Iohannis: E îngrijorător că avem semnale că sunt elevi care consumă droguri. E o variantă introducerea de teste în şcoli

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este îngrijorător că tinerii consumă substanţe interzise, arătând că o variantă ar fi ca în şcoli să fie introduse testele antidrog.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Este un fapt îngrijorător, foarte îngrijorător că avem tot mai multe semnale că sunt elevi care consumă substanţe interzise. Şi atunci este o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur, cu acceptul părinţilor ş.a.m.d. Dar nu putem să stăm şi să observăm fenomenul şi să nu facem nimic. Deci ceva trebuie găsit, în sensul şi să educăm pentru a preveni consumul de droguri, dar şi să fim mai fermi şi să detectăm pe cei care nu înţeleg cu bineţe”, a spus şeful statului.

Măsuri pentru elevi

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat mai multe măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul Planului Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024.

Potrivit ministrului, în acest sens a fost stabilită o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltare, Familie, Muncă şi departamentul pentru românii de pretutindeni.

„Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bullying-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a mai arătat ministrului, subliniind că una dintre propuneri va viza „analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ, în situaţia în care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinţilor”.

Accident mortal provocat de un șofer drogat

Măsurile anunțate de ministru vin ca urmare a accidentului din zona localității 2 mai, provocat de un tânăr care conducea sub influența drogurilor și a produs pe loc decesul a altor doi tineri. 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat că una dintre concluziile Corpului de Control privind accidentul de la 2 Mai vizează cercetarea prealabilă faţă de șeful și mai mulți angajați ai IPJ Constanța.

Potrivit ministrului, agajații au încălcat mai multe prevederi ale legii. Vlad Pascu, oprit în trafic de şeful Serviciului Rutier Constanţa, trebuia sancţionat pentru lipsa semnului de începător, în plus, nu s-a respectat ridicarea plăcuţelor de înmatriculare.

Cconducerea Poliției din județ va face obiectul unui proiect pilot, care va servi drept exemplu pentru o reorganizare ulterioară la nivel național. 

„În perioda de tranziție va fi o nouă echipă managerială condusă de comisarul șef Mădălina Vlaga, actual director al Centrului pentru Cooperare Polițienească Internațională”, a mai anunțat Predoiu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite