Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

Vedere din Amsterdam, Olanda SURSA Shutterstock
Vedere din Amsterdam, Olanda SURSA Shutterstock

Alina, mama unei fetițe de cinci ani, de profesie psiholog „pe apărare națională“, a scris pe un grup de Facebook al românilor din diaspora, solicitând informații și sfaturi despre mutarea în Olanda.

„Suntem tineri rezerviști (pensionari MAI) în România și vrem să ne creștem fetița de aproape 5 ani în Olanda. Pe lângă pensia militară care ne-ar acoperi integral chiria și utilitățile, eu mă mai ocup și cu hand-made-uri. Adică am un atelier de poșete din piele lucrate manual, bijuterii din piele și alte articole de artizanat din reciclabile. Mă gândesc să fac un atelier de creație pentru copii acolo. Cât de greu mi-ar fi? Aș găsi chirie ușor dacă nu sunt angajat la ei? Aș avea șanse să mă angajez sau să lucrez pe cont propriu? Menționez că de profesie sunt psiholog pe apărare națională, iar soțul fost scafandru militar. Mulțumesc!”, a scris cea care se recomandă „tânăra pensionară MAI“.

Iar postarea sa a dat naștere la zeci de comentarii. Majoritatea i-au răspuns la obiect, pe tema mutării într-o țară străină. 

„Eu vă sfătuiesc să nu vă grăbiți cu mutatul, căci Olanda nu-i ce se vede din România. Nu cred că pensiile militare vor acoperi cheltuielile despre care pomeniți, dacă doriți să închiriați cel puțin 2 camere. Chiriile în Olanda sunt mari. Nu prea puteți închiria dacă nu aveți loc de muncă stabil. Pe profilul dumneavoastră nu puteți lucra decât dacă vorbiți olandeză, iar cu zzp (echivalentul PFA-lui) durează până să vorbiți despre profit. Și puteți ține cont că olandezii sunt foarte precauți în materie de cheltuieli, oricum foarte diferiți de români”, a scris unul dintre membrii grupului de români de pe Facebook.

Postarea tinerei pensionare din MAI a stârnit numeroase comentarii SURSA Facebook
Postarea tinerei pensionare din MAI a stârnit numeroase comentarii SURSA Facebook

Un alt român din Olanda a precizat și care ar fi costurile de trai estimative în Olanda: „La Amsterdam chiria pentru un apartament cu două camere ar fi de 2000 de euro. Alți 2000 euro ar fi necesari pentru cheltuielile familiei cu un copil. O mașină face diferența mult, în Olanda impozitul și asigurarea sunt mult mai scumpe”.

„Vorbiți fără rușine că sunteți tineri pensionari la 45 de ani”

Postarea tinerei beneficiare de pensie militară - pe tema căreia există un mare scandal și controversă dacă este catalogată ca „specială“ sau „de serviciu“ - a stârnit, cum era de așteptat, și reacții negative.

„Văd că toată lumea e drăguță și dornică să ofere informații. Pe mine mă intrigă și mă scoate din minți faptul că vorbiți cu atâta degajare și fără rușine că sunteți tineri pensionari la 45 de ani. În Olanda trebuie să mai munciți încă 22-23 de ani să ieșiți la pensie. Nu vă mustră conștiința că încasați niște bani nemeritați? O să spuneți că așa este legea în România! Dar cine și în favoarea cui sunt făcute legile?”, a scris Mariana, o româncă aflată în Olanda de mai mulți ani. 

Autoarea postării îi răspunde: „Aș lua în considerare vorbele dumneavoastră DOAR DACĂ ați fi lucrător în sistemul de apărare al statului român“

Mariana insistă: „Ați scris că ați lucrat în MAI, nu în MapN. Dar chiar și așa, nu este admisibil să vă pensionați la 45 de ani. Câți bani și timp ați cotizat la sistemul de pensii ca să beneficiați de o pensie mai mare decât salariul, de cele mai multe ori? Iar ca psiholog, cât efort ați depus în MAI?“

Altcineva o îndeamnă ironic pe pensionara MAI: „Dar puteți munci și în România, doamnă!“

Câți pensionari speciali sunt în România

Conform Legii nr. 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, au dreptul la pensie specială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au minimum 25 de ani vechime. Vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.

La ora actuală, în România sunt 200.000 de pensionari speciali, dintre care 190.000 sunt în apărare și ordine publică și 10.000 în magistratură, Ministerul Afacerilor Externe, Curtea de Conturi, parlament și navigație.

La 29 martie 2023, Legea pensiilor speciale, ce a stârnit multe reacții adverse, inclusiv din partea Comisiei Europene, a trecut de Senat în forma prin care cea mai dură măsură privind cei cu venituri mari este impozitarea cu 15%.

Adoptată în forma de acum, legea pensiilor speciale riscă să ducă la pierderea a minimum un miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Senatorii au ales varianta revizuirii precaute a legii pensiilor speciale, fără să facă intervenții ce ar fi afectat major veniturile și cu prevederi ce pun deocamdată sub semnul întrebării constituționalitatea demersului.

Un nou amendament introdus de către senatori este acela că după publicarea legii în Monitorul Oficial, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legislație cu caracter special, trebuie să opteze pentru pensia cea mai avantajoasă, în termen de 30 de zile. Așadar, fără cumul de pensii speciale (cum sunt la ora actuală destule cazuri de judecători constituționali care au și pensii de parlamentar, sau de parlamentari foști militari sau magistrați care au, de asemenea, două venituri).

Cine este cea mai tânără pensionară din MAI

În 2016, Irina Alexe, cel mai tânăr chestor din Poliția Română, grad primit la doar 35 ani, s-a pensionat la doar 42 de ani. Aceasta a fost secretar de stat în guvernarea Cioloș, fiind numită din nou secretar de stat în iunie 2021 și eliberată din funcție în septembrie 2021. În 2016, Irina Alexe avea o pensie de 13.000 de lei.

Activitatea Irinei Alexe în structurile guvernamentale a început în iulie 2006, când a fost numită secretar general adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor, funcţie pe care a ocupat-o în iunie 2009. Timp de mai multe luni, Irina Alexe a fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, iar în perioada octombrie 2009 - iulie 2010 a deținut funcția de secretar de stat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, responsabil de Relaţia cu Parlamentul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite