Sindicatele din România amenință cu înghețarea activității

0
Publicat:

Sindicatele din educație, sănătate, administrație publică, transport feroviar și nu numai, amenință cu proteste și înghețarea activității. Principalul motiv invocat de acestea este salarizarea.

Sindicatele din Educație se pregătesc de grevă / Foto: Arhivă
Sindicatele din Educație se pregătesc de grevă / Foto: Arhivă

Potrivit celor mai recente date, 1.276.584 de persoane lucrează la stat, iar peste 815.000 dintre acestea se află în administrația publică centrală.

În februarie 2023, salariu mediu net pe economie a fost de 4.270 de lei. În administrația publică acesta a fost de 5.602 lei, iar comparativ, în Sănătate a fost de 4.325 de lei și în Învățământ a fost de 4.046 de lei, potrivit ProTV.

Anunțul sindicatelor vine în contextul în care Guvernul a transmis că trebuie să fie reduse cheltuielile bugetare cu circa 20 de miliarde de lei, iar una dintre măsurile anunțate este înghețarea salariilor și a angajărilor la stat. Astfel, se poate vorbi, în unele cazuri, de reducerea sau tăierea unor bonusuri.

Ce doresc sindicatele

Sindicaliștii Sanitas au transmis joi că sunt nemulțumiți de lipsa implementării integrale a Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice pentru angajații din sănătate şi asistenţă socială.

Aceștia cer: reluarea negocierilor pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, punerea de urgență în aplicare a Legii 153/2017 - vizează salarizarea pentru toți angajații de la stat din sistemul de Sănătate și cel de Asistență Socială și organizarea urgentă a a unei întâlniri a membrilor Biroului Executiv al Federației SANITAS cu Nicolae Ciucă - prim-ministrul României, cu Marius Constantin Budăi - ministrul Muncii și Solidarității Sociale, precum și cu Alexandru Rafila - ministrul Sănătății.

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) amenință și ea cu greva. Ei cer, printre altele: interzicerea, în sectorul bugetar, a cumulului pensiei cu salariul, fără excepţii; încetarea tuturor delegărilor sau transferurilor şi organizarea de concursuri și asimilarea evaziunii fiscale de la pragul de 500 mii lei în sus cu infracţiuni de subminare a economiei naţionale şi înăsprirea pedepselor în acest sens.

Și în Educație există probleme, astfel că Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat că sistemul de salarizare românesc trebuie să fie în concordanță cu cel din alte state europene. Astfel, se cere, printre altele, o nouă arihtectură salarială care într-adevăr să transforme acest domeniu într-unul care să fie foarte atractiv.

Și Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) au anunțat că vor organiza proteste la finalul lunii mai și la sfârșitul lunii iunie. Angajații au mai multe nemulțumiri, principala vizând investițiile prea mici în infrastructura feroviară și de metrou. În plus, ei doresc, printre altele, și aplicarea în întregime de la 1 iulie 2023 a prevederilor Legii nr. 195/2020, atât în ceea ce privește salarizarea, cât și în ceea ce privește pensionarea.

Și Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB) organizează în data de 26 aprilie 2023 grevă japoneză pe durata întregii zile de muncă. Organizația menționează că pe 11 mai vor fi pichetate și sediile Parlamentului şi INS. Greva japoneză se va desfăşura simultan în Institutul Naţional de Statistică Bucureşti şi în alte 26 de direcţii teritoriale de statistică: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vaslui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite