Predoiu anunță noi modificări ale Legii după accidentul mortal din localitatea 2 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat mai multe propuneri de modificare a Legii, care îi privesc atât pe șoferi, cât și pe polițiști. Printre propunerile anunțate de șeful MAI se numără și măsuri de prevenție a consumului de droguri de către minori.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ministrul a anunțat că se va propune instituirea obligativității controlului antidrog pentru obținerea, reînnoirea permisului auto și redobândirea în cazul reținerii pentru consumul de alcool și droguri.

Potrivit ministrului, testul pentru consumul de droguri, cât și alcool, se va impune și în cazul în care în vehicul vor fi depistate recipiente cu alcool desfăcute sau substanțe. De asemenea, și în cazul în care conducătorul figurează în baza de date.

De altfel, ministrul a anunțat că va propune și mărirea termenelor privind anularea, ca urmare a consumului de alcool și droguri.

O altă propunere va viza instituirea măsurii de confiscare obligatorie a autovehiculelor în care sunt depistate droguri sau în cazul în care conducătorul auto a fost testat pozitiv.

Măsurile vor privi și suspendarea inmatriculării în cazul în care conducătorul auto nu deține RCA.

„Intenţionez să militarizăm toate instituţiile de învăţământ ale MAI”

În privința măsurilor care vor viza Poliția Română, ministrul a explicat că, printre altele, se va impune obligativitatea unui control antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în MAI, fiind de asemenea posibilă testarea pentru droguri și alcool în cazul în care angajațîi prezintă indicii comportamentale. 

Potrivit ministrului propunerile vor viza și pregătirea antidrog a polițiștilor.

Ministrul a mai anunţat şi regândirea Agenţiei Naţionale Antidrog, raportat la evoluţia consumului de droguri în România.

„Trebuie făcut acest lucru cu cei mai buni specialişti, îi vom coopta, ne vom uită să vedem ce s-a stabilit în urmă cu ani de zile în legătură cu atribuţîi, structuri, mai corespunde cu ce se întâmplă în teren”, a explicat Predoiu. 

Ministrul a mai anunțat că măsurile vor cuprinde o reorganizare a unităților de învățământ ale MAI. „Intenționez să militarizăm toate instituțiile de învatamânt MAI”, a spus șeful ministerului.

Măsuri pentru elevi

Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul Planului Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024.

Potrivit ministrului, în acest sens a fost stabilită o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltare, Familie, Muncă şi departamentul pentru românii de pretutindeni.

„Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bullying-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a mai arătat ministrului, subliniind că una dintre propuneri va viza „analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ, în situaţia în care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinţilor”.

Accident mortal provocat de un șofer drogat

Măsurile anunțate de ministru vin ca urmare a accidentului din zona localității 2 mai, provocat de un tânăr care conducea sub influența drogurilor și a produs pe loc decesul a altor doi tineri. 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat că una dintre concluziile Corpului de Control privind accidentul de la 2 Mai vizează cercetarea prealabilă faţă de șeful și mai mulți angajați ai IPJ Constanța.

Potrivit ministrului, agajații au încălcat mai multe prevederi ale legii. Vlad Pascu, oprit în trafic de şeful Serviciului Rutier Constanţa, trebuia sancţionat pentru lipsa semnului de începător, în plus, nu s-a respectat ridicarea plăcuţelor de înmatriculare.

Cconducerea Poliției din județ va face obiectul unui proiect pilot, care va servi drept exemplu pentru o reorganizare ulterioară la nivel național. 

„În perioda de tranziție va fi o nouă echipă managerială condusă de comisarul șef Mădălina Vlaga, actual director al Centrului pentru Cooperare Polițienească Internațională”, a mai anunțat Predoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite