România interzice accesul navelor ruseşti în porturile sale. Care vor fi excepţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: CN APM SA
FOTO: CN APM SA

Navele sub pavilion rusesc nu vor mai avea acces în porturile româneşti de la Marea Neagră sau de pe Dunăre începând de duminică, după cum a anunţat Autoritatea Navală Română, potrivit TVR.

Interdicţia se va aplica inclusiv ambarcaţiunilor de agrement. Vor fi exceptate navele care au nevoie de asistenţă umanitară sau care transportă mărfuri către state din Uniunea Europeană, arată sursa citată.

Potrivit deciziei,  începând cu data de 17 aprilie 2022, ora 00:00, „se interzice accesul în porturile româneşti al oricărei nave înmatriculate sub pavilionul Rusiei, inclusiv al navelor care şi-au schimbat pavilionul rus în pavilionul oricărui alt stat sau care şi-au schimbat înmatricularea în Rusia în înmatricularea în oricare alt stat, după 24 februarie 2022”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Navale Române.

Autoritatea Navală arată cum este definită o „navă” potrivit deciziei care se va aplica de duminică şi care sunt excepţiile:

„În sensul prezentului articol, «navă» înseamnă:

(a) o navă care intră în domeniul de aplicare al convenţiilor internaţionale relevante;

(b) un iaht cu lungimea de 15 metri sau mai mare care nu transportă mărfuri şi care nu transportă mai mult de 12 pasageri;

(c) o ambarcaţiune de agrement sau un motovehicul nautic, astfel cum sunt definite în Directiva 2013/53/UE a Parlamentului European şi a Consiliului.

(4) Alineatul (1) nu se aplică în cazul unei nave care are nevoie de asistenţă şi care caută un loc de refugiu sau care are nevoie de o escală de urgenţă într-un port din motive de siguranţă maritimă sau din motive de salvare a unor vieţi omeneşti pe mare.

(5) Prin derogare de la alineatul (1), autorităţile competente pot autoriza o navă să aibă acces întrun port, în condiţiile pe care le consideră adecvate, după ce au stabilit că accesul este necesar pentru:

(a) achiziţionarea, importul sau transportul în Uniune de gaze naturale şi petrol, inclusiv produse obţinute prin rafinarea petrolului, titan, aluminiu, cupru, nichel, paladiu şi minereu de fier, precum şi anumite produse chimice şi produse din fier astfel cum sunt menţionate în anexa XXIV;

(b) achiziţionarea, importul sau transportul de produse farmaceutice, medicale, agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi fertilizatori al căror import, achiziţionare şi transport sunt permise în temeiul prezentului regulament;

(c) scopuri umanitare;

(d) transportul combustibilului nuclear şi al altor produse strict necesare funcţionării capacităţilor nucleare civile;

(e) achiziţionarea, importul sau transportul în Uniune de cărbune şi alţi combustibili fosili solizi, astfel cum sunt enumeraţi în anexa XXII, până la 10 august 2022”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite