România şi Ucraina cer SUA să-şi intensifice prezenţa militară la Marea Neagră. „Rusia militarizează regiunea”
0România şi Ucraina cer SUA să-şi intensifice prezenţa militară la Marea Neagră, argumentând în scrisorile trimise de ambasadorii celor două state către Senatul American că „Rusia militarizează regiunea”, potrivit Defense News.
În scrisorile ambasadorilor României şi Ucrainei se precizează că agresiunea Rusiei şi desfăşurarea sistemelor de rachete în Crimeea îi ameninţă pe aliaţi într-un mod mai larg, scrie Defense News.
Scrisorile sunt semnate de ambasadorul fiecărei ţări şi sunt trimise subcomisiei pentru Europa şi Cooperare Regională pentru Securitate a Senatului SUA, înainte de audierea sa de săptămâna trecută la Marea Neagră.
„O descurajare credibilă poate fi asigurată doar printr-o prezenţă solidă”, a transmis ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, într-o scrisoare către Senatul SUA.
Andrei Muraru s-a referit în scrisoarea datată 26 octombrie la „creşterea prezenţei militare a SUA în România în toate domeniile – terestre, aeriene şi maritime – inclusiv o structură de comandă şi control a SUA”.
Ambasadorul României la Washington a vorbit apoi despre „securizarea flancului estic NATO într-o manieră unitară şi coerentă de la Marea Baltică până la Marea Neagră, prin implementarea unei prezenţe unice înainte de-a lungul întregului flanc care asigură o apărare mai puternică şi reduce vulnerabilităţile actuale”.
De asemenea, România şi-a reiterat sprijinul pentru obiectivul Georgiei şi Ucrainei de a adera la NATO, lucru căruia „Rusia se opune ferm”, conform publicaţiei americane.
Pe de altă parte, trimisul Ucrainei, Oksana Markarova, a scris în scrisoarea sa din 29 octombrie că „Rusia a stabilit marea zonă de excludere anti-acces/denegare a zonei (A2AD) pe [Marea Neagră]”, adăugând că Moscova foloseşte zona ca o trambulină pentru operaţiunile sale în Siria. „Abilitatea NATO de a-şi apăra statele membre şi de a oferi posibilă asistenţă ţărilor terţe (Ucraina şi Georgia) a fost grav subminată”.
„Militarizarea tot mai mare a peninsulei Crimeea pune în pericol nu numai statele litorale Mării Negre, ci şi regiunea mult mai extinsă”, a scris ambasadorul, adăugând că NATO ar trebui să detalieze planurile comune de răspuns în cazul în care Rusia întreprinde un atac armat asupra Mării Negre.
Luna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat aliatul NATO, România, şi aspiranţii la alianţă, Ucraina şi Georgia, în cadrul unui turneu pentru a-i asigura pe aliaţi şi pentru a-i îndemna să coopereze la Marea Neagră.
În timpul călătoriei, care s-a încheiat la sediul NATO de la Bruxelles, nici Austin, nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu au dezvăluit planuri de creştere a forţelor la Marea Neagră.
„Nu există nicio modificare a capacităţii noastre operaţionale sau a posturii de descurajare”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Anton Semelroth. „Operăm în Marea Neagră şi în multe alte zone din întreaga regiune în mod regulat, ceea ce face parte din angajamentul nostru continuu şi reasigurarea faţă de aliaţii şi partenerii noştri NATO.”