Un nou virus de origine animală atacă în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

35 de cazuri de infectări la oameni cu un virus de origine animală de tip Henipavirus au fost identificate în două provincii, a anunţat marţi presa de stat chineză. Este vorba de un ribovirus, care cuprinde două specii, Hendra şi Nipah.

Cazurile descoperite – niciunul grav – sunt în provinciile Shandong (estul Chinei) şi Henan (centrul Chinei), scrie agerpres.ro, făcând referire la un articol publicat de cercetători chinezi şi singaporezi în „New England Journal of Medicine”, una dintre publicaţiile medicale cele mai prestigioase.

Virusul, pentru care la ora actuală nu există vaccinuri sau tratamente, a fost detectat prin probe prelevate din gâtul pacienţilor care au avut contact recent cu animale şi este asociat cu simptome precum febră, oboseală, tuse, lipsa poftei de mâncare, greaţă, dureri de cap şi dureri musculare. Cercetările ulterioare au arătat că 26 dintre cei 35 de pacienţi purtători ai acestui Henipavirus au dezvoltat aceste simptome clinice, la care se adaugă iritabilitate şi stări de vomă.

100 de decese din 300 de cazuri 

Potrivit portalului public chinez de ştiri The Paper, Henipavirusul este una dintre principalele cauze emergente ale saltului bolilor de la animale la oameni (proces denumit zoonoză) în regiunea Asia-Pacific. Unul dintre vectorii de transmitere a virusului sunt liliecii de fructe, consideraţi gazde naturale a două dintre Henipavirusurile cunoscute: virusul Hendra (HeV) şi virusul Nipah (NiV). Cel din urmă provoacă encefalite şi a fost descoperit pentru prima dată în 1999, în Malaysia şi Singapore, când au avut loc 100 de decese din 300 de cazuri, arată the-sun.com. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) semnalează că virusul Hendra provoacă la om infecţii care merg de la cele asimptomatice până la infecţii respiratorii acute şi meningoencefalite grave, cu o rată de deces estimată între 40% şi 75%. Simptomele „pot varia în funcţie de capacităţile locale de cercetare epidemiologică şi gestionare clinică”, a mai transmis OMS.

Nu a fost dovedită deocamdată existenţa unei transmiteri de la om la om, deşi cercetări anterioare au semnalat că acest tip de contagiere nu este exclus. „Coronavirusul nu va fi ultima boală contagioasă care să provoace o pandemie, întrucât noi boli vor avea un impact tot mai mare în viaţa omului”, a declarat directorul adjunct al departamentului de boli infecţioase al spitalului Huashan.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite