Români care pun haitieni pe picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnicianul Valentin Tocuţ va pleca peste o lună spre tabăra din Haiti
Tehnicianul Valentin Tocuţ va pleca peste o lună spre tabăra din Haiti

Orădenii Valentin Tocuţ și Iosif Pop vor face proteze pentru 4.000 de oameni care au rămas fără membre în urma cutremurului. Acţiunea umanitară din Haiti, la care participă şi doi români, a fost organizată de fundaţiile Johanniter şi Theranova, care vor suporta toate cheltuielile.


Tehnicianul Iosif Pop (34 de ani) a pornit ieri-dimineaţă spre Haiti, de la Berlin. El va dormi o noapte în Republica Dominicană, după care va porni spre Leogane, zona unde va fi instalat laboratorul mobil trimis de organizaţia germană Johanniter.

Citiţi şi:

Tehnicienii orădeni care merg în Haiti i-au ajutat să-şi recupereze viaţa

„Noi lucrăm cu organizaţia din Germania din 2001. Se implică în toată lumea, după calamităţi şi războaie. Au fost în Afganistan, Angola, Congo, Somalia", a declarat Jaco Du Plessis, preşedintele Fundaţiei Theranova. Acesta spune că nemţii au cerut doi specialişti în protezare, care vor face membre artificiale pentru cei cărora le-au fost amputate picioarele. „Când ne-au cerut să ne implicăm, băieţii au sărit imediat", a afirmat Du Plessis. Asta, în ciuda faptului că amândoi au acasă soţii însărcinate.

Primii tehnicieni din Haiti

Organizaţia Johanniter a decis să trimită în Haiti un laborator mobil de protezare pentru că cel de acolo a fost distrus de cutremur. „Când trebuie să lupţi pentru supravieţuire, cum fac cei de acolo, să nu ai picioare este un lucru grav", a mai spus Du Plessis.

Cei doi tehnicieni au mers săptămâna trecută la Berlin, pentru un instructaj legat de plecarea spre Haiti. Iosif Pop a plecat luni dimineaţă spre destinaţie. Deplasarea lui şi şederea acolo este asigurată de organizaţia din Germania.

Vor locui în corturi

Peste aproximativ o lună, va pleca în Haiti şi Valentin Tocuţ (31 de ani), care s-a întors de la Berlin duminică seara. Până atunci, fundaţia din Oradea trebuie să strângă banii necesari deplasării. Valentin Tocuţ spune că, de când a aflat că pleacă în Haiti, s-a interesat despre ce va găsi acolo.

„Vom locui în corturi, într-o tabără păzită din Leogane. Este însă posibil să ne deplasăm şi în alte zone", a explicat orădeanul. El spune că va avea foarte mult de lucru, dat fiind că, la ultima raportare, organizaţia din Germania avea în evidenţe în jur de patru mii de amputaţi.

„Majoritatea sunt copii orfani", a precizat orădeanul. El spune că vor sta în Haiti aproximativ cinci săptămâni, însă este foarte posibil ca şederea lor să se prelungească dacă va fi nevoie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite