Exclusiv Când s-a făcut diferența între Nicușor Dan și George Simion: „Totul s-a decis în ultima săptămână de campanie”
0Rezultatele Exit Poll îl dau ca învingător pe Nicușor Dan, iar expertul în comunicare Radu Delicote consideră că diferența între cei doi candidați la postul de președinte s-a făcut în ultima săptămână. Radu Delicote consideră important faptul că Nicușor Dan și George Simion i-au convins pe români să iasă la vot și amintește că prezența din această seară, aproape de 70%, amintește de cea din anii 90.

„Trebuie să subliniez că este o recuperare fabuloasă, istorică, aș spune, pe care a reușit-o Nicușor, doar între turul 1 și turul 2, din perspectiva procentajelor și numărului de voturi. Mă bucur că am avut parte de o prezență atât de mare la vot, peste tot și în țară și în diaspora. E o prezență comparativă cu anii 90, deci este o prezență iarăși istorică în România electorală, România anului 2025”, spune expertul.
Unde s-a decis totul
Deși exit-poll-urile l-au dat învingătot pe Nicușor Dan, Radu Delicote consideră că procentele fiecăruia dintre cei doi ar putea suferi modificări, ținând cont de voturile diaspora. Dar nu se va schimba însă nimic, consideră el. „Nicușor Dan s-a impus”.
„Ca să tragem toate concluziile trebuie să stăm și să vedem rezultatul final. Sunt foarte multe semne de întrebare venite din direcția diasporei. Cum a votat diaspora? Și mai mult ca sigur, din nou, diaspora poate să decidă rezultatul final al acestor alegeri”, consideră Delicote.
În opinia sa, bătălia s-a decis în ultima săptămână de campanie. „Totul s-a decis în ultima săptămână de campanie, când fiecare dintre candidati a încercat să-și maximizeze bazinul electoral, unul dintre ei mergând la așa zisele dezbateri, pentru că a fost singur, Nicușor Dan, celălalt mergând și încercând să-și caute ambasadori și susținători la nivel european. Deci, cred că fiecare a avut aceeași strategie, dar pusă în plan cu practici diferite. Și câștig de cauză a avut Nicușor Dan, dar asta nu înseamnă că George Simion nu și-a făcut bine treaba, în general. Din punctul meu de vedere, am avut doi candidați foarte buni, mult mai buni decât cei care au ajuns în turul 2 anul trecut, atunci când s-au anulat alegerile”, mai spune expertul.
Nevoia de un guvern stabil
Pe de altă parte, Radu Delicote consideră că este nevoie de un guvern solid, care să se bazeze pe o majoritate importantă. Asta înseamnă că și PSD ar trebui cooptat la guvernare sau convins să susțină cel puțin viitorul cabinet.
„Trebuie să fie un guvern larg și dacă este guvern minoritar, și știu că aici fac o disonanță de termeni, și dacă este un guvern minoritar, va trebui să aibă o largă majoritate în Parlament, pentru că e nevoie de un consens politic foarte mare, foarte larg și foarte solid, pentru perioada următoare, inclusiv referitor la politicile fiscale. Ceea ce cred cu tărie însă este că indiferent dacă va fi majoritar sau minoritar, o să fie un guvern care va rezista politic cel puțin un an de zile de aici încolo”, adaugă Radu Delicote.
Unde îi laudă pe ambii candidați
Expertul i-a lăudat pe cei doi candidați pentru mesajele de la ora 21:00: „Marea problemă e polarizarea societății e foarte important să se facă o reconciliere. Mă bucur că amândoi au făcut deja un gest important. Amândoi candidații au făcut, au ieșit cu mesaje de împăciuire pentru ambele tabere. Atât pentru tabăra susținătorilor proprii cât și pentru tabăra susținătorilor celuilalt candidat”, punctează Delicote.

Nu în ultimul rând, Radu Delicote susține că este nevoie de un președinte care să aducă la aceeași masă toată clasa politică și să obțină consens.
„Sunt alegeri care au început la nivel de campanie bine, din păcate s-au terminat mult prea antagonice și mult prea emoționale, inclusiv pe social media. Îmi doresc foarte, foarte, mult să vedem un președinte cu o capacitate reală de a pune la masă toată clasa politică și de a avea un consens de această dată instituțional la nivel larg pentru direcția României strategică. Pentru că vin vremuri complicate diplomatic, vremuri complicate geopolitic și trebuie să fim la masă, nicidecum pe masă în meniu”, conchide Delicote.