138 de trenuri nu au fost expediate din staţii sau au fost oprite în staţiile intermediare, acestea urmând să ajungă la destinaţie cu întârzieri foarte mari.

"În urma protestului declanşat în intervalul orar 7.00-9.00, circulaţia a 138 de trenuri aflate în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa au înregistrat întârzieri totale de 10.468 de minute", a precizat sursa citată.

Pe perioada încetării activităţii, niciun tren nu a fost oprit pe traseu, ci doar în staţii, au mai arătat reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" .


UPDATE 09.45 Ministrul Transportului, Relu Fenechiu, a declarat că persoanele vinovate de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor CFR "vor pleca acasă" şi că speră ca salariile să fie achitate miercuri, cel târziu joi.

 „De dimineaţa de la 07.30 am fost aici, am convocat directorii CFR Călători, CFR Infrastructură şi reprezentanţii departamentului financial-contabil. Preocuparea mea principală este aceea de a rezolva problema plăţii salariilor. Vreau să mă conving că astăzi, cel târziu mâine, toţi oamenii îşi vor primi salariile şi că cei vinovaţi vor plăti”, a declarat ministrul Transportului, Relu Fenechiu.

„Am venit în acest minister cu dorinţa de a eficientiza activităţile din toate companiile din subordinea ministerul Transportului. Voi avea un dialog cu toate sindicate. Trebuie întai de toate să ne respectăm obligaţiile”, a adăugat Fenechiu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi dimineaţă.

„Trebuie să oprim prostul management, să punem piciorul în prag. Vor pleca acasa cei vinovaţi de această situaţie”, a atras atenţia ministrul Transportului.

Ministrul Trsnporturilor a precizat că, în mod normal, el nu are dreptul să se implice în activitatea managerială a companiilor de stat, dar va lua măsuri în acest sens, menţionând că va vorbi cu premierul Victor Ponta ca, printr-un act guvernamental, să poată controla toate plăţile.

„În mod normal, ministrul nici nu are dreptul să se implice în activitatea managerială a companiilor, mai ales a celor private. Dar dimineaţă eu am primit telefoane. Nu fug de răspundere şi mă voi implica. Atât cât pot.”


UPDATE 9.07: Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax că impiegaţii de mişcare au refuzat să înceapă lucrul din cauză că marţi nu şi-au primit salariile şi, chiar dacă este vorba doar de o zi de întârziere, "acest lucru a fost cireaşa de pe tort".

Iulian Măntescu a spus că impiegaţii de mişcare ar fi trebuit să-şi primească salariile marţi, dar acest lucru nu s-a întâmplat, colegii de la CFR Marfă primind salariile integral, în timp ce angajaţii de la CFR Călători doar 50 la sută din cât li s-ar fi cuvenit.

"Chiar dacă e vorba doar de o zi de întârziere, acest lucru a fost cireaşa de pe tort. Sunt multe alte nemulţumiri şi amintesc doar de faptul că s-a tot vorbit de reîntregirea salariilor bugetarilor şi s-au recuperat sume, iar lucrătorilor CFR, deşi li s-au redus veniturile cu vreo 30 la sută, nu au primit nimic înapoi", a declarat Măntescu.

Liderul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă a mai spus că este vorba despre un protest spontan şi că în prezent nu ştie în câte judeţe din ţară lucrătorii de la CFR Infrastructură au refuzat să înceapă programul de muncă.


UPDATE 9.01: Angajaţii CFR Călători au încheiat greva la ora 9.00, aşa cum au promis, iar trenurile care au fost blocate în staţii aproximativ două ore au fost puse în mişcare.


UPDATE 8.56: Trenul personal 4371 care circulă pe ruta Sărmăşag - Jibou a fost blocat în această dimineaţă în gara Zalău, după ce angajaţii CFR Infrastructură au decis, spontan, să protesteze faţă de nevirarea la timp a salariilor.

Potrivit şefului Gării Zalău, Ioan Mândruţ,  protestul spontan este derulat doar de către angajaţii CFR Infrastructură, în speţă de către împiegaţii de mişcare, nu şi de către cei de la CFR Călători.

Sunt afectate de către acest protest toate trenurile care circulă între 7.30 şi 9.30, acestea fiind oprite în gări, până la încheierea protestului.

În zalău este oprit trenul personal 4361, care a venit în această dimineaţă de la Sărmăşag cu elevii navetişti. În tren se află acum, potrivit şefului de gară, încă opt persoane, care aşteaptă să plece înspre Jibou.


UPDATE 8.54: Douăsprezece trenuri care tranzitează judeţul Dâmboviţa au fost oprite în gările din zonă, din cauza protestului spontan declanşat miercuri dimineaţă de angajaţii regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie.

Trenurile au fost oprite în gările Târgovişte, Găeşti, Titu, Ghergani din judeţul Dâmboviţa, dar există garnituri feroviare de persoane oprite şi în alte judeţe, cum este gara Săbăreni din Giurgiu

"Ne-au oprit în gară şi nu vor să ne spună nimic. Acum văd că au început să vorbească şi să ne zică faptul că o să stăm aici de la ora 7.00 până la 9.00. Călătorii sunt nemulţumiţi şi s-ar putea să-i ia la bătaie pe aceşti domni de la CFR. Trenurile sunt de navetişti, venim de la serviciu, mergem la muncă şi nu este uşor să le acceptăm lor protestul spontan," a declarat un călător aflat în trenul oprit în gara Săbăreni.


UPDATE 8.25: 89 de trenuri nu au plecat din staţii din cauza grevei spontane declanşate miercuri dimineaţă de angajaţii CFR.

„Conform informaţiilor, în unele zone din ţară se înregistrează încetarea spontană a lucrului. Verificăm care este situaţia ca să putem să intrăm în dialog cu angajaţii noştri. Sperăm ca disconfortul să fie redus la minus”, a declarat directorul CFR Ştefan Roşeanu, la Realitatea Tv.

Potrivit acestuia, au fost probleme cu plata integrală a salariilor. Angajaţii şi-au primit doar 75 la sută din salariul pe luna decembrie.

Între ora 7.00 şi 9,00 niciun tren nu va pleca din staţie.

Astfel, trenurile vor avea întârzieri de mai bine de 120 de minute, iar călătorii vor fi nevoiţi să aştepte terminarea grevei spontane.

Ministrul Tranporturilor caută soluţii

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că a convocat conducerile CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine e responsabil de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor, precizând că va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii, iar responsabilii vor plăti.

„Am convocat conducerea CFR, toţi cei din departamentul financiar al ministerului. Vreau să văd cine e responsabil de întârzierea salariilor. Nu am atribuţiile în acest sens - dar o să îi cer premierului, printr-un act normativ, să pot verifica cheltuielile pe care le face fiecare companie din subordinea ministerului. Cred că se plătesc alte datorii înaintea datoriilor salariale. Este responsabilitatea patronului - şi în acest caz vorbim de statul roman - ca dacă oamenii muncesc, la sfârşitul lunii trebuie să îşi primească salariile. O să verific ce s-a întâmplat”, a declarat ministrul Transport, Relu Fenechiu.

El a mai afirmat că va căuta soluţii pentru ca în cursul acestei zile problema să fie rezolvată, iar responsabilii să plătească.

Alina Predescu, purtător de cuvânt CFR Călători, a declarat că angajaţii sunt nemulţumiţi fiindcă ieri au primit doar jumătate din salariul pe luna decembrie, fără să li se spună când vor primi diferenţa.

Din păcate, nu avem nicio informare oficială de la ei. Încercăm să luăm legătura cu ei.” Alina Predescu, purtător de cuvânt CFR Călători

„În cursul unei zile, pe reţeaua feroviară din România circulă aproximativ 1.500 de trenuri, dimineaţa e perioada din  zi cu un trafic intens. Nu ştiu să vă spun numărul exact al trenurilor oprite, urmează să primim o situaţie mai detaliată. La începutul lui 2013, lipsa lichidităţilor a împiedicat plata integrală a salariilor. S-au plătit doar 50%. CFR Călători va face toate demersurile ca în decursul zilei de astăzi sau mâine angajaţii să primească diferenţa”, a precizat Alina Predescu.


O grevă spontană similară a angajaţilor CFR a avut loc în iunie 2009, când mai multe trenuri au fost blocate, în urma unui protest al angajaţilor Regionalelor Bucureşti şi Constanţa, nemulţumiţi tot de întârzierea plăţii salariilor. 

Mai multe trenuri de călători au fost blocate atunci timp de o oră în Gara de Nord din Capitală, unul la Chitila şi alte patru la Titu. La Constanţa, greva de la CFR Infrastructură a durat timp de 2 ore. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite