Sindicatul Poliţiştilor „Diamantul”: După decizia CCR avem şansa să nu mai fim conduşi de slugile unor politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicatul Poliţiştilor ”Diamantul”: După decizia CCR avem şansa să nu mai fim conduşi de slugile unor politicieni
Sindicatul Poliţiştilor ”Diamantul”: După decizia CCR avem şansa să nu mai fim conduşi de slugile unor politicieni

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor ”Diamantul”, Emil Păscuţ, spune că decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia ministrul de Interne nu mai poate organiza concursurile pentru posturile de conducere din poliţie, este ”cea mai mare lovitură dată corupţiei din MAI”, iar poliţiştii au acum şansa de a nu mai fi ”conduşi de slugile unor politicieni”.

”Din punctul nostru de vedere, azi, CCR a dat cea mai mare lovitură corupţiei din MAI şi din Poliţia Română! Acum există o şansă reală ca, prin redactarea de către Parlament a unor noi texte de lege cu un conţinut corect, să scăpăm să mai fim conduşi de slugile unor politicieni, trecându-se la ocuparea funcţiilor de conducere în poliţie strict pe criterii de performanţă profesională!", a declarat Emil Păscuţ.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, joi, că articolul din Statutul poliţistului care permite ministrului de Interne să organizeze prin ordin concursurile pentru posturile de conducere din poliţie este neconstituţional, deoarece încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

Judecătorii Curţii au analizat o excepţie de neconstituţionalitate ridicată faţă de articolul 18 din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului care stipulează că „posturile de conducere se ocupă prin examen sau concurs, după caz, în situaţiile şi în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor”.

Decizia de neconstituţionalitate a articolului 18 a fost adoptată cu majoritate de voturi, magistraţii Curţii argumentând că ocuparea posturilor de conducere din poliţie trebuie reglementată prin lege, nu prin ordin de ministru.

Concret, este încălcat articolul 73, alineatul (3), litera j) din Constituţie, unde statutul funcţionarilor publici este menţionat ca putând fi reglementat doar prin lege organică.

”Curtea a mai constatat încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(4) din Constituţie referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, deoarece prevederile art.18 din Legea nr.360/2002 deleagă reglementarea acestor aspecte esenţiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine”, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

CCR a fost sesizată cu această excepţie de neconstituţionalitate în cadrul unui proces care se desfăşoară la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia VIII contencios administrativ şi fiscal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite