Trei miniştri sunt acuzaţi de ANI de incompatibilitate şi conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor, ministrul delegat pentru Dialog Social, ministrul Turismului şi Secretarul general adjunct al Guvernului au fost găsiţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate.

Toţi cei patru demnitari au fost găsiţi incompatibili, întrucât au îndeplinit şi alte funcţii în perioada în care au exercitat demnităţi publice.

Cei patru demnitari sunt acuzaţi că ar fi încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor, pentru   că „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) funcţia de (…) administrator (…) la societăţile comerciale (…). Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) - i)”.

Liviu Pop, acuzat că ar fi avantajat patrimonial FSLI

Agenţia Naţională de Integritate l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.

În urma evaluărilor demarate la data de 6 iunie 2012, s-au constatat indicii referitoare la posibila comitere a infracţiunii de conflict de interese în materie penală şi a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, de Liviu Pop, întrucât, în execitarea prerogativelor de ministru al Educaţiei a emis, cu nerespectarea hotărârilor judecătoreşti executorii, Ordinul numărul 4.271, care obligă statul să reţină cotizaţia sindicală, respectiv să o vireze ulterior sindicatelor din învăţământ, efectuând acte de administrare în numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Potrivit comunicatului emis de ANI, Liviu Pop, numit în funcţia de ministru pe 15 mai, a demisionat din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ abia pe 17 mai.

Ulterior numirii în funcţia de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a emis Ordinul 4.271/29 mai 2012 de modificare a Ordinului comun 4.576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţămant, inclusiv de FSLI, instanţele de judecată pronunţându-se în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal.

Astfel, Liviu Pop, în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

"Este o decizie politică, o aberaţie", a declarat vineri dimineaţa pentru Realitatea TV Liviu Pop. ”Este o chestiune electorală, aştept cu interes argumentele ANI”, a mai spus Pop.

ANI: Silaghi nu poate justifica aproape 46.000 de euro

 Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica aproximativ 46.000 de euro din avere, bani obţinuţi în ultimele cinci luni, astfel că Agenţia Naţională de Intergritate a sesizat Oficiul pentru Spălarea Banilor, dar şi Comisia de cercetare a averilor a Curţii de Apel Oradea, informează ANI.În urma evaluărilor demarate la data de 23 iulie 2012, s-a constatat existenţa unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro), între modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada 07.05.2012 - 15.10.2012 de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.

Potrivit ANI, între 7 mai şi 15 octombrie, Silaghi şi soţia sa au realizat venituri salariale în cuantum de 24.872 Lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 231.670 Lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro).

Ministrul Turismului ar fi încasat bani şi din alte surse de când a fost numit în funcţie

Ministrul Turismului, Eduard Hellvig, a fost găsit incompatibil de ANI, fiindcă pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

Potrivit comunicatului emis de ANI, Hellvig a îndeplinit simultan, atât funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi funcţia de Director în cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L, lucru interzis de lege. ANI susţine că ministrul Turismului a încălcat dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

De asemenea, până la data de 31 octombrie 2012, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Deşi ANI a luat act de faptul că Hellvig a negat că ar fi condus SINTEZIS BIROTICA S.R.L, instituţia de integritate susţine că Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a comunicat Agenţiei faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31 octombrie.

Totodată, ANI susţine că Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., societate care nu se încadrează în categoria societăţilor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanţei nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Inspecţiei Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între EDUARD RAUL HELLVIG şi  S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.

”Înainte de a fi ministru, am fost cercetător în instituţia respectivă. Când am devenit ministru, m-am suspendat din acea funcţie. Nu e nicio stare de incompatiblitate”, a afirmat Eduard Hellvig pentru Antena 3.

”N-am primit o adresă oficială prin care să fiu informat că sunt incompatibil. Am primit pe 15 octombrie că sunt suspectat de incompatibilitate, am prezentat dovezi clare şi aşteptam un punct de vedere de la ei. Se pare că l-am primit”, a mai spus Hellvig.

”În Romania, există persoane care n-au mai multe conturi. Familia are un singur cont şi un singur card. Eu sunt titularul contului. Soţia mea fiind angajată ca director medical, când i s-a solicitat un cont, a dat contul familiei. (...) Puteau să ceară un extras de la bancă”, a adăugat ministrul Turismului.

Secretarul general adjunct al Guvernului, incompatibil

Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat faptul că pe lângă funcţia din cadrul Executivului a fost şi administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnităţile publice.

În urma evaluărilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat că Mihalache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10.05.2012 – 08.06.2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Secretar General Adjunct al Guvernului, cât şi funcţia de administrator în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi alin. 2), precum şi art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.

"Este decizie eronată, o prostie! Agenţia Naţională de integritate funcţionează sub influenţă politică. Este o hărţuială politică a unui individ fustrat. Am urmat toate demersurile şi dacă va mai fi nevoi, voi mai urma şi altele până când îmi fac dreptate. O să le fac cadou un abac celor din conducerea ANI, astfel, dacă nu se descurcă să facă calucle, să îl folosească la numărat", a spus Dan Mihalache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite