UPDATE Dosarul Carpatica. Deputaţii USD l-au scăpat pe liberalul Daniel Chiţoiu de ancheta penală. Traian Băsescu: „Chiţoiu a minţit azi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii au cerut aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru Daniel Chiţoiu FOTO Mediafax
Magistraţii au cerut aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru Daniel Chiţoiu FOTO Mediafax

Cererea de urmărire penală a fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu a fost votată de deputaţi cu 248 de voturi „împotrivă“ şi doar 108 „pentru“ . Procurorii anticorupţie îl acuză pe Chiţoiu de abuz în serviciu şi de constituirea unui grup infracţional organizat.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi într-o conferinţă de presă că Daniel Chiţoi „a minţit”.

„Chiţoiu a spus azi, în Parlament, câteva minciuni care au părut a fi o justificare. Chiţoiu minte, nu a avut sesizări de la FMI sau de la alte instituţii, care s-au manifestat, într-adevăr”, a precizat Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele a precizat că episodul în care este implicat Daniel Chiţoiu este o confirmare că Parlamentul nu respectă standardele statului de drept.

„Noul episod, cel legat de fostul ministru al Finanţelor, este o confirmare a ceea ce s-a înscris în raportul MCV, dar şi în raportul cu privire la corupţia la nivelul UE. Mai mult, este confirmată şi aprecierea din raportul Departamentului de Stat cu privire la România, în care Parlamentul este o instituţie care nu respectă standardele statului de drept”, declarat Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu a spus că modul în care a fost manipulată o ordonanţă de urgenţă confirmă faptul că „Guvernul Ponta este corupt”.

„Acest episod viza o anchetă cu privire la modul în care o ordonanţă de urgenţă, ordonanţa 94/2013 cu privire al ASF,a  fost emisă şi manipulată şi confirmă faptul că Guvernul Ponta este corupt. Dacă azi se dădea aviz ca domnul Chiţoiu să fie anchetat, trebuia să spună şi cum a primit aprobarea de la premier şi cât de deschis a fost premierul ca o ordonanţă de urgenţă să fie aprobată peste noapte”, a mai precizat preşedintele.

UPDATE Ambasada SUA la Bucureşti a precizat astăzi după votul din Camera Deputaţilor că nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, iar demnitarii trebuie să respecte cele mai înalte standarde etice.

"Nu facem comentarii cu privire la cazuri sau anchete aflate în desfăşurare. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege. Toţi demnitarii trebuie să respecte cele mai înalte standarde etice", a spus misiunea diplomatică, informează Mediafax.

UPDATE Votul din Camera Deputaţilor s-a încheiat.  Fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a fost salvat de deputaţi, după ce 108 aleşi au votat „pentru“ începerea urmării penale şi 248 împotriva solicitării procurorilor DNA. Împotriva începerii urmăririi penale au votat deputaţii USD, liberalii au votat „pentru“, în timp ce aleşii UDMR „au votat conform propriei conştiinţe“.

UPDATE Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu. Surse parlamentare au declarat că deputaţii PSD vor vota împotriva ridicării imunităţii. De partea cealaltă, deputaţii PNL, colegii d epartid ai lui Daniel Chiţoiu , vor vota pentru ridicarea imunităţii, după cum a anunţat însuşi preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Dacă votul va fi negativ, ancheta pe numele lui Daniel Chiţoiu nu va putea începe. DNA l-ar putea ancheta, totuşi, pe fostul ministru al Finanţelor, printr-o singură modalitate: să trimită Camerei Deputaţilor o altă cerere de începere a urmării penale, dar numai dacă va avea probe noi la dosar.

UPDATE Deputaţii jurişti au avizat negativ cererea procurorilor de urmărire penală a fostului ministru Chiţoiu.

Acesta a declarat că este nevinovat şi că la dosar nu este nicio dovadă împotriva sa,

„"În primul rând, am spus că sunt nevinovat. Le-am spus că niciodată nu m-am sustras de a da declaraţii justiţiei şi în special procurorilor DNA legat de modul cum a fost promovată Ordonanţa 94/2013 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Le-am explicat şi le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare şi de aprobare în Guvern a acestei ordonanţe de urgenţă. Le-am spus că n-am nicio legătură şi că nu există nicio dovadă la dosar că aş fi organizat acest grup infracţional organizat şi am protejat interesele unei societăţi în domeniul asigurărilor. De asemenea, cum au observat şi dânşii, de la dosar nu există nicio dovadă împotriva mea", a precizat Daniel Chiţoiu după ce a fost audiat de Comisia juridică”,a  precizat Daniel Chiţoiu. 

În şedinţa Comisiei juridice s-au înregistrat cinci voturi în favoarea cererii, 16 voturi au fost „împotrivă”, patru buletine de vot au fost anulate, iar un vot a fost nul.

Decizia Comisiei juridice a fost luată după audierea lui Daniel Chiţoiu.

UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaţilor îl audiază marţi pe Daniel Chiţoiu, pentru a întocmi raportul.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat astăzi, la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale PNL, că deputaţii liberali vor vota în favoarea începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu, pentru ca poziţia partidului să nu poată fi interpretată ca o obstrucţionare a justiţiei.

Fostul şef al Finanţelor ar putea fi şi el audiat în acest caz. În urma audierilor, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor trebuie să întocmească un raport în care să precizeze dacă sunt sau nu de acord cu solicitarea anchetatorilor.

Decizia finală de ridicare a imunităţii aparţine plenului Camerei Deputaţilor. 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu în dosarul „Carpatica”, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat. Potrivit anchetatorilor, ar exista indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chiţoiu ar fi iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig SA, în lipsa unei urgenţe reale şi cu ocolirea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

Proiect de ordonaţă de urgenţă, special pentru interesele proprii

Anchetatorii susţin că demersul lui Daniel Chiţoiu avea ca scop înlăturarea din Consiliul Autorităţii supraveghere Financiară (ASF) a lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor.

„Demersul avea ca scop înlăturarea din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale Carpatica Asig SA”, se arată într-un comunicat al DNA.

Mai mult, procurorii arată că singura modalitate prin care îl putea înlătura pe Tudor era modificarea condiţiilor pentru numirea membrilor consiliului.

„Având în vedere că membrii Consiliului sunt numiţi de către Parlament, în şedinţă comună a celor două camere, pentru un mandat de 5 ani, iar revocarea lor se dispune după aceeaşi procedură doar dacă nu mai îndeplinesc condiţiile de numire, singura modalitate în care putea fi atins acest rezultat era modificarea condiţiilor prevăzute pentru numirea membrilor consiliului”, se mai arată în documentul citat. 

Astfel, potrivit anchetatorilor,  probele administrate au arătat că, în calitate de ministru al Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor. Această cerinţă nu exista anterior şi îl excludea din sfera persoanelor eligibile pe Daniel George Tudor, singurul dintre membrii Consiliului care nu îndeplinea condiţia, având în vedere că nu îşi echivalase studiile efectuate în străinătate.

Totodată, din probele adunate de DNA a reieşit că noile dispoziţii urmăreau exclusiv eliminarea lui Daniel George Tudor, iar condiţiile de experienţă au fost modificate de mai multe ori, în diferite etape de redactare a proiectului, pentru a fi adaptate situaţiei personale a acestuia şi pentru a evita excluderea altor membri care aveau o experienţă apropiată.

Pentru a convinge membrii Guvernului de urgenţa acestei reglementări, Chiţoiu a invocat angajamentele pe care ASF şi le-ar fi asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene.

„În nota de fundamentare au fost invocate angajamentele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-ar fi asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, deşi, potrivit probelor administrate, a rezultat că această menţiune a fost introdusă doar pentru a convinge membrii Guvernului de urgenţa reglementării şi pentru a-i determina să accepte criteriile de experienţă stabilite în mod arbitrar, mai precizează anchetatorii”, se mai arată în comunicat,.

Ministerul Justiţiei , obiecţii privind ordonanţa de urgenţă iniţiată de Chiţoiu

„Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justiţiei care a formulat observaţii de esenţă, invocând interdicţia constituţională a introducerii de incompatibilităţi care restrâng dreptul la muncă pe calea ordonanţei de urgenţă. Totodată, a fost invocat caracterul potenţial neconstituţional al unei ordonanţe urgenţă care modifică dispoziţiile referitoare la membrii consiliului, la mai puţin de trei luni de la adoptarea de către Parlament a unei legi care reglementa acelaşi domeniu”, notează procurorii.

Deşi Hotărârea de Guvern nr. 561/2009 prevedea că, într-o asemenea situaţie, iniţiatorul trebuie să întocmească o notă justificativă în care să indice modalitatea în care şi-a însuşit observaţiile sau să prezinte argumentele pentru care nu şi le-a însuşit, Chiţoiu a transmis proiectul către Secretariatul Guvernului fără a înlătura prevederile contestate şi fără a întocmi nota menţionată.

Proiect adoptat fără avizul Consiliului Legislativ

„Ulterior, proiectul de ordonanţă a fost supus aprobării pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern din dimineaţa zilei de 16 octombrie 2013, fără a exista avizul Consiliului Legislativ, deşi acesta era obligatoriu, iar în cursul aceleiaşi zile, a fost adoptată în forma propusă de iniţiator, Ordonanţa de urgenţă nr. 94 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României în 18 octombrie 2013”, se mai arată în comunicatul DNA.

În acest sens, anchetatorii arată că faptele săvârşite de Daniel Chiţoiu au adus vătămări Guvernului României şi Autorităţii de Supraveghere Financiară.

„Prin faptele descrise au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului României şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată. În acelaşi timp, grupul infracţional care viza protejarea intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A. ar fi obţinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenţa deciziile autorităţii de supraveghere şi control”, au mai spus procurorii.

Fostul preşedinte ASF, arestat preventiv

Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv, pe 4 martie, după ce procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală în cazul său pentru favorizare a infractorului şi influenţarea declaraţiilor.

Procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat „protejarea frauduloasă” a intereselor SC Carpatica.

În dosarul „Carpatica”, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

În dosarul „Carpatica” mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv. Acestuia i s-a făcut rău în instanţă

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost arestat preventiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Acesta este acuzat de favorizarea infractorului şi influenţarea declaraţiilor. În timpul şedinţei de judecată, Ruşanu a spus că îi este rău, iar la sediul instituţiei a fost chemată o echipă medicală.

Ilie Carabulea, înapoi după gratii. Povestea primei condamnări o omului de afaceri şi cum a fost eliberat după doar câteva luni 

Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul Carpatica.Omul de afaceri ajunge din nou în spatele gratiilor, de unde a ieşit pe 1 octombrie 2012.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv. Daniel Tudor, fostul şef al CSA, cercetat şi el în dosarul „Carpatica“

Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, a fost dus miercuri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, instituţie care a luat decizia arestării sale preventive, după ce a fost reţinut marţi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals şi uz de fals.

Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA 

Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.

STENOGRAME Omul de afaceri Ilie Carabulea, ridicat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie. În dosar este cercetată şi soţia lui Daniel Chiţoiu

Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale

Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.

Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea

Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite