Uioreanu, judecat pentru că ar fi cerut informaţii despre supravegherea sa de la un subofiţer SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horea Uioreanu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj FOTO Mediafax
Horea Uioreanu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj FOTO Mediafax

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar în care este acuzat că ar fi cerut informaţii despre supravegherea sa de la un subofiţer SRI, care i-ar fi cerut să îl ajute să se transfere la SIE.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Horea Dorin Uioreanu, arestat în altă cauză, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă emis luni de DNA.

În acelaşi dosar, vor mai fi judecate, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, Anca Elena Albu, la data faptelor subofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii - Direcţia Judeţeană de Informaţii Cluj, acuzată de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată şi de către mama acesteia, Silvia Bălaj, acuzată de complicitate la această infracţiune.

Şi Mihnea Remus Iuoraş, subprefect al judeţului Cluj la data faptelor, va fi judecat în baza recunoaşterii vinovăţiei, acesta fiind acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2013-2014, Horea Uioreanu ar fi determinat-o pe subofiţerul SRI Anca Elena Albu să-i permită accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, la care aceasta avea acces în virtutea exercitării atribuţiilor de serviciu.

„Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal şi să contracareze eventualele acţiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informaţii nedestinate publicităţii a fost făcută de preşedintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofiţerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informaţii Externe cu ajutorul primului menţionat", au scris procurorii militari în actul de sesizare a instanţei

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Inculpaţii din dosarul lui Horia Uioreanu privind furnizarea de informaţii îşi recunosc integral faptele

Fostul ofiţer al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Elena Albu, mama ei şi subprefectul de Cluj s-au prezentat joi la sediul Direcţiei Naţional Anticorupţie (DNA), unde au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei - procedură prevăzută de noua legislaţie penală, prin care aceştia admit integral probele şi recunosc că Horea Uioreanu a beneficiat de informaţii operative ale SRI.

INTERCEPTĂRI Legea tăcerii funcţiona la CJ Cluj. Afaceristul care l-a mituit pe Uioreanu spune despre platforma ilegală: „O ştiut toată lumea”

Una dintre principalele ilegalităţi de la care a pornit dosarul preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, acuzat de luare de mită, este construirea unei platforme pentru parcarea avioanelor fără organizarea unei licitaţii. Din rechizitoriul DNA rezultă că de acest aspect ştiau atât actualul vicepreşedinte al CJ Cluj, Ioan Oleleu, cât şi directorul aeroportului, David Ciceo, care nu au nicio calitate în dosarul trimis în judecată luni.

DNA: Uioreanu declara în 2012 că are venituri lunare de 6.213 lei, dar cheltuia peste 20.000 de lei

DNA arată că preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, declara în 2012 că are venituri lunare medii de 6.213 de lei, însă dovezile anchetatorilor relevă că acesta realiza cheltuieli de peste 20.000 de lei pe lună, resursele financiare ascunse reprezentând foloasele faptelor sale de corupţie.

VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals
 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu a fost reţinut după şase ore de audieri. El a părăsit sediul DNA într-o maşină a instituţiei, însoţit de doi anchetatori. Înainte ca acesta să fie dus în arestul poliţiei, din sediul DNA a ieşit avocata lui Uioreanu, Smaranda Bara care s-a limitat să spună doar că „a fost o zi lungă şi obositoare“.

Consilierul preşedintelui CJ Cluj şi-a dat demisia. El e acuzat că primit 6.000 de lei mită de la patronul Fany
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat că Răzvan Pop, consilierul său, şi-a dat demisia deoarece este cercetat în dosarul mitei Fany. El ar fi primit 6.000 de lei pentru a ajuta compania de transport să câştige o licitaţie.

Ioan Bene, afaceristul a cărui firmă a făcut noua pistă a aeroportului, reţinut alături de preşedintele CJ Cluj
Omul de afaceri Ioan Bene a fost reţinut, miercuri seara, 28 mai, de către procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul de corupţie în care a fost reţinut şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu. Anchetatorii nu au precizat oficial acuzaţiile care le aduc acestuia, însă surse susţin că ar fi acuzat de dare de mită.

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut alături de preşedintele CJ Cluj, este un baron local din comuna Iclod

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut pentru 24 de ore alături de preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, este membru PNL, a candidat în 2008 pentru postul de primar în Iclod, iar presa locală scria despre el, tot în 2008, că ar fi un baron local extrem de influent. Procurorii DNA îl acuză de dare de mită în formă continuată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite