UPDATE 29 de persoane din clanurile Cămătarii şi Sportivii au fost reţinute de DIICOT. A fost încarcerat şi Sile Cămătaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

29 de persoane au fost reţinute vineri seară şi vor fi prezentate magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Audierile au continuat pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Procurorii au găsit în casele membrilor celor două clanuri mii de euro, aur, arme de foc, arme albe şi cocaină.

UPDATE 02:50 Procurorii DIICOT au emis 29 de ordonanţe de reţinere în ancheta privind destructurarea grupărilor „Cămătarilor“ şi „Sportivilor“ în care sunt cercetate 67 de persoane. Printre cei încarceraţi se află şi Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, transmite Mediafax.

 UPDATE 19.29: Ionuţ Balint, cunoscut ca Nuţu Cămătaru, a fost adus la sediul DIICOT pentru a fi audiat în dosarul privind conflictele violente stradale, după ce s-a încheiat percheziţia la locuinţa sa. Aici au fost găsite maşini de lux, iar la domiciliile altor suspecţi fiind găsite arme, droguri şi sume importante de bani, anunţă Mediafax.

UPDATE 17.59: Potrivit unor surse din cadrul DIICOT, niciuna din cele 11 ordonanţe de reţinere nu a fost emisă pe numele lui Sile Cămătaru.

UPDATE 17.00: Conform unor surse din cadrul echipei de anchetă, 11 persoane din cele audiate până acum au fost reţinute, cu propunerea de arestare preventivă.

Înainte de a fi urcat în maşina Poliţiei, interlopul a declarat că nu ştie pentru ce a fost ridicat şi nici care sunt acuzaţiile ce i se aduc.

UPDATE 16.17: "Am trimis un echipaj acolo. Este vorba de un bărbat, în vârstă de 31 de ani, care se simţea rău. În final, au constatat că este vorba de o afecţiune respiratorie acută virală. Nu l-au trimis la spital. Bărbatul era în audieri în momentul în care i s-a făcut rău", au declarat surse din cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.

UPDATE 15.40: Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti a trimis un echipaj la sediul DIICOT, care tocmai ce a ajuns la faţa locului. Bărbatul a acuzat o stare de lipotimie în momentul în care a fost audiat de procurori.

UPDATE 15.15: Membrii celor două clanuri sunt, în continuare, audiaţi de procurori. "Nu avem deocamdată o cifră exactă a celor care au fost aduşi la audieri. Acestea vor dura până târziu. Abia mâine vom avea un bilanţ cu cei care au fost reţinuţi", au precizat surse din cadrul DIICOT.

Până acum, peste 30 de persoane au fost audiate.

UPDATE 14.10:  Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, a confirmat că în urma percheziţiilor la membrii grupărilor "Sportivilor" şi Cămătarilor" au fost confiscate arme, droguri şi sume mari de bani, acţiunea de vineri fiind cea mai amplă din Bucureşti, potrivit Mediafax.

Şeful DIICOT Olaru a declarat că anchetatorii au procedat distinct, faţă de alte cazuri, în ancheta privind grupările "Cămătarilor" şi "Sportivilor" în sensul că documentarea s-a făcut pe mai multe reţele, destructurarea la fel, asigurându-se astfel operativitatea acţiunii şi siguranţa terţilor.

UPDATE 12.33: 190.000 de lei, 33.000 de euro şi 3.400 de dolari sunt sumele colectate până în prezent de anchetatorii care au descins în casele membrilor celor două clanuri. Conform unor surse din cadrul Poliţiei, au fost recuperate opt arme de foc, 1 kilogram de aur, câteva grame de cocaină, precum şi foarte multe arme albe, documente şi telefoane mobile.

UPDATE 11.25: Liderii clanului Sportivilor, Nica Robert Florin şi Roşca Radu Cristian, sunt aşteptaţi la DIICOT, conform unor surse din cadrul anchetei. Între timp, percheziţiile la casa lui Nuţu Cămătaru sunt în plină desfăşurare.

UPDATE 10.12: Liderii celor două clanuri vor fi duşi la audieri după finalizarea percheziţilor.

UPDATE 10.00: Sile Cămătaru a fost dus în urmă cu puţin timp la sediul Parchetului General pentru audieri, potrivit unor surse din Poliţie.

UPDATE 9.40: Reprezentanţii Clanului Sportivilor vor fi duşi la Brigada pentru Combaterea Criminalităţii Organizate (BCCO), iar liderii clanului Cămătarii vor fi audiaţi la DIICOT, potrivit unor surse din cadrul anchetei.

Percheziţiile sunt în plină desfăşurare şi în trei închisori, una dintre ele fiind închisoarea Rahova, acolo unde se pare că sunt persoane cu care Cămătarii au păstrat legătura. Totodată, percheziţiile vizează şi Penitenciarul Giurgiu.

De asemenea, au loc percheziţii şi la Penienciarul de femei Târgşor, unde se află Lidia Balint, nevasta lui Nuţu Cămătaru, închisă în 2012 pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Poliţia a găsit în urma percheziţiilor, care continuă şi la această oră, arme, sume mari de bani şi droguri.

Rivalitatea celor două clanuri este foarte veche.

La începutul lunii noiembrie 2012, în Popeşti-Leordeni a avut loc un conflict sângeros între mai mulţi membri ai grupării Sportivilor şi ai clanului Cămătarilor.

Liderul grupării Sportivilor, Robert Nica, a fost prins ulterior, în Bucureşti, împreună cu alte trei persoane, interlopii având asupra lor un pistol cu gaze, modificat în aşa fel încât să tragă cu bile din metal, şi un cuţit lung de 35 de centimetri, informează surse din Poliţie.


Percheziţiile procurorilor, demarate vineri, la 6.00, vizează 67 de învinuiţi, acuzaţi de mai multe infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, potrivit DIICOT. Procurorii vor audia un număr de 80 de persoane care au doar informaţii tangenţiale anchetei şi vor dispune măsurile legale după finalizarea audierilor.

Liderii grupărilor au fost identificaţi ca fiind învinuiţii Balint Ion zis “Nuţu Cămătaru” şi Balint Vasile zis “Sile Cămătaru” ”, respectiv Nica Robert Florin zis “Nica” şi Roşca Radu Cristian zis “Roşca”.

Conform unui comunicat de presă, activitatea membrilor  grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale.

Astfel, în perioada 2008 – 2012, în spaţiul public, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti, situaţii ce au avut drept consecinţă directa punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării dar şi a unor terţe persoane.

În al doilea rând, procurorii D.I.I.C.O.T. au documentat şi activitatea infracţională a învinuiţilor constând în aceea că au săvârşit infracţiuni de violenţă, generatoare de beneficii financiare substanţiale, în principal în material acordării/recuperării unor împrumuturi de bani cu camătă.

La acţiune participă 400 de poliţişti, fiind efectuată cu sprijinul jandarmilor. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI, DOS şi DIPI.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti şi Directia de Investigatii Criminale, efectuează un număr de 115 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni de amploare in vederea destructurării unor grupuri infracţional organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT de vineri dimineaţă.

Sile Cămătaru, eliberat condiţionat pentru Sudoku şi promovarea culturii

Sile Cămătaru a fost eliberat condiţionat, la sfârşitul lunii noiembrie, după ce a ispăşit nouă ani din cei 13 la care a fost condamnat. Interlopul Vasile Balint, cunoscut drept Sile Cămătaru, unul din şefii clanului cu acelaşi nume a părăsit penitenciarul Rahova după ce judecătoria Giurgiu a decis eliberarea condiţionată a acestuia.

 Pe 11 mai, anul acesta, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 13 ani de închisoare cu executare pe interlop pentru cămătărie, proxenetism, trafic de perosane şi fapte de violenţă. În acelaşi dosar a fost judecat alături de fratele lui, Ioan Balint, zis Nuţu Cămătaru şi alte persoane cunoscute ca fiind afiliate clanului Cămătarilor.

Sile Cămătaru şi-ar fi cumpărat libertatea cu 150.000 de euro, astfel că procurorii au deschis un dosar.  Motivarea eliberării este halucinantă: deţinutul a dezlegat Sudoku şi a promovat cultura după gratii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite