Fotografia care a înduioşat o lume întreagă: povestea jandarmului-scutier care a primit „inima“ Pieţei Universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inima pe care a primit-o jandarmul-scutier a devenit un simbol al Pieţei. FOTO Ioana Moldovan
Inima pe care a primit-o jandarmul-scutier a devenit un simbol al Pieţei. FOTO Ioana Moldovan

Dacă ar fi să adunăm toate zilele în care s-a ieşit în stradă în timpul protestelor de anul trecut, depăşim o sută. Însă Piaţa Universităţii a avut, în tot acest timp, protagoniştii ei, personaje-cheie în cursul evenimentelor: jandarmul care a primit o inimă de la un copil, „site-ul de cultură“, Cezar Avrămuţă, care a stat în piaţă tot timpul şi a purtat drapelul, sau Alexandru Gheorghe, militarul rebel de la Câmpia Turzii.

Manifestaţiile din Piaţa Universităţii au făcut istorie. Au schimbat guverne şi au întors cursul unor hotărâri. Cel mai important lucru: au mobilizat conştiinţe. Dincolo de controversele iscate, de preferinţele politice, de violenţele din piaţă, în acele zile geroase de iarnă, glasul mulţimii a ieşit învingător. Au fost însă şi momente de violenţe repetate iscate între jandarmi şi protestatari. Şi, nu de puţine ori, ele au atins cote alarmante. A fost o poveste care avea să ţină, nu doar trei zile - aşa cum se întâmplă în basme- ci câteva luni bune.

Orice poveste naşte însă o altă poveste… În mijlocul zarvei dintr-a şaptea zi de proteste din Piaţa Universităţii, gestul unui copil a reuşit să înduioşeze inimi şi să risipească pentru câteva momente tensiunea acumulată.

19 ianuarie. Ţinut de mână de tatăl său, un copil i-a oferit o inimă fosforescentă unui scutier din cordonul de protecţie format la „Kilometrul zero“ al protestelor din Capitală. Iniţial, a încercat să-i dea balonul în formă de inimă unui alt jandarm, dar acesta s-a arătat reticent. A refuzat să-l primească. Într-un final, tatăl şi-a îndrumat micuţul către un alt jandarm. Băieţelul i-a înmânat bucuros balonul în formă de inimă pe care îl ţinea strâns în mână. Fără să clipească, jandarmul şi-a prins - un fel de misiune nescrisă- balonul de scut.

Momentul a emoţionat şi a uimit deopotrivă. Ceea ce nu reuşise nimeni până în acea zi, nu rezolvaseră nici pietrele aruncate şi nici bătăile repetate, înfăptuise un copil de doar câţiva anişori. După acel moment, presa a vorbit despre o jandarmeriţă norocoasă care ar fi primit inima.

Alesul inimii

“Alesul” a fost însă un jandarm. Acesta a preferat să stea departe de ochii curioşilor şi să nu-şi dezvăluie identitatea. Are 33 de ani, este căsătorit şi este luptător în cadrul Jandarmeriei Capitalei din anul 2007. Un om cu ani de experienţă şi cu multe misiuni la care a participat cu succes. Gestul micuţului l-a impresionat cu atât mai mult cu cât are acasă un copil de doi ani.



Am reuşit să-i adresăm câteva întrebări prin intermediul Biroului de Presă al Jandarmeriei Bucureşti. L-am întrebat în ce fel l-au marcat protestele de la Universitate, văzute prin prisma meseriei sale. Ne-a mărturisit că „acuzele, făcute de persoane care nu cunoşteau legea şi atribuţiile Jandarmeriei, au creat un sentiment de nedreptate în rândul jandarmilor care se aflau de multe zile în stradă şi a căror misiune era aceea de a proteja viaţa persoanelor, bunurile publice şi de a aplica legea“.

În ciuda a ceea ce s-a întâmplat în Piaţă, a huiduielilor la adresa jandarmilor în zilele de proteste, mărturiseşte că „jandarmeria este o forţă pentru siguranţa cetăţenilor şi că este mândru că face parte dintr-o instituţie cu oameni profesionişti care se bucură de încrederea românilor“.

L-am întrebat dacă pe fondul violenţelor iscate în acele zile, are şă-şi reproşeze ceva. A precizat că „nu a făcut altceva decât meseria pentru care este plătit, iar din punct de vedere moral şi profesional este împăcat“. Regretă totuşi că mulţi colegi de-ai săi au fost grav răniţi în incidentele de la Universitate.

jandarmcopilinima

Jandarmul a păstrat balonul în formă de inimioară în dulapul său din unitate. Povestea inimii care a topit inimi rămâne emblematică în istoria protestelor din Piaţa Universităţii.

Cea care a capturat momentul

Copilul, jandarmul şi inima au fost în centrul atenţiei. Dar totul s-a întâmplat după momentul de inspiraţie al unei fotografe. Ioana Moldovan a fost prima acolo, a luat fotografia, a pus-o pe Facebook, iar apoi aceasta a devenit viralul anului.

Imaginea a fost clasată pe locul doi în topul celor mai emoţionante imagini ale anului 2012, realizat de site-ul Buzz Feed. A făcut înconjurul lumii şi a devenit emblematică pentru protestele din Piaţa Universităţii. Dar cine este Ioana Moldovan?

Ioana este un fotograf semi-amator. Are un job, la un companie pe un post în comunicare. Fotografia e pasiunea ei încă din liceu, dar nu e o meserie permanentă. A început să fotografieze serios din 2007. Ea spune că se dezvoltă pozând pe stradă, „oameni şi situaţii“.

ioana moldovan

„După aceea am simţit pasiunea pentru fotojurnalism. Nu am vrut să intru în presă. Ea apasă, îţi impune să stai într-un loc, să te duci să faci imagini fixe“, spune fotografa. A început să documenteze comunităţile sărace, de exemplu din Mija, judeţul Dâmboviţa. S-a dus pe plaje, în ţări străine sau la Anina ca să fotografieze un munte de cauciucuri ars în noaptea de Înviere.

Ioana a primit oferte de job-uri după ce a făcut acea poză

Ioana a ieşit în Piaţa Universităţii, după cum spune chiar ea, pentru că nu putea să stea în casă. Locul şi evenimentele au atras-o. În seara realizării imaginii, stătea pe gazonul din mijlocul străzii, lângă cruce şi fuma.

„Am văzut că se apropie. De fapt, am văzut doar balonul din mână, în formă de inimă. Şi-am văzut şi am zbughit-o. Întâi am tras dinspre gazon şi stătea copilul cu balonul întins către un alt jandarm. Am poză cu copilul cu balonul în mână şi jandarmul cu mâna pe balon. Dar e altul faţă de primul, că n-au vrut primii doi. Ţin minte că atunci nu era nimeni. Cred că doar un fotograf. Când au văzut că eu stăteam acolo jos şi făceam, şi făceam, şi făceam s-au adunat în spatele meu şi era o mulţime de cameramani şi fotografi”.

Momentul a fost unul de linişte totală, animat de strigătele pieţei şi de click-urile fotografilor strânşi în faţa jandarmului. „Jandarmul nu a scos niciun sunet. Ştiu doar că a stat destul de mult cu balonul pe scut şi nu am mai stat acolo, că făcusem ce aveam de făcut. Următoarea dată când m-am uitat nu mai era balonul acolo”.

Din aparatul Ioanei Moldovan au ieşit în acea seară 400 de poze, din care au rămas 70 de fotografii, în urma selecţiei de acasă. La scurt timp după postarea pe Facebook, imaginea a urcat până pe locul al patrulea în clasamentul celor mai populare activităţi pe reţeaua socială. Presa a preluat-o rapid, unii au vrut chiar să o şi angajeze, iar o mulţime de oameni au asociat fotografia cu ceea ce rămăsese din Piaţă.

Ioana Moldovan are 32 de ani, este în continuare fotograf semi-amator, deşi acest lucru nu poate fi clasificat cu adevărat. Deşi poza cu balonul a fost făcută cu un aparat digital, adoră fotografiile făcute pe film, nu atât de clare, puţin şterse. Şi aproape întotdeauna fotografiază alb-negru.

Trei personaje au făcut dintr-un moment care putea să rămână uitat, unul dintre cele mai emblematice simboluri ale Pieţei Universităţii. Un jandarm şi o fotografă, ambii în vârstă de 33 de ani şi un copil cu un balon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite