Video Tensiuni la protestul din Capitală: Jandarmeria nu a permis mulţimii să se apropie de Casa Poporului: „Lăsaţi-ne să trecem“
0Noi proteste au avut loc în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. În Capitală, peste 1.500 de oameni au plecat din Piaţa Victoriei în marş spre Parlament, unde s-au strâns în jur de 4.000 de oameni. Au existat două momente tensionate între protestatari şi jandarmii care au încercat să împiedice mulţimea să blocheze bulevardele. La Cluj, aproximativ 7.000 de persoane au ieşit în stradă.
UPDATE 21.50 Noi schimburi de replici au avut loc între manifestanţii de lângă Parlament şi jandarmi, când aceştia i-au împins cu gardurile pentru a deschide circulaţia rutieră pe Bulevardul Naţiunile Unite.
„Când o să vă taie cu sabia şi n-o să puteţi folosi înregistrarea video, o să plângeţi!”, le-au spus oamenii jandarmilor, referindu-se la modificările propuse de parlamentarii coaliţiei de guvenare la Codurile penale, între care una potrivit căreia înregistrările de pe camere video nu mai pot fi folosite în anchete şi nu mai constituie probe.
UPDATE 21.00 Numărul manifestanţilor din Bucureşti s-a mai redus, dar mai sunt încă destui oameni care protestează. Şi la Cluj, unde s-au strâns în jur de 7.000 de oameni, protestatarii au început să plece spre case.
Imagini de la protestul din Bucureşti
UPDATE 20.50 Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei din Bucureşti, a explicat la Digi24 intervenţiile jandarmilor la protestele de duminică seară:
„La Parlament au fost direcţionaţi manifestanţii către Parcul izvor pentru a nu permite blocarea Bulevardului Naţiunilor Unite şi Bulevardul Libertăţii. Nu s-a permis accesul pe partea cu Casa Poporului că e un obiectiv cu pază deosebită şi nu sunt permise astfel de manifestaţii în imediata apropiere, de aceea s-a decis direcţionarea lor spre Parcul Izvor, acolo unde se află şi acum“ (citeşte declaraţia completă)
UPDATE 20.25 Tensiuni între jandarmi şi manifestanţi: forţele de ordine au blocat Bulevardul Naţiunilor Unite şi nu lasă protestatarii să se apropie de Palatul Parlamentului.
Jandarmii au pus garduri pentru ca oamenii să nu se poată apropia de intrarea de la Camera Deputaţilor din Casa Poporului, iar manifestanţii sunt nevoiţi să stea în Parcul Izvor. „Lăsaţi-ne să trecem“, „Jandarmeria apără hoţia“ şi „Ruşine să vă fie“, scandează mulţimea.
FOTO Adevărul/ Alexandra Constanda
Au existat ameninţări cu gazele lacrimogene, iar manifestanţii au avertizat că izbucneşte o nouă revoluţie dacă se recurge la acest gest. Lumea îndeamnă la calm.
UPDATE 20.05 La Bucureşti 4.000 de oameni se îndreaptă spre Parlament. Numărul manifestanţilor de la Cluj depăşeşte 5.000. La Braşov peste 1.000 de oameni au ieşit în stradă şi strigă: Zăbrele pentru lichele, iar la protestul de la Constanţa au participat aproximativ 50 persoane: „Politicienii ne arătau degetul din maşinile lor Q7“
Imagini de la marşul din Cluj:
UPDATE 19.45 Coloana cu cei aproximativ 3.000 de protestatari a ajuns la Palatul Regal. Mulţimea a încetat scandările şi a ţinut un moment de linişte deplină, deplasându-se cu capul plecat. Apoi a aplaudat şi a strigat numele Regelui Mihai, iar câteva persoane s-au oprit pentru a aprinde lumânări.
FOTO Adevărul/ Alexandra Constanda
A fost ţinut şi un moment de reculegere pentru victimele Revoluţiei din 1989.
UPDATE 19.13 A izbucnit un mic conflict între jandarmi şi protestatari, când mulţimea din Piaţa Victoriei s-a pus în mişcare. Au fost îmbrânceli cu forţele de ordine după ce manifestanţii au trecut strada pe Calea Victoriei, pentru a se deplasa în marş din faţa sediului Guvernului către Palatul Parlamentului. Jandarmii le-au cerut oamenilor să nu ocupe tot bulevardul, ci să se limiteze la trotuare. Conflictul s-a stins repede, iar traficul pe Calea Victoriei a fost închis.
Printre scandările celor 2.000 de protestatari se aude şi „Jos comunismul“, „Alegeri anticipate“.
La Cluj, numărul manifestanţilor a ajuns la circa 4.000.
UPDATE 18.45 Aproximativ 1.500 de oameni sunt în faţa sediului Guvernului. A fost închisă circulaţia pe Bulevardul Kiseleff şi pe Bvd Aviatorilor, de la str. Arhitect Ion Mincu şi statuia Aviatorilor, sensul spre Piata Victoriei.
CLUJ: Peste 1.000 de oameni au ieşit în stradă şi la Cluj. Manifestanţii au anunţat că se înarmează cu oale şi capace: „Să fim cu toţii în stradă şi să dăm alarma”
IAŞI: În jur de 200 de persoane scandează „Legi pentru toţi nu pentru hoţi“, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi“ şi „Nu se mai poate, vrem anticipate!“. Unii au venit cu candele aprinse.
UPDATE 18.26 În Bucureşti ninge, dar în jur de 600 de oameni îndură frigul şi umezeala pentru a protesta faţă de modificările la Legile Justiţiei.
UPDATE 18.00 Câteva sute de oameni cu steaguri tricolore, vuvuzele şi tobe protestează în Piaţa Victoriei. Ei strigă „Hoţii“ şi „Justiţie, nu corupţie!”.
Tudor Chirilă a anunţat pe pagina sa de Facebook că participă la protestul organizat în faţa Guvernului: „Prefer să fiu în stradă lângă cei care gândesc ca mine decât neliniştit acasă cu un şpriţ trist în faţă“ (mesajul complet)
Efectele modificărilor la Legile Justiţiei
UPDATE 17.15 Asociaţia Procurorilor din România (APR) a întocmit, cu acordul şi ajutorul colegilor procurori şi judecători, o broşură a exemplelor practice privind efectele pe care le pot avea modificările preconizate ale Codului de procedură penală şi Codului penal. Textele au fost preluate din forma transmisă în mod oficial Asociaţiei Procurorilor din România.
„Adevărul” prezintă o parte dintre exemplele care apar în broşura APR, forma actuală a Codului de procedură penală şi forma propusă pentru modificare.
Exemplul 1:
„Vlăduţ se joacă în parc. Aleargă şi e fericit. Tatăl lui, încântat de exuberanţa copilului, scoate telefonul mobil din buzunar şi începe să filmeze. În acelaşi timp, într-un colţ al parcului, mai întunecat (tatăl lui Vlăduţ munceşte până seara târziu şi are puţin timp la dispoziţie pe care să îl petreacă cu copilul său) un bărbat loveşte o fată şi o trage după el. Tatăl îndreaptă telefonul spre cei doi. Nu poate să intervină pentru că Vlăduţ se îndepărtează, astfel că îşi strigă copilul în timp ce continuă să filmeze. Fata este agresată şi urcată cu forţa într-o maşină.
Tatăl merge la poliţie şi le oferă înregistrarea. Păcat că aceasta nu poate fi folosită conform «micilor» modificări ale codului de procedură penală.
Forma actuală care permite utilizarea oricărui mijloc de probă legal şi a înregistrărilor făcute de cetăţeni:
Art. 97 - Proba şi mijloacele de probă
f) orice alt mijloc de probă care nu este interzis prin lege.
Art. 139
”(3) Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.”
Forma modificată care instituie un număr limitat de probe ce pot fi utilizate în procesul penal:
La art. 97, lit. f) a alin. (2) se abrogă.
La articolul 139, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii”. (martorii nu sunt părţi la procesul penal)
Exemplul 2:
„Gianni s-a ocupat întotdeauna cu traficul de droguri. A strâns o avere frumuşică din viciul altor oameni. Acum vrea să treacă la nivelul următor, să îşi extindă teritoriul şi să mai coopteze colaboratori. Procurorii au desfăşurat o anchetă minuţioasă, încercând să îl stopeze şi să prevină distrugerea altor vieţi.
Gianni face o greşeală şi este surprins având asupra sa un mic pliculeţ conţinând o substanţă necunoscută.
Printr-o constatare tehnico-ştiinţifică, s-ar putea stabili rapid dacă este vorba de droguri interzise prin lege sau o altă substanţă. În momentul în care este clar că Gianni avea droguri asupra sa, el poate fi arestat, scos din societate şi reţeaua sa destructurată.
Acum însă, noile modificări ale codului de procedură penală, nu mai permit realizarea constatărilor tehnico-ştiinţifice ci doar o expertiză. Aceasta durează mult, necesită mai multe resurse financiare şi întârzie nepermis cursul anchetei.
Gianni se poate întoarce acasă pana pot stabili procurorii ce transporta sau poate pleca intr-o excursie prelungită într-o ţară caldă şi prietenoasă cu cei ce au aceleaşi ocupaţii ca Gianni”.
Forma actuală care permite utilizarea constatării tehnico-ştiinţifice ca mijloc de probă:
Art. 97 - Proba şi mijloacele de probă
e) înscrisuri, rapoarte de expertiză sau constatare, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de probă;
Forma modificată care nu permite utilizarea constatării tehnico-ştiinţifice ca mijloc de probă:
La art. 97, lit. e) a alin. (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
”e) înscrisuri, rapoarte de expertiză, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de probă;”
Cazuri similare
1. Ai o fetiţă de câţiva anişori şi eşti mândru de ea, este inteligentă şi frumuşică. Se joacă împreună cu alţi copii în faţa blocului. Vine un cetăţean şi se masturbează în faţa ei. Ca urmare a noilor modificări ale codurilor, cetăţeanul nu va mai putea fi arestat preventiv.
2. Ai o fetiţă adolescentă de 13 ani. Este sedusă de un individ de 40 de ani care profită de naivitatea ei şi de lipsa de experienţă şi o convinge să facă sex cu el. Ca urmare a noilor modificări ale codurilor, acest individ nu mai poate fi arestat.
Flashmob în Piaţa Victoriei: „România, condamnată la tăcere“
UPDATE La 15.30, pe o vreme ploioasă, în Piaţa Victoriei din Bucureşti a început un flash mob: peste 300 de oameni au participat la un protest mut în faţa Guvernului.
Ei şi-au pus banderole negre pe ochi şi au stat cu faţa spre Palatul Victoria timp de 30 de minute, într-un protest organizat sub deviza „România condamnată la tăcere“.
Oamenii, unii dintre ei însoţiţi de copii, spun că exact aşa va ajunge sistemul juridic - fără a putea vorbi sau privi - dacă vor trece modificările la legile Justiţiei.
FOTO AFP
Oana Pellea şi Marius Manole, printre participanţi:
FOTO Inquam/ Octav Ganea
„Ieşim duminică să tragem un semnal de alarmă faţă de asaltul împotriva justiţiei. Hai să fim cu toţii în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, aşa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului, intitulat după discursul Regelui Mihai I din Parlament, din 2011: „Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul".
Potrivit organizatorilor, protestatarii se vor strânge în Piaţa Victoriei începând cu ora 17.00, urmând să plece în marş spre Parlament la ora 18.00, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Romană - Universitate - Piaţa Unirii - Piaţa Naţiunilor Unite - Parlament, unde vor aprinde luminile telefoanelor mobile.
Manifestanţii plănuiesc, de asemenea, să facă gălăgie pe tot traseul cu oale, cratiţe şi linguri.
Oamenii sunt nemulţumiţi de modificările aduse legile Justiţiei, de modul în care sunt adoptate acestea în Parlament, de ”naţionalizarea mascată” a Pilonului II de pensii, precum şi de modificările codului fiscal, ”ce urmează să arunce România într-un haos”.
Tot în Bucureşti, de la ora 15.00, în Piaţa Victoriei, va avea loc un flashmob, ”România condamnată la tăcere”, la care şi-au anunţat prezenţa aproape 1.000 de persoane.
Astfel, participanţii îşi vor pune benzi negre pe ochi şi vor sta în tăcere aproximativ 30 de minute.
„Fără să vedem, fără să putem spune ceva. Neputincioşi. Aşa cum va deveni Justiţia în România. Mesajul va fi paşnic, puternic şi clar: după adoptarea legilor justiţiei, magistraţii din România vor deveni neputincioşi în faţa furtului, abuzului şi violenţei grupurilor infracţionale din România. Şi la fel vom deveni noi toţi. Opriţi modificarea legilor justiţiei!”, scriu organizatorii.
Manifestaţii antiguvernamentale sunt programate să aibă loc şi în Cluj şi Tulcea, dar şi în Zurich.