Traficant de arme american, care a fost arestat în România, condamnat la 25 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanul a fost condamnat la 25 de ani închisoare FOTO Shutterstock
Americanul a fost condamnat la 25 de ani închisoare FOTO Shutterstock

Un bărbat de 55 de ani din Illinois, Oded Orbach, arestat în România pentru trafic de arme, a fost condamnat miercuri de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de închisoare pentru conspiraţie în vederea vânzării de armament către talibani, potrivit revistei Time în ediţia online.

În februarie 2011, Orbach a fost arestat împreună cu alt cetăţean american, în România, pentru organizarea unei vânzări de rachete de tip sol-aer cu ghidaj termic şi a altor arme în valoare totală de 25 de milioane de dolari. Rachetele urmau să fie folosite de talibani împotriva forţelor NATO din Afganistan.

Potrivit site-ului Jerusalem Post, Orbach, un imigrant israelian în Statele Unite, şi Alwar Pouryan, celălalt cetăţean american arestat în România, un fost translator al forţelor americane, au fost condamnaţi în aprilie, între altele, pentru susţinerea materială a terorismului.

Cei doi fac parte dintr-un grup de şapte persoane inculpate în 2011, în urma unei investigaţii sub acoperire efectuate de Administraţia americană antidrog (Drug Enforcement Administration -DEA, n.r.) în vestul Africii. 

Judecătorul federal Naomi Reice Buchwald, care l-a condamnat miercuri pe Orbach, l-a condamnat în septembrie pe Pouryan la 25 de ani de închisoare.

În cursul unor întâlniri cu o sursă DEA sub acoperire în Africa, Ucraina şi România, începând din 2010, Pouryan şi Orbach s-au angajat să furnizeze sursei DEA, care s-a dat drept un reprezentant al talibanilor, armament, muniţie şi antrenament în valoare de 25 de milioane de dolari.

În cursul întâlnirilor, cei doi, care locuiau la Highland Park, în Illinois, au discutat despre preţ, antrenamentul şi specificaţiile armamentului oferit, inclusiv rachete de tip sol-aer, de tip antitanc, lansatoare de grenade şi mitraliere de tip M-16, potrivit procuraturii. Ei au fost arestaţi de autorităţile române, în coordonare cu DEA, în februarie 2011, potrivit aceleiaşi surse.

„Sentinţa de astăzi (miercuri – n.r.) ne oferă asigurări că Oded Orbach va plăti (...), ştiind că armele urmau să fie folosite împotriva Statelor Unite”, a declarat procurorul din Manhattan Preet Bharara, citat într-un comunicat emis miercuri.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Edward Snowden se oferă să ajute Brazilia. Condiţia: azilul politic permanent

Informatorul Edward Snowden şi-a exprimat intenţiile de a ajuta Brazilia în investigaţia sa faţă de spionajul întreprins de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite. Aflat temporar în Rusia, programatorul a răspuns cererilor senatorilor brazilieni care i-au cerut ajutorul în demersul împotriva abuzurilor agenţiilor americane de spionaj, însă a cerut în schimb „azil politic permanent”.

Soldaţii americani, chemaţi la teste pentru depistarea consumului de marijuana

Pentagonul a anunţat că va demara o nouă campanie de testare a trupelor americane, pentru a verifica dacă soldaţii consumă marijuana sintetică, numită şi spice. La  o sesiune de teste organizate în 2012 de autorităţile americane, incidenţa ridicată a consumului de droguri i-a determinat pe oficiali să interzică folosirea lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite