Unifarm vrea o felie din contractul de 100 de milioane de lei pentru dotarea MApN cu echipamente anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
37,5 milioane de măşti de protecţie de diverse modele cumpără MApN pentru lupta împotriva COVID-19 FOTO Mediafax
37,5 milioane de măşti de protecţie de diverse modele cumpără MApN pentru lupta împotriva COVID-19 FOTO Mediafax

Deşi a fost acuzată că a furnizat spitalelor măşti de protecţie pentru zugravi, Unifarm participă la licitaţia pentru furnizarea de echipamente anti-COVID-19 către Armata Română

Compania Naţională Unifarm S.A. vrea să prindă o parte dintr-un contract mai mare prin care Armata Română intenţionează să se doteze cu 37,5 milioane de măşti de protecţie de diverse modele, dar şi cu alte echipamente de protecţie pentru lupta împotriva COVID-19. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) vrea să încheie un acord-cadru pe 12 luni ce poate ajunge la peste 108 milioane de lei pentru achiziţionarea a cel mult 6 milioane de măşti chirurgicale IIR, 30 milioane de măşti medicale tip 1, 100.000 măşti FFP2 cu supapă, 1 milion de măşti FFP2 fără supapă, 400.000 de măşti FFP3 cu supapă de transpiraţie, 500.000 de combinezoane de protecţie, 500.000 de acoperitori pentru încălţăminte, 1 milion de mănuşi de examinare din latex cu lungime de minimum 400 mm, 100.000 de viziere şi 100.000 de ochelari de protecţie. Nu mai puţin de 18 competitori, arată profit.ro, au depus oferte la licitaţia organizată de Ministerul Apărării Naţionale. 

Licitaţia este împărţită în zece loturi, iar Unifarm încearcă să prindă trei dintre acestea, pentru măşti FFP2, combinezoane şi viziere. Compania de stat s-a arătat interesată de acest contract cu toate că este implicată într-un scandal după a vândut măşti non-medicale, de zugravi, ca fiind unele de tip FFP2. Conform unor surse, aceste măşti nu au ajuns doar la spitale, ci au fost trimise şi la primăriile de sector din Capitală sau la DSP-uri. În plus, acestea mai fost vândute şi poliţiştilor. 

Totul a ieşit la suprafaţă după ce şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a fost anunţat de mai multe unităţi de primire urgenţe din ţară că au fost dotate cu astfel de măşti neconforme. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a reacţionat imediat şi a cerut Unifarm să retragă echipamentele din spitale. 

Cercetat, suspendat, dar reprezentant legal

După acest incident, directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar de către DNA, pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului. Totodată, procurorii susţin că Eugen Adrian Ionel a dobândit nelegal calitatea de director general al Unifarm, în 2016.

Culmea este că, în ciuda acestui dosar penal şi chiar dacă a fost suspendat din funcţie, Eugen Adrian Ionel figurează în documentele licitaţiei MApN ca fiind reprezentantul legal al Unifarm. 

Militarii nu vor să se păcălească

Pentru a evita achiziţionarea unor astfel de echipamente de protecţie neconforme, pentru fiecare lot în parte, MApN cere dovada unor certificări efectuate la nivel european. Astfel, toate echipamentele vor avea marcaj CE pentru dispozitivele medicale. „Produsul trebuie certificat conform regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale/ /Directiva 93/42EEC şi va respecta standardul SR EN 14683+AC:2019. Se vor prezenta Certificatul de conformitate emis de un organism notificat care se regăseşte pe site-ul ec.europa.eu, conform tipurilor de produse certificate. (...) Se va prezenta declaraţia de conformitate în care să fie precizat standardul EN14683 (pe declaraţie se va regăsi reprezentantul producătorului în UE). În plus, se va prezenta raportul de testare pe standardul EN14683”, se arată în documentele licitaţiei despre specificaţiile lotului de măşti chirurgicale cu trei pliuri, de exemplu. 

Furnizorul va achita expertizele

Mai mult, MApN îşi rezervă dreptul să facă unele verificări în cazul în care apar unele semne de întrebare. „În situaţia în care, la recepţie, comisia are suspiciuni privind calitatea produselor, aceasta îşi rezervă dreptul de a solicita o evaluare a conformităţii unui produs (selectat de către comisie) de către un organism acreditat (laborator acreditat) în domeniu, costurile evaluărilor urmând să fie suportate de către furnizor. De asemenea, furnizorul va înlocui, pe cheltuiala proprie, produsul supus testării”, se mai arată în documentaţia licitaţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite