Saga olimpicilor români abandonaţi prin aeroporturi din lume de organizatorul unor tabere internaţionale
0Zeci de elevi români au fost abandonaţi în aeroport de reprezentanţii unei agenţii de turism, care a organizat două tabere, una în Statele Unite, iar cealaltă în Japonia. Preşedintele asociaţiei este de negăsit.
Alertă la Ministerul de Externe după ce două grupuri de elevi români au fost lăsaţi singuri pe aeroporturile din Tokio şi Milano de către organizatorul taberelor în care copiii plecaseră.
Concret, elevii plecaseră în tabere în Statele Unite şi Japonia, organizate de către Asociaţia Young Partners din Târgu Jiu, condusă de Iulian Niculae Ghinoiu, fost profesor, şi de soţia acestuia, iar când a venit momentul să revină în ţară, minorii au aflat că nu le-au fost cumpărate bilete de avion. Mai mult, Ghinoiu, preşedintele organizaţiei a dispărut pur şi simplu, abandonându-i pe aceştia, fără nicio explicaţie. Sesizat de părinţi, Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) a oferit asistenţă consulară copiilor iar Ministrul Turismului s-a autosesizat şi a demarat verificări la asociaţie. La rândul lor, poliţiştii din Gorj au deschis un dosar penal pentru înşelăciune.
O parte dintre copiii aflaţi în tabără în Japonia şi care au rămas blocaţi pe aeroportul din Tokio fără bilete de avion pentru întoarcere au ajuns joi în ţară. „Un alt grup a plecat către România ieri, în cursul după-amiezii, pe ruta Tokyo-Doha-Bucureşti”, a transmis MAE. În continuare, nimeni nu ştie unde se află organizatorul taberelor. Tatăl unuia dintre minori a declarat că în Japonia, copiii, majoritatea olimpici, „au avut o serie de incidente, din cauza lipsei de implicare a organizatorului, care i-a lăsat pe adolescenţi să se descurce singuri prin oraş. Într-una dintre zile, s-au rătăcit în Tokyo, după ce taximetristul nu a înţeles la ce destinaţie să îi ducă, iar în momentul în care l-au sunat pe coordonatorul taberei acesta le-a transmis să se descurce”, transmite corespondentul „Adevărul”.
Ce spun copiii abandonaţi în aeroporturi
De altfel, copiii au postat pe pagina de Facebook a organizaţiei, mesaje despre incident. „Mă număr printre cei aproximativ 70 participanţi ai acestui <<proiect>>. Momentan ne aflăm în trenul spre Tokyo, urmând ca mâine să plecăm de aici cu avionul, bineînţeles, dacă domnul Ghinoiu ni le-a cumpărat. Am fost abandonaţi de dimineaţă, îndrumătorul nostru a plecat fără să mai dea nici măcar un semn. Ne-am cumpărat biletele spre Tokyo noi singuri din banii noştri”, a postat unul dintre participanţi. „M-am trezit pe avion, în drum spre Italia, că nu are nici cazare, nici bilet de avion spre România. (…) La jumătatea zborului spre Milano sunt trezită de prietenii mei, zicându-mi că Dl Ghinoiu a fugit”, arată o altă participantă.
Verificări la sediile asociaţiei
Două echipe de control din cadrul Ministerului Turismului s-au deplasat joi la adresele din Bucureşti şi din Târgu Jiu ale Asociaţiei Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. „Echipa de control care a desfăşurat acţiunea la sediul din Bucureşti nu a putut lua legătura cu reprezentanţii asociaţiei, întrucât la apartamentul unde este declarat sediul se afla doar proprietara imobilului care a declarat că acolo nu a avut loc niciodată vreo activitate economică. Cea de-a doua echipă de control a mers la sediul asociaţiei de la Târgu Jiu însoţită de un echipaj al Serviciului de investigare a criminalităţii economice (SICE) însă nici la această adresă nu au găsit pe cineva”, a transmis ieri Ministerul Turismului. Mai mult, reprezentanţii ministerului spun că asociaţia a desfăşurat activităţile de turism fără a deţine licenţă.
Tocmai de aceea, în acest caz s-a autosesizat şi poliţia. „Având în vedere articolele apărute în mass-media, referitoare la modul defectuos al organizării unei deplasări în străinătate, de către Asociaţia Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, pentru un grup de elevi, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, urmând ca după administrarea întregului material probator sa fie propuse măsuri legale”, se arată în comunicat”, precizează oamenii legii.
Organizaţia nu are licenţă de turism
În anul 2017, inspectorii Ministerului Turismului au sancţionat asociaţia cu suma de 30.000 de lei pentru că desfăşura activităţi specifice unei agenţii de turism fără a deţine, însă, licenţă. „Asociaţia organiza excursii sub pretextul unor tabere pentru copii. Controlul s-a desfăşurat în urma unei sesizări depuse de un părinte care a fost nemulţumit şi a considerat că minorii care au luat parte la acea tabără au fost puşi în pericol. Reprezentanţii operatorului economic au contestat sancţiunile în instanţă, iar în primă fază, deşi Ministerul Turismului a depus un dosar complet care cuprindea toate constatările, documentele şi plângerile părinţilor, instanţa a dat câştig de cauză asociaţiei.
Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanţa judecătorească superioară”, a mai precizat Ministerul Turismului.