Foto Românii care au decontat 300.000 de lei fără să returneze vreun ambalaj. Fraudă cu vouchere pentru PET-uri falsificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliția a efectuat marți cinci percheziții în București pentru a descoperi o rețea de falsificatori de vouchere SGR, cauzând un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei unui lanț de magazine. Infracțiunile investigate includ înșelăciune și uz de fals.

Pagubă de sute de mii de lei pentru un lanț de magazine - Foto Auchan
Pagubă de sute de mii de lei pentru un lanț de magazine - Foto Auchan

Mai multe persoane sunt acuzate că au falsificat vouchere folosite în cadrul sistemului de garanție - returnare pentru ambalaje. Prejudiciul cauzat unui lanț de magazine de retail alimentar este estimat la 300.000 de lei.

Astăzi, 24 septembrie 2024, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, pun în executare 5 mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Cercetările vizează mai multe persoane care, în perioada iulie - septembrie 2024, ar fi decontat la un lanţ de magazine de retail alimentar, în mod ilegal, vouchere SGR (sistem de garanţie–returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) cu serii unice / coduri de bare unice / aceleaşi coduri QR, vouchere ce ar fi fost imitate prin multiplicare, inducând în eroare casierii magazinelor în cauză, întrucât ar fi prezentat aceleaşi elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obţinerii frauduloase de sume de bani”, informează IGPR, potrivit Agerpres.

Concret, persoanele implicate au decontat sute de mii de lei fără să fi reciclat vreo sticlă.

Conform legislației în vigoare, toți comercianții sunt obligați să încaseze garanția pentru produsele ambalate în sistemul SGR. De asemenea, trebuie să organizeze puncte de returnare a ambalajelor SGR și să restituie valoarea garanției pentru ambalajele returnate de consumatori, indiferent de locul de achiziție al acestora.

Valoarea garanției este restituită consumatorilor sau utilizatorilor finali fie printr-un voucher, pe care aceștia îl pot schimba în numerar sau îl pot folosi pentru achiziții, în cadrul aceluiași comerciant care administrează echipamentul automat de returnare.

Agentul economic care a decontat voucherele falsificate reclamă un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei, iar participația fiecărei persoane implicate va fi stabilită, împreună cu răspunderea penală individuală.

Persoanele cercetate vor fi duse la sediul Inspectoratului General al Poliției Române pentru desfășurarea activităților de urmărire penală și luarea măsurilor necesare.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite