Traian Băsescu: „Cel mai corect este ca premierul să depună mandatul şi să alcătuim un nou Guvern”
0Traian Băsescu este invitatul B1 TV din această seară, unde vorbeşte despre problemele din Ucraina, unde Rusia a trimis trupele sale în Peninsula Crimeea, dar şi despre disputele politice din ţară.
Puteţi urmări emisiunea de la B1 TV live stream aici.
Despre scena politica internă
“Se vorbeşte de USL, iar unul dintre partide a ieşit de la guvernare. Guvernarea e USD plus UDMR. Uitaţi-vă în program şi veţi constata că se vorbeşte despre programul de guvernare al USL până în 2016. Programul de guvernare vorbeşte de USL peste tot”, a spus Traian Băsescu, în timp ce răsfoia programul de guvernare al USL.
“Sunt 13 locuri unde este menţionat USL ca forţă politică pentru atingerea obiectivelor. Nu mai avem USL, avem un alt partid care intră la guvernare şi mai avem o problemă de constituţionalitate, dincolo de faptul că avem un program al USL. A fost o mare dezbatere dacă este partid sau alianţă, dacă trebuie să chem partidele la consultări sau nu. Atunci eu, pentru că au refuzat să vină ca partide, au venit toţi trei. A venit Victor Ponta, a venit Constantin, preşedintele PC şi Crin Antonescu. Celelalte partide nu au mai fost chemate la negocieri, la consultări. Este articol constituţional care spune că atunci când un partid câştigă peste 50%, este obligatoriu desemnarea premierului din rândul lor. Ei au spus că sunt un partid şi mi-au spus că Victor Ponta este candidatul acestei formaţiuni politice. Acum partea care le-a asigurat 50% şi făcea un automatism din desemnarea lui Ponta ca premier, a căzut. Ei nu mai sunt împreună. Un premier desemnat pe un articol constituţional nu mai are legitimitate, când acel articol nu mai este aplicabil”
“Nu discutăm de o remaniere. Avem în Constituţie prevedere despre remaniere. Discutăm de o spargere a structurii politice care a luat peste 50%, iar eu am desemnat premierul în baza articolului constituţional care le dădea dreptul să aibă premier, fără să dea dreptul celorlalte partide la consultare. Lucrurile sunt complicate. Obiectivul nu este să şicanez, ci să instalăm un guvern constituţional”, a spus Băsescu.
Traian Băsescu: Cel mai corect este ca premierul să depună mandatul şi să alcătuim un nou Guvern
“Cel mai corect mi s-ar părea ca premierul să depună mandatul şi să alcătuim un alt guvern”, a mai spus preşedintele.
“Mă frământă că sub mandatul meu s-ar putea să instalez un Guvern neconstituţional”, a mai spus Băsescu.
“Atât îl duce mintea pe Victor Ponta, să jignească. Nu voi da drumul cu dubii de constituţionalitate la un Guvern. Dacă va fi nevoie mă voi adresa Curţii Constituţionale. Îmi dau seama ce înseamnă întârzierea instalării noului Guvern, pe de altă parte nu am acceptat compromisul de la Constituţie. Am fost riguros cu respectarea Constituţiei. Problema este cum interpretăm corect, mai ales pe articolul legat de 50% şi consultările”, a spus Băsescu, răspunzând acuzaţiilor lui Ponta de astăzi, care a declarat că preşedintele este iresponsabil şi acţionează doar politic.
Despre UDMR
“UDMR a ajuns la nişte exagerări intorelabile. Să se ducă ei în Franţa să dea steagul jos sau să facă alte acţiuni de tipul acesta”, a spus Băsescu.
“Eu vă asigur că voi fi foarte atent dacă va exista un protocol secret între UDMR şi Victor Ponta”, a mai spus preşedintele.
Despre posibilitatea ca Victor Ponta să mai fie premier
“Mâine Victor Ponta poate să spună că preşedintele a plagiat. Ce să te aştepţi de la un plagiator? La modul cum reacţionează public Victor Ponta ne putem aştepta la orice. Eu am o problemă extrem de serioasă pentru care am responsabilitate - încălcarea Constituţiei în schimbarea structurii politice a unui Guvern sau nu. Mai am câteva luni până îmi termin mandatul. Nu vreau să am pe conştiinţă că după ce e cel mai corupt Guvern după 1990, îl mai şi menţin neconstituţional la guvernare”, a spus Băsescu.
“Nu l-aş mai desemna pe Victor Ponta. Plagiator, mincinos, corupt. Are lucrarea de doctorat plagiată. Dacă iei ce declară dimineaţă, nu se mai potriveşte cu declaraţiile de seară. Corupt cu acte normative - ASF, modificarea prin ordonanţă de urgenţă lucrată într-o noapte şi aprobată de Ponta a doua zi, la ordonanţa de urgenţă privind Consiliul Judeţean Brăila. Era o chestiune de lege să renunţi la datoria Rompetrol către statul român? Putem înşira şi Roşia Montană şi tot ce vreţi. Astea sunt fapte de corupţie”, a explicat preşedintele.
“Un asemenea premier merită să aibă o plângere penală. Şi eu am reţinerile mele, pentru că am fi fără precedent în Uniunea Europeană ca preşedintele să-l dea în judecată pe premier. Mă gândesc pe sfârşitul mandatului”, a spus Băsescu.
Despre ruperea USL şi motivele din spatele ei
“Cea mai tare componentă a faptului că s-a rupt este prostia. Plus, politicieni lipsiţi de maturitate care au făcut din orgoliile personale o chestiune de viaţă şi de moarte. Ce i-ar fi fost lui Victor Ponta ca Johannis să fie trecut prin Parlament şi ca vice prim ministru pe probleme economice?”, a spus Băsescu.
“Putea să-i facă o concesie lui Antonescu şi să-l desemneze pe Johannis. Şi-au bătut joc de prea multe ori. Victor Ponta a minţit până la capăt. Antonescu ştiind că a cedat Ministerul Justiţiei, că şi-a lăsat ministerele fără conţinut, sigur că a fost într-o situaţie în care nu a mai putut face pasul înapoi”, a spus Băsescu.
“Eu cred că renunţ la a face pronosticuri, pentru că am fost incapabil să previzionez că se va rupe USL-ul din cauza orgoliilor. Pentru democraţie e mai bine, că se mai relaxează lucrurile. Cu asta au ratat şi proiectul de Constituţie, regionalizarea şi noua lege a sănătăţii. Trebuie să ai forţă să treci o asemenea lege”, a mai explicat preşedintele.
Despre alegerile prezidenţiale
“Un lider al partidului trebuie să-şi asume candidatura cea mai grea. Eşti şeful partidului, care-i cel mai mare obiectiv? Câştigarea funcţiei prezidenţiale. Nu are cum să nu candideze. Dacă nu candidează se discreditează oricum. Dacă va candida, pierde oricum. Prin spargerea USL-ului - nici Ponta, nici Antonescu nu vor mai fi preşedinţi. Am crezut că vor face o negociere, că vor prelua liberalii funcţia de prim-ministru şi va merge PSD-ul la prezidenţiale cu Victor Ponta. Aveau şanse mari să dea preşedinte, dar atât de obtuzi au fost”, a spus Băsescu.
“Victor Ponta va continua procesul de erodare. A plecat de la 62% încredere şi a ajuns la 30%. Singurul la care am văzut asemenea erodare a fost la mine în 2010, după măsurile de austeritate. Preşedintele Franţei e în aceeaşi situaţie. După un an şi jumătate avea sondaje de 16%. Slavă Domnului că în Franţa nu ai două specimene de astea”, a menţionat preşedintele ţării.
“USL-ul îmi dădea confortul stabilităţii politice, dar nu credeam că sunt atât de proşti încât să se spargă”, a mai spus Băsescu.
“Opoziţia se va face. Muncesc eu să facem PMP-ul ăsta, să guvernăm altfel”, a menţionat preşedintele Băsescu.
Despre alianţa cu Popescu-Tăriceanu a lui Victor Ponta
“Victor Ponta face pe oricine preşedinte, numai ca să aibă susţinere în Parlament. De asta l-a vrut pe Tăriceanu, poate vine cu un grup ca să spună că partea sănătoasă din PNL a rămas la guvernare. Dacă Tăriceanu făcea de un grup parlamentar, asta ar fi soluţia lui Ponta. Ştie, oricât ar fi de prost jurist, că a fost desemnat doar prin consultări cu USL.”, a mai spus preşedintele.
“Ce mă fac cu desemnarea ta, Victor Ponta? La noapte când se întoarce poate o să vorbesc cu el. Sunt mai multe articole care trebuie interpretate într-un ansamblu. Dacă creăm un precedent de neconstituţionalitate şi mie mi-ar fi foarte greu să nu cer Curţii Constituţionale să se pronunţe. Odată instalat un asemenea precedent, chiar nu mai avem nicio regulă pentru guverne. Nu a mai fost o asemenea situaţie, pentru că eu nu am mai consultat celelalte partide când a intrat USL-ul la guvernare”, a menţionat Băsescu.
“Doamnă, nu mai văd nimic pentru Crin Antonescu. Eu îl văd ca un bun candidat pe Emil Boc ca pe un candidat al dreptei, pentru că a luat ţara în spate şi a trecut-o prin criză. A avut autoritate să-şi ducă Guvernul şi majoritatea parlamentară, să ia măsurile de care era nevoie. A fost cea mai mare criză economică după 1929. Eu vă spun ce ar fi foarte bine, habar n-am ce vrea Emil Boc. Deocamdată stă la Cluj şi creşte în încredere acolo. Cred că este din categoria politicienilor care-şi pot asuma momente importante. E tipul ardelean aşezat”, a menţionat Băsescu, privind o posibilă candidatură a lui Emil Boc la prezidenţiale.
Vorbind de o posibiliă candidatură Emil Boc - Traian Băsescu, “de ce nu? Sunt sănătos, sunt încă în putere, de ce nu aş servi ţara în continuare dacă va fi nevoie? Experienţa pe care am acumulat-o mi-a folosit. Dacă nu, o voi da cuiva. Vedem. Hai să ajungem până atunci, în 2016. Eu pentru asta creez PMP şi după ce îmi termin mandatul mă voi implica foarte mult şi în selectarea oamenilor şi în proiecţia clară a ce trebuie făcut în România. Ştiu ce îi mai trebuie statului ca să devină modern, suplu, cu cheltuieli mai mici. Nu am putut să o duc până la capăt pentru că nu am avut cele mai prietenoase Guverne”.
Despre justiţia din România
„Îmi aduc aminte câţi oameni lipsiţi de corectitudine mă criticau că nu l-am numit pe Morar la Parchetul General şi de ce o numesc pe Kovesi la DNA. Oamenii care scriau legea îmi dădeau lecţii, că dictez în Parchet. E uşor să vii de la Bruxelles o dată pe săptămână şi să o faci pe profesorul. Am sprijinit acei oameni să facă politică, să fie pe picioarele lor, apoi ei îmi dădeau lecţii că eu am modificat legea”.
„Dezbaterile în care este atacată justiţia este anunţată în toate cancelariile din lume. Că toată lumea mă întreabă de unde ştiu. Lucrurile acestea se transmit la ambasadă. Noi suntem acuzaţi şi foarte multe cancelarii au luat de bună povestea cu corupţia, care nu este un neadevărat. Totuşi, această realitate este utilizată politic pentru blocarea în Schengen. În realitate, instituţiile din România funcţionează. Ţara noastră ar trebui să fie judecată pe modul în care instituţiile funcţionează în ţară”.
„Din păcate, sunt convins că UDMR-ul este un aliat bun în a relaxa problemele de incompatibilităţi. Există un risc aici, dar o să-l supraveghez. Acest lucru creează o categorie de oameni care nu răspund în faţa legii. Eventual o să o trimit la Curtea Constituţională”.
Despre Ucraina
„Am vrut să liniştesc populaţia. Nu există niciun risc ca acest conflict din Ucraina să se extindă pe teritoriul României. În analiza noastră, Crimeea va rămâne o alta zonă de conflict îngheţată. Efectul evenimentelor din Ucraina va fi o creştere a nivelului de risc pentru România pe termen mediu şi lung. Sunt un politician care a spus că se dovedesc ineficiente formatele de negociere, vechi de 23 de ani. Aceste formate nu au făcut nimic altceva decât să consolideze probleme din Transnistria de exemplu. Ceva e în neregula din punct de vedere al credibilităţii. România nu a vrut să se implice excesiv în conflictul din Ucraina. Noi am preferat să ne limităm la interesele Republicii Moldova, să le fie susţinute interesele. Asta e îngrijorarea noastră, să nu apară o contaminare şi în problema moldoveană”
Traian Băsescu, la B1 TV: Conflictul din Ucraina nu se extinde în România
„Pentru Ucraina cred că s-a depăşit momentul declaraţiilor. Nu e vorba de acţiuni militare, e vorba de negociere. SUA şi Marea Britanie trebuie să poarte aceste negocieri pentru că ele au semnat memorandumul de la Budapesta. Dacă Ucraina îşi menţiune arsenalul nuclear, astăzi nimeni nu i-ar fi călcat teritoriul. Trebuie purtate negocieri pentru că Ucraina a avut nişte garanţii. De asemenea, FMI şi BE trebuie să se ocupe de un program de finanţare pentru această ţara. La fel, preşedintele Ianukovici trebuie să îşi dea demisia pentru că atunci când semna acordul în strada se trăgea în protestatari. E un preşedinte ilegitim. Există riscul ca fiind preşedinte legal ales să ne tot trezim că domnia sa dă declaraţii care nu vor permite pacificarea Ucrainei. Sper să nu se ajungă la un conflict militar”.
Despre Transnistria
„În Transnistria vedem o agresivitate tot mai mare. Încerc să îi fac conştienţi pe aliaţii noştri că există posibilitatea unor tensiuni mai mari şi în Transnistria. M-aş bucura mult ca SUA să se comporte ca până acum vreo 8 ani şi să fie foarte interesate de securitatea acestei regiuni, să facă din securitatea regiunii Mării Negre o prioritate. Am înţeles cu toţii că s-au concentrat pe Pacific, pe zona Asia-Pacific, însă, având în vedere diversitatea de abordări din interiorul UE, eu cred că SUA trebuie să-şi găsească timp să revină şi să facă din securitatea acestei regiuni o prioritate”.
Traian Băsescu a făcut astăzi declaraţii, la Palatul Cotroceni, despre situaţia din Ucraina şi poziţia României
Principalele declaraţii ale preşedintelui pot fi găsite mai jos
Situaţia din Ucraina nu este în acest moment o ameninţare directă şi imediată la securitatea României, la independenţa României şi la suveranitatea statului român. România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat localizat în Crimeea este de natură a accentua instabilitatea regională şi apariţia unor tensiuni ce pot duce inclusiv la conflicte armate. România consideră că propria ei securitate este supusă riscului pe termen mediu şi lung. Evenimentele din Ucraina, în momentul de faţă, nu sunt o ameninţare la adresa României, în schimb, apariţia unui nou conflict îngheţat din Crimeea poate deveni un risc la adresa securităţii naţionale.
Orice prezenţă a trupei Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Noi considerăm că Ucraina este agresată de forţele militare ale Federaţiei Ruse. Statele semnatare ale Acordului de la Budapesta au obligaţia să declanşeze imediat un proces de negociere.
Acest acord, între SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă reprezintă garanţia pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina.
România crede că operaţiunile autorizate de Ianukovici îl pun pe preşedinte în situaţia de a-şi fi pierdut legitimitatea şi trebuie să-şi anunţe demisia.
Esenţial ar fi un acord imediat care poate fi negociat în câteva zile, astfel încât Ucrainei să i se asigure finanţarea necesară.
Citeşte şi:
NATO: Rusia ameninţă pacea în Europa. Militari ruşi au înconjurat 3 baze militare ucrainene din Crimeea. Kievul ordonă mobilizarea generală a armatei
Citeste mai mult: adev.ro/n1ssxw
NATO: Rusia ameninţă pacea în Europa. Militari ruşi au înconjurat 3 baze militare ucrainene din Crimeea. Kievul ordonă mobilizarea generală a armatei
NATO: Rusia ameninţă pacea în Europa. Militari ruşi au înconjurat 3 baze militare ucrainene din Crimeea. Kievul ordonă mobilizarea generală a armatei Preşedintele american Barack Obama a avut o conversaţie telefonică de 90 de minute cu omologul său rus Vladimir Putin, în care a făcut apel la retragerea trupelor ruseşti din Crimeea, prezenţa lor în regiunea autonomă ucraineană fiind o încălcare a legilor internaţionale. Vladimir Putin a motivat că Moscova îşi rezervă dreptul de a proteja interesele sale şi pe cele ale rusofonilor din Ucraina.
Traian Băsescu, mesaj pentru Vladimir Putin: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova! Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, duminică, la Pro TV, despre situaţia din Ucraina, despre destrămarea USL, dar şi despre viitorul său politic. În ce priveşte raporturile cu preşedintele Vladimir Putin, Băsescu l-a atenţionat pe omologul său rus să nu implice Republica Moldova într-un "joc" politic.