Şeful Jandarmeriei Capitalei, demis la un an de la protestele din Piaţa Universităţii
0
Măsura a fost luată ca urmare a modului în care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii.
Şeful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran, a fost eliberat din funcţie, vineri seară, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, măsura fiind luată ca urmare a modului în care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii.
"Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziţie, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câţiva paşi. În cursul zilei de mâine (sâmbătă - n.r.), lămurim şi cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal", a declarat ministrul Radu Stroe, vineri, la plecarea din Ministerul Afacerilor Interne.
Eugen Meran, care are în prezent gradul de general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop. Meran ocupase anterior funcţia de prim-adjunct al şefului instituţiei.
Pop a fost eliberat din funcţie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, din cauza lipsei de intervenţie la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010.
Un an de la protestele de la Universitate
În această perioadă se împlineşte un an de când în Piaţa Universităţii din Capitală a izbucnit una dintre cele mai importante mişcări de stradă din România postdecembristă.
Mii de oameni au ieşit seară de seară în stradă pentru a cere demisia Guvernului şi a preşedintelui. Violenţele din Piaţa Universităţii, din acele zile geroase de ianuarie şi februarie, au ajuns şi în presa din străinătate.
Protestatarii au criticat maniera violentă în care jandarmii au intervenit pentru rezolvarea conflictelor iscate. Nu puţine au fost cazurile în care oamenii din Piaţă au fost aruncaţi în dube şi duşi la secţiile de Poliţie. Mulţi dintre ei au acuzat forţele de ordine că i-ar fi săltat nevinovaţi din mulţime, fără a le da vreo explicaţie.
Fotografia care a înduişat o lume întreagă
Însă Piaţa Universităţii a avut, în tot acest timp, protagoniştii ei, personaje-cheie în cursul evenimentelor: jandarmul care a primit o inimă de la un copil, „site-ul de cultură“, Cezar Avrămuţă, care a stat în piaţă tot timpul şi a purtat drapelul, sau Alexandru Gheorghe, militarul rebel de la Câmpia Turzii.
În mijlocul zarvei dintr-a şaptea zi de proteste din Piaţa Universităţii, gestul unui copil a reuşit să înduioşeze inimi şi să risipească pentru câteva momente tensiunea acumulată.