Exclusiv Se ascut săbiile în politica românească. Partidele se pregătesc pentru bătăliile interne de leadership: „La ei va fi cea mai intensă luptă”
0Nici nu s-a uscat bine tușul pe buletinele de vot pentru prezidențiale, că principalele partide se pregătesc deja de o nouă bătălie. Doar că, de această dată, e vorba de o campanie electorală internă, în condițiile în care aceste partide își vor alege în curând noii lideri. Politologul Alexandru Volacu explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, unde se vor da marile bătălii.

Încleștarea din campania electorală, când fiecare dintre marile partide și-a susținut fie propriii candidați, fie pe cei agreați, a luat sfârșit, iar de acum se pregătesc negocierile la sânge pentru viitorul guvern. Nu va fi însă deloc singura activitate politică internă. Cel puțin trei dintre principalele partide din Parlamentul României se pregătesc să-și aleagă noii șefi, în condițiile în care războaiele electorale din 2024 și 2025 au lăsat cicatrici adânci și au provocat demisii la vârf.
Politologul Alexandru Volacu, conferențiar la Universitatea București, vorbește despre situația existentă și despre bătăliile interne ce se prefigurează în interiorul PSD, PNL și USR.
(Re)intră România în zodia circului politic
„Prima prioritate va fi pe moment, cred, constituirea guvernului, dar asta nu înseamnă că va fi mult amânată competiția internă din aceste partide”, spune Volacu.
PSD este cel mai afectat partid, după ce în premieră pentru istoria sa post-decembristă, nu a avut reprezentant în turul 2 al alegerilor prezindențiale.
Fostul premier Marcel Ciolacu a demisionat, după eșecurile repetate. Social-democrații sunt mai dezbinați ca oricând, iar nu puțini sunt analiștii politici care se așteaptă ca lucrurile să se complice, iar lupta dintre facțiuni să ducă la o implozie a partidului.
Va exista o luptă între facțiunile pro-europene ale PSD și cele conservatoare, care ar prefera o alianță cu AUR sau oricum și-ar dori ca partidul să treacă în opoziție. De altfel, deși PSD a avut și la alegerile parlmentare rezultate cu mult sub așteptări, rămâne cel mai important partid din Parlamentul României, iar orice idee de guvern trebuie să-i ia cel puțin în calcul. Rămâne de văzut dacă social-democrații ar accepta o colaborare cu USR și, nu în ultimul rând, dacă ar accepta să nu mai dea premierul.
„Sigur că aici va depinde foarte, foarte mult de ce va intenționa să facă PSD. Pentru că sunt convins că Nicușor Dan ar fi de acord cu nominalizarea, poate chiar, a unui prim-ministru din PSD. Sigur, probabil, cel mai probabil, va fi premier Bolojan, dacă și PSD e de acord cu formula asta. Dar e clar că vor fi negocieri pentru toate lucrurile. Nicușor Dan cred că va prefera un guvern stabil, cu majoritate parlamentară, sau mai degrabă unul de centru-dreapta. Asta rămâne de văzut și rămâne de văzut și în interiorul partidelor, ce vor vrea să facă. Pentru că, sigur, PSD are și opțiunea de a nu intra la guvernare. Cumva în ideea pe care a și exprimat-o Ciolacu, dacă e cumva o pierdere de legitimitate după rezultatele din alegerile prezidențiale ar fi cazul să lase guvernarea altora”, mai spune Volacu.
În acest caz, PSD ar aștepta viitoarele alegeri, când ar putea profita de erodarea unei eventuale coaliții guvernamentale PNL – USR – AUR.
„Problema e că totuși ideea de a nu avea acces la resursele guvernamentale, o perioadă îndelungată de timp, s-ar putea să nu fie neapărat pe placul multora din PSD, iar aceștia să pună presiune pentru a intra în guvernare. Pe de altă parte, alții consideră că e mai bine să stea departe în acești ani grei și să revină cu forțe noi la următoarele alegeri, când ar putea profita de erodarea altora”, adaugă el.
Bătălia pentru PSD, cea mai complicată
Lupta internă din PSD se anunță interesantă, iar mai multe grupări au pus ochii pe scaunul lui Marcel Ciolacu, însă deocamdată nu au acționat direct. Momentul unei confruntări nu poate fi însă departe.
„Aici, da, într-adevăr, va fi o luptă intensă internă. Și nu greșim dacă spunem că în acest partid, că la ei va fi cea mai intensă luptă dintre toate. Va fi una din chestiunile cheie din următoarea perioadă. Pentru că probabil că vor fi două tabere mari mai degrabă, poate și unele secundare, mai mici. Cumva s-au scindat, într-un sens, deja de la alegeri. Adică s-au văzut niște diviziuni acolo. Și depinde foarte mult cum văd ei o strategie, ce fel de electorat sunt interesați să capteze în continuare, ce fel de relație vor să aibă, la nivel european, în partidul social-democrat. Pentru că, sigur, acum ar fi un moment foarte bun de reformă, de, să zicem, cedarea puterii către această facțiune pro-occidentală din PSD, iar aici mă gândesc la oameni precum Victor Negrescu sau Victoria Stoiciu, mai îmi vine în minte și Alfred Simonis, care nu sunt neapărat lideri cu putere mare până acum, dar care l-au susținut în turul 2 pe Nicușor Dan. Acești oameni, dar și alții din PSD au credibilitate foarte mare și la nivel european. Cu ei, PSD s-ar moderniza, s-ar reforma, ceea ce ar face ca partidul să câștige și electorat tânăr și să fie și mai bine văzut în Europa”, punctează Volacu.
Pe de altă parte, există și posibilitatea ca o parte a partidului să treacă în tabăra lui Victor Ponta, care, se știe, are încă mulți susținători în tabăra PSD-ului.
„E posibil să vedem și o facțiune pro-Ponta în câștig. Referitor la el, pare că mișcările lui politice dintre turul 1 și turul 2 au mers în direcția asta, spre un fel de nouă construcție politică, mai curând conservatoare, probabil mai social-democrată din punct de vedere economic, dar conservatoare din punct de vedere, să zicem, cultural sau social”, consideră Alexandru Volacu.
Tandemul Bolojan – Ciucu ar fi invincibil în PNL
Dincolo, la foștii colegi de coaliție ai PSD, la PNL, aripa Bolojan pare să fi câștigat definitiv partidul. Președintele interimar Cătălin Predoiu va face trecerea la noua conducere, iar Ilie Bolojan și susținătorii săi au șanse mari să se mențină în fruntea partidului.
„După rezultatele foarte slabe de la alegeri, cred că există perspectiva refacerii imaginii partidului. Aș vedea o conducere Bolojan – Ciprian Ciucu, care, sigur că, dacă va candidata în alegerile pentru Primăria București, are foarte mari șanse. De fapt, Ciucu cred că pleacă cu prima șansă, categoric, dacă va candida. Și atunci, cu un prim-ministru și un primar de Capitală deja cumva ar putea să arate altfel partidul. Iar în jurul lor să se creeze un fel de emulație care să ducă și la recâștigarea electoratului liberal. Sau cel puțin vor spăla din imaginea partidului care a fost destul de deteriorată de Klaus Iohannis și are nevoie neapărat de un boost de imagine de acest tip”, susține Volacu.
Asta nu înseamnă că Bolojan și ai săi nu au rivali. Grupul lui Rareș Bogdan, dar și alte facțiuni liberale, așteaptă în umbră un eventual moment pe care să-l speculeze, chiar dacă în acest moment afișează o unitate de monolit.
„La primele semne de slăbiciune ale conducerii, dacă vor simți miros de sânge, facțiunile liberale vor lupta pe viață și pe moarte. Dar acum e liniște aparent, iar nimeni nu îndrăznește să conteste poziția lui Ilie Bolojan. De văzut până când”, mai spune expertul.
Însă chiar dacă vor strânge relațiile cu USR, liberalii nu se pot dezice de mai vechii lor aliați, cei de la PSD.
„Nu au de ales, liberalii, dar nu numai ei, au nevoie de PSD ca să poată guverna. E simplu. Fără PSD, nu există majoritate. Așa că fie trebuie să aibă relațiile bune pentru a constitui împreună un guvern, fie să aibă relații bune pentru a-i convinge pe cei de la PSD să susțină un guvern minoritar”, adaugă politologul.
Eternul și fascinantul Drulă nu poate pierde USR
Un alt partid important care va trebui să-și aleagă un lider este USR. După ce gruparea Drulă a decapitat-o pe Elena Lasconi în plină campanie electorală, pare să-și fi asigurat viitoarea șefie. Cu Dominic Fritz președinte interimar, USR va face cu siguranță parte din guvern, dar rămâne de văzut cum va putea să colaboreze cu marii „dușmani” de la PNL și PSD și ce va face cu disidenții care au reclamat în ultimii ani „dictatura” grupului condus din umbră de Drulă. De altfel, aceeași grupare a dus USR în colaps la alegerile locale și europarlamentare, când Cătălin Drulă a fost obligat să demisioneze, iar la putere a venit Elena Lasconi. Numai că percepția a fost că tot gruparea Drulă a condus partidul în permanență.
„În USR nu cred că există foarte mult suspans. Cei care i se opuneau lui Drulă fie au plecat deja din partid, fie au fost îndepărtați. Așa că nu văd o luptă foarte ascuțită. Sigur, acum Fritz este președinte, dar are relații bune cu Cătălin Drulă, iar asta îl recomandă să rămână la putere. Aș zice că e exclus să asistăm la noi lupte în USR, cred că totul este tranșat acolo”, încheie Alexandru Volacu.