Șeful DNA, după revolta procurorilor de la Constanța: Arată cât de greu este să reformezi instituțiile
0Marius Voineag, șeful Direcției Naționale Anticorupție, a declarat, în contextul demisiilor simultane a procurorilor de la Constanța, că aceștia ar trebuie să își arate loialitatea față de instituție, și nu față de persoanele din conducere.
„Situația de acolo reflectă exact genul de abordări radicale care au prejudiciat imaginea instituției în trecut, vrem să evităm genul asta de abordări pe viitor pentru că afectează munca noastră, instituția trebuie să transmită un mesaj de coerență și seriozitate. Arată cât de greu este să reformezi instituțiile. Orgoliu personal vs bunul mers instituțional. Asta arată că unii nu înțeleg că loialitatea este față de instituție, nu față de persoane. Încetarea va trebui confirmată de CSM și abia după pleacă procurorii”, a declarat Marius Voineag, potrivit Mainnews.ro.
Cinci procurori din cadrul DNA Constanța au demisionat, iar al șaselea procuror și-a depus cererea de pensionare.
Surse judiciare au precizat pentru „Adevărul” că cei cinci procurori de la DNA Constanța care au demisionat sunt supărați ca Mihai Stanciu a fost delegat procuror-șef, deși conform statului trebuia delegat cineva care a lucrat efectiv în Anticorupție. Iar Mihai Stanciu nu a lucrat nici măcar o zi în acest domeniu, având doar o scurtă perioadă la DIICOT.
Cei care și-au depus demisiile sunt procurorii Andrei Bodean (fostul procuror șef al DNA Constanța), Vasile Abagiu, Ciprian Bodu, Constantin Conortos și Dan Haralambie. Iar procurorul Sorin Constantinescu (și el fost procuror șef DNA Constanța înaintea mandatului lui Andrei Bodean) și-a depus cererea de pensionare, conform surselor G4Media și Info-Sud-Est.
Mihai Stanciu, noul procuror șef al DNA Constanța, a fost anterior procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța și la DIICOT, după care a preluat șefia Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.