UE ne dă bani să stopăm migrația ilegală. În ce vom investi

0
Publicat:

Comisia Europeană va mai investi 250 de milioane de euro în protecția frontierelor comunitare, iar printre beneficiari se află și România. Banii i-am putea investi pentru supravegherea frontierelor pe orice vreme, ziua sau noaptea, cu ajutorul unor senzori speciali. 

Poliția e Frontieră ar putea primi noi echipamente de supraveghere
Poliția e Frontieră ar putea primi noi echipamente de supraveghere

La Bruxelles s-a decis să se aloce o finanțare totală de 250 de milioane de euro pentru mai multe state membre ca să lupte împotriva migrației ilegale. România se numără printre țările care vor primi sprijin financiar, dar executivul european nu a spus despre ce sumă e vorba defalcat pe țări.

Este vorba de două fonduri care au rolul de a ajuta statele membre să consolideze sistemele de protecție a frontierelor, de primire și de azil, iar în acest context, Comisia Europeană a transmis două apeluri prin care invită statele membre ale UE să depună cereri de finanțare în cadrul Fondului pentru Afaceri Interne.

În cadrul cererii de propuneri privind Instrumentul pentru frontiere și vize (BVI), Comisia va oferi 141 de milioane de euro pentru fibre optice și software pentru îmbunătățirea schimbului și a prelucrării datelor între punctele de frontieră și centrele de comandă (Bulgaria, Croația, Grecia, Lituania și Ungaria), pentru echipamente electronice de supraveghere la punctele de frontieră (Bulgaria, Letonia și Lituania) și pentru instalarea de echipamente mobile de detectare (Bulgaria, Lituania și Grecia). Alte acțiuni de finanțare au fost identificate pentru statele membre ale UE care au nevoie de sprijin (România, Polonia, Estonia, Bulgaria, Spania și Lituania).

Apelul de 118 milioane de euro din cadrul Fondului pentru azil, migrație și integrare (AMIF) va sprijini minorii neînsoțiți prin finanțarea de personal suplimentar și formare pentru tutori (Belgia, Cipru, Slovacia și Spania), precum și prin măsuri de plasament familial/îngrijire în familie, îngrijire în comunitate și aranjamente de locuire semiautonome pentru adolescenți (Bulgaria, Cipru, Grecia, Italia și Spania). De asemenea, va consolida facilitățile de primire la frontieră, finanțând renovarea centrelor de primire existente (Italia, Letonia, Lituania și Polonia) și construirea de noi centre de primire (Cipru și Italia).

Finanțarea vine în urma acțiunilor Austriei

Chestorul-şef de poliţie Marian Tutilescu, fost şef al Departamentului Schengen din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a explicat pentru „Adevărul“ că acest nou program de finanțare vine în contextul afirmațiilor Austriei privind modul în care se gestionează frontierele externe al Uniunii Europene. „Este un program generic al UE în care statele vin cu propuneri de finanțare. Dacă acestea sunt acceptate, se va trece rapid la finanțarea și punerea lor în practică. România a beneficiat de astfel de finanțare și investește pentru combaterea migrației în zona Mării Negre prin achiziționarea unor ambarcațiuni. Din câte am vorbit cu foștii mei colegi, nu s-a decis încă pe ce linie se va investi acum, dar discuțiile sunt foarte avansate, iar proiectele vor fi pregătite rapid pentru că avem deja un tipar după care trebuie lucrat“, a precizat Marian Tutilescu.

Conform unor surse guvernamentale, programele pe care va încerca să le finanțeze acum MAI sunt deocamdată confidențiale, dar cel mai probabil ar putea fi legate de comunicații speciale, trafic de date, supravegherea frontierelor pe orice vreme, ziua sau noaptea, cu ajutorul unor senzori speciali, dar și de centre de comandă și control. Sistemele ar putea fi utilizate pentru a crește și mai mult capacitățile polițiștilor de frontieră la granițele cu Serbia și Bulgaria, dar și în zona maritimă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite