Stenograme. Miliardarul israelian Beny Steinmetz apare ca „suspect” în ancheta DNA în care sunt implicaţi Truică, Andronic şi Prinţul Paul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine este Beny Steinmetz. El apare în Forbes la 3,6 miliarde de dolari
Cine este Beny Steinmetz. El apare în Forbes la 3,6 miliarde de dolari

Cine este Beny Steinmetz. Numele lui Beny Steinmetz apare în referatul DNA în care se cere arestarea preventivă a lui Remus Truică, Dan Andronic, Robert Roşu, Marius Marcovici şi Claudiu Mateescu, privind o retrocedare ilegală de 136 de milioane de euro. Alte nume celebre care apar în referatul DNA este al consultanşilor Tal Silberstein şi Shimon Shevez. Procurorii au la dosar şi interceptări telefonice.

Omul de afaceri Remus Truică, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, avocatul Robert Roşu, fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici, şi omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost reţinuţi, în noaptea de miercuri spre joi, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, iar joi după-amiază au fost prezentaţi Curţii de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cine este Beny Steinmetz. Drepturile litigioase

Una dintre acuzaţii vizează modul în care Paul de România a vândut drepturile sale litigioase, privind retrocedarea averii lui Carol al II-lea, către societatea Reciplia SRL. Preţul 4 milioane de euro. Firma ar fi fost controlată de miliardarul Beny Steinmetz.

„Astfel, din actele dosarului rezultă că SC Reciplia SRL are ca singur asociat persoana juridică offshore Reciplia Limited, cu sediul în Cipru, şi are ca administrator pe numita Sandra Merloni-Horemas (specialistă în politici de investiţii, piaţa de capital, imobiliare şi management de resurse naturale) colaboratoare şi persoană de încredere a suspectului Beny Steinmetz, bogat om de afaceri israelian”, potrivit referatului DNA.

Cine este Beny Steinmetz. Reciplia

Reciplia SRL a fost fondată în decembrie 2005, activitatea principală fiind dezvoltarea (promovarea) imobiliară. Asociatul unic este Reciplia LTD,  cu sediul în Cipru, localitatea Nicosia, str. Andrea Zakou Egkomi, P.C. 2404, nr. 4. Administrator: Sandra Merloni-Horemas, cetăţean belgian domiciliat în Franţa.

În octombrie 2010, Katerina Koliandri - reprezentantul legal al Reciplia LTD l-a numit administrator al Reciplia SRL pe Marius Andrei Marcovici, revocând-o din funcţie pe Sandra Merloni-Horemas. În septembrie 2014, Reciplia LTD a decis prelungirea contractului de administrator, în cazul lui Marius Andrei Marcovici, până la 31 decembrie 2017.

În privinţa lui Beny Steinmetz, procurorii DNA arată că acesta controlează compania Beny Steinmetz Group (BSG), având o avere estimată de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. Firma este al treilea jucător pe piaţa mondială a diamantelor.

Procurorii arată că Beny Steinmetz a intrat în afaceri în România în domeniul imobiliar, fiind asociat cu Remus Truică. Este vorba de firma  BRG Residencial Consulting Services, înfiinţată în octombrie 2007, în Bucureşti. Compania are profil imobiliar, iar Truică deţine 50% din participaţiile SRL-ului. Cealaltă jumătate aparţine unui offshore din Insulele Virgine Britanice, cu acţionariat "anonim" (Riverside Real Estate Corp Ltd). Administratorii firmei erau remus Truică şi Sandra Merloni – Horemans. Riverside Real Estate Corp Ltd a fost repreznetată şi de Marius Andrei Marcovici.

Cine este Beny Steinmetz. Interceptări

Procurorii DNA au la dosar interceptări ale unor convorbiri purtate între Beny Steinmetz şi Remus Truică despre aceste retrocedări. Truică îi spunea miliadarului că nu este problema lor că pădurea de la Snagov nu a fost a lui Carol al II-lea în mod legal, fapt care rezultă din decizia din 1941 a Curţii Supreme.

Beny Steinmetz:  Şi eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?
Remus Truică: Deci, după cum deja ştii, prietenul lui TAL nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt..., care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi  mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut şi voi merge eu împreună cu prinţul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă. Beny Steinmetz:  …ce se va întâmpla atunci?
Remus Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.
Beny Steinmetz:  Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?
Remus Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot.  Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.
Interlocutor:  Deci lipseşte doar o semnătură?
Remus Truică: Exact, doar una. un membru grup …. Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?
Remus Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (RÂDE). membru grup …. Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?
Remus Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru.

Cine este Beny Steinmetz. Cum a început totul

Potrivit DNA totul începe atunci când Paul Philippe al României a  pretins că este îndreptăţit în calitate de descendent în linie directă al MS Carol al II – lea al României (nepot din fiu), dar şi în calitate de cumpărător al drepturilor succesorale ale Prinţesei Elena a României,  soţia supravieţuitoare a fostului rege, pe care le-a achiziţionat conform contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr.1489 din02 august 2001.

Deoarece demersurile pe care acesta le-a făcut în justiţie încă din anul 2002 au rămas fără rezultat, având nevoie de „oameni mai puternici, mai bine ancoraţi politic”, care să intervină pentru retrocedarea proprietăţilor solicitate fără drept, începând cu luna noiembrie 2006, a apelat la Remus Truică, care la rândul său a cooptat pe Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin “Benny” Steinmetz,  Roşu Robert, “constituind astfel un grup infracţional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul Al României prin săvârşirea de infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcţionarilor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi pentru influenţarea deciziilor acestora, prin  instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziţie/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenţei, reale, asupra funcţionarilor publici”.

Procurorii arată că Tal Silberstein a fost asociat cu firma DA Communication&Media – controlată de Dan Andronic în societatea Multimedia Political Comunication. Silberstein  deţinea 34% din societate, iar DA Communication&Media deŢinea 33%. Ulterior participaţiile celor doi au crescut. Cine este Beny Steinmetz. Afacerile lui Remus Truică

Potrivit unei anchete publicate în 2007 de Evenimentul Zilei - înainte ca ziarul să fie preluat de Dan Andronic, Truică era asociat cu oamenii apropiaţi premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Printre firmele sale se numără Generic Pharma şi TRG Agent de Asigurare - administată de Marius Marcovici, membru al Cancelariei premierului Călin Popescu-Tăriceanu.

Partenerii lui Truică din TRG şi Generic Pharma sunt Gil Birger, Tal Silberstein şi Shimon Sheves (prin offshore-ul STG Ventures Ltd). Cei trei israelieni şi Dan Andronic gestionează campania electorală a PNL. Truică îi cunoaşte pe Silberstein, Birger şi Shevez din 2004, când i-a întâlnit "într-un cadru informal, prin intermediul unor prieteni".

Marius Marcovici, consilierul lui Tăriceanu, declarar, ]n 2007, pentru Eveneimentul Zilei: "Colaborez cu Gil Birger de când am acceptat, în 2008, să preiau funcţia de administrator al TRG, înfiinţată cu scopul desfăşurării activităţii de asigurări generale". Marcovici şi Truică sunt prieteni de patru ani. Acelaşi Marcovici a reprezentat în 2004, în România, GCS Issue Management Limited, din Tel Aviv, compania de lobby şi PR a lui Tal Silberstein. "TRG Agent de Asigurare nu mai are activitate, urmând să fie lichidată", susţine consilierul lui Tăriceanu.

Cine este Beny Steinmetz. Afaceri imobiliare româneşti

Potrivit sursei citate, Beny Steinmetz  a intrat în afaceri în 1979, după ce şi-a terminat stagiul militar în Israel. Atunci, a plecat în Belgia, la Anvers, unde funcţiona firma tatălui său (trader de diamante). La scurt timp, a pus bazele Beny Steinmetz Group (BSG), ale cărui "tentaculele" s-au întins din Vestul Africii până-n Rusia şi Balcani.

În 2007, Steinmetz era al treilea jucător în piaţa mondială a diamantelor, după magnaţii Nicky Oppenheimer (De Beers) şi Lev Leviev (Africa-Israel Group). Grupul BSG deţine 11 licenţe de extracţie şi prelucrare a pietrelor preţioase în Sierra Leone, Congo, Zambia şi Botswana, fiind cotat drept cel mai important partener al "colosului" De Beers. Steinmetz are interese imobiliare în toată lumea. Şi, printr-un păienjeniş de subsidiare, corporaţia BSG şi-a ramificat operaţiunile pe marile pieţele de capital, de energie, industrie grea, minerit etc. În România, BSG dezvoltă, oficial, prin subsidiara Seven Hills, şase proiecte rezidenţiale, în valoare totală de aproximativ 500 de milioane euro. Două dintre ele se ridică în Bucureşti (zonele Cotroceni şi Militari), altul în Ploieşti, iar două cartiere de vile sunt proiectate la marginea Capitalei, în Corbeanca şi Săftica.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite