Tragedia de la 2 Mai: Predoiu promite o revoluție în Poliție

0
Publicat:

Ancheta ce a urmat după tragedia de la 2 Mai a arătat că, la Constanța, „bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani“ și că Poliția Română trebuie reformată din temelii.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, cu ocazia prezentării raportului privind tragedia din apropierea localităţii 2 Mai, că respectivul document reprezintă „baza politico-administrativă“ pentru o adevărată revoluție în Poliţia Română. Și legislația conexă traficului și consumului de droguri ar putea suferi unele modificări.

În opinia acestuia, se impune o resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din structurile MAI, dar şi a structurii Ministerului Afacerilor Interne ca atare. „O voi începe din judeţul Constanţa şi o voi extinde treptat în toată ţara. Judeţul Constanţa, alături de Bucureşti, este una dintre cele mai dificile comunităţi din punctul de vedere al aplicării legii. Cert este că la momentul în care vorbim, în Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani. Voi lua, concret, măsurile care urmează: organizarea de sus şi până jos a IPJ Constanţa“, a subliniat Predoiu.

Predoiu a susţinut că întreaga structură organizatorică va fi regândită şi adaptată amplorii fenomenului infracţional specific acestui judeţ şi o nouă echipă managerială de tranziţie va asigura operarea sistemului. „Practic, desfiinţez Inspectoratul şi îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială şi funcţională adaptată la realitatea infracţională din teren. Noua organigramă a IPJ Constanţa va fi adoptată prin ordin de ministru emis în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie. O nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă şi va fi condusă de doamna comisar-şef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, fost şef de brigadă de Combatere a Criminalităţii“, a detaliat Predoiu, care a mai precizat că noul IPJ Constanţa va fi un proiect-pilot, care va servi drept model pentru restructurarea Poliţiei Române.

Revenind la raportul privind tragedia de la 2 Mai, Cătălin Predoiu a anunţat că s-a luat decizia declanşării cercetării prealabile pentru neglijenţă faţă de inspectorul-şef al Poliţiei Judeţene Constanţa. Ministrul a mai spus că, în cursul zilei de luni, şeful IPJ Constanţa, Constantin Adrian Glugă, şi-a înaintat raportul privind încetarea exercitării funcţiei. „În concluzie, voi sesiza comisiile de disciplină cu raportul şi îl voi transmite Parchetului“, a afirmat Predoiu.

Confiscarea mașinilor

Pe de altă parte, Cătălin Predoiu, a declarat că va propune o serie de modificări legislative, printre care şi confiscarea mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv. „Voi propune Guvernului şi Parlamentului legislaţie pe următoarele direcţii - măsuri care vizează conducătorii auto: instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reţinut pentru consumul de alcool şi droguri. Deci, vrei carnet, test antidrog. Instituirea unor noi situaţii în care efectuarea testării antidrog - alcool este obligatorie suplimentar prevederilor actuale: atunci când în vehicul sunt identificate substanţe care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat norme privind consumul de alcool şi droguri la volan, precum şi când a comis infracţiuni la regimul substanţe interzise“, a precizat Cătălin Predoiu la Ministerul Afacerilor Interne.

O altă propunere venită din partea ministrului este mărirea termenului pentru restituirea permisului de conducere, atunci când acesta a fost anulat, ca urmare a consumului de alcool şi droguri. „În prezent - 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate, voi propune 3 ani“, a spus Predoiu.

El a arătat că va propune şi confiscarea mijloacelor de transport dacă şoferul este prins băut sau drogat la volan. „Instituire a măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere care funcţionează şi în state membre ale Uniunii Europene“, a explicat Predoiu.

Testarea elevilor în școli

Cătălin Predoiu, spune că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri“. El a precizat că o astfel de testare s-ar face doar cu acordul părinţilor. „Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bullyingului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi“, a declarat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite