UPDATE Descinderi în Bucureşti şi Ilfov la suspecţi de evaziune fiscală în urma unor importuri cu legume-fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe percheziţii au avut loc în această dimineaţă la suspecţi de evaziunea fiscală cu legume-fructe FOTO Arhivă
Mai multe percheziţii au avut loc în această dimineaţă la suspecţi de evaziunea fiscală cu legume-fructe FOTO Arhivă

Peste 100 de tone de fructe şi legume au fost confiscate, joi, de poliţiştii bucureşteni care au făcut mai multe percheziţii. Peste 60 de societăţi comerciale au fost verificate, anchetatorii constatând 53 de infracţiuni dintre care 34 de evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz a fost estimat la aproape două milioane de lei.

UPDATE În urma percheziţiilor efectuate astăzi, au fost confiscate peste 100 de tone de fructe şi legume fără documente legale. De asemenea, poliţiştii au constatat 53 de infracţiuni, prejudiciul produs prin comiterea acestor fapte depăşind 1.800.000 de lei.

Acţiunea, care s-a desfăşurat în mai multe complexe comerciale en-gross din Capitală şi judetul Ilfov, a avut ca scop prevenirea evaziunii fiscale şi a fraudelor intracomunitare, în special în domeniul importurilor şi comercializării de legume şi fructe.

Poliţiştii au monitorizat şi transporturile din aceste categorii de produse prin amplasarea de filtre, în echipe mixte, compuse din poliţişti de investigarea fraudelor şi poliţie rutieră pe principalele căi de acces în judeţele Arad, Bihor, Giurgiu şi Călăraşi.

Au fost verificate 67 de societăţi comerciale, în urma verificărilor preliminare poliţiştii constatând 53 de infracţiuni, din care 34 de evaziune fiscală. Prejudiciul total constatat a fost de 1.835.000 lei.

De asemenea, au fost identificate 104 tone de legume şi fructe, în valoare totală de 185.586 lei a căror provenienţă legală nu a putut fi justificată, nefiind înregistrate în evidenţele contabile ale societăţilor verificate.

Mărfurile au fost indisponibilizate, poliţiştii continuând cercetările în vederea stabilirii legalităţii operaţiilor comerciale desfăşurate.


Acţiunea vizează destructurarea unui important grup infracţional, percheziţiile având loc la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane învinuite în acest caz, printre ca Sahin Yuksek (40 de ani), cu cetăţenie turco-română, Ayhan Yuksek (45 de ani), Mehmet Ali Yuksek, ambii cetăţeni turci, Victor Cibotari (29 de ani) şi Alexandru Bogdan (31 de ani), cetăţeni moldoveni.

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fraţii Yuksek şi cei doi cetăţeni moldoveni ar fi obţinut sume mari de bani din importuri de mărfuri, în special legume-fructe, provenite din ţări din Uniunii Europene, prin intermediul unor firme controlate de aceştia, pentru care nu plăteau TVA şi impozit pe profit.

„Cu titlu de exemplu, în decurs de 3 luni, numai prin 2 dintre aceste societăţi comerciale s-au derulat peste 200 de importuri, existând indicii că operaţiunile comerciale nu au fost evidenţiate în contabilitatea firmelor”, au menţionat procurorii DIICOT într-un comunicat emis joi.

Sahin Yuksek, asociat unic al firmei Yuksek International Fruct SRL, a fost arestat preventiv pe 20 aprilie, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care este acuzat de dare de mită şi instigare la dare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, pe 19 aprilie, Sahin Yuksek ar fi oferit 40.000 de euro, prin intermediar, unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în schimbul denaturării rezultatului unui control efectuat de organele fiscale la firma sa. Angajatul ANAF ar fi refuzat banii oferiţi de Sahin Yuksek, însă acesta a revenit, în aceeaşi zi, oferindu-i personal 30.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite