Toader despre revocarea lui Augustin Lazăr: Voi redacta sesizarea la CCR dacă premierul îmi cere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader foto Inquam Photos/Octav Ganea
Tudorel Toader foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că va redacta o sesizare către CCR referitoare la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a-l revoca din funcţie pe procurorul general, Augustin Lazăr, în cazul în care premierul Viorica Dăncilă îi va cere acest lucru.

"Decizia de sesizare a Curţii este una politică, iar conţinutul este unul juridic. Şi, dacă doamna prim-ministru îmi va cere să redactez, sigur că voi redacta sesizarea", a afirmat Toader la Parlament, unde a participat la o întâlnire a liderilor coaliţiei, care s-a desfăşurat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

La rândul ei, premierul Dăncilă a refuzat să exprime o poziţie clară pe această temă, susţinând că vrea să vadă argumentele ce stau la baza solicitării ministrului Justiţiei.

„O să am o discuţie cu domnul Tudorel Toader, să văd argumentele care stau la baza solicitării domniei sale şi apoi o să iau o decizie. Nu vreau să mă pronunţ pe acest subiect până nu am toate argumentele", a declarat Viorica Dăncilă.

La finalul lunii decembrie, ministrul Justiţiei anunţa că îi va trimite cererea de revocare preşedintelui Iohannis pe data de 27 decembrie. „Pe data de 27 decembrie dimineaţă, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general. De ce? Pentru că mă bazez pe 132 din constituţie, mă bazez pe raportul de evaluare pe care l-am făcut în baza unor articole din lege, mă bazez şi pe clarificările aduse prin decizia CCR 358 şi sigur că, în opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 11 aprilie”, declara atunci Toader.

La finalul lunii trecute acelaşi ministru al Justiţiei preciza că singura cale de urmat rămasă în procedura de revocare a lui Augustin Lazăr este sesizarea CCR, sesizare ce nu paote fi făcută decât de către Guvern.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. 

Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus, în noiembrie 2018, la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare declanşată de ministrul justiţiei, Tudorel Toader. Instanţa şi-a declinat competenţa teritorială, admiţând astfel cererea depusă de reprezentanţii ministerului Justiţiei, şi a trimis cauza Curţii de Apel Bucureşti. În data de 30 ianuarie, Curtea Supremă a stabilit printr-o decizie definitivă că procesul se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite