Rodul bogat al viilor nu-şi găseşte locul în beciuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodul bogat al viilor nu-şi găseşte locul în beciuri
Rodul bogat al viilor nu-şi găseşte locul în beciuri

Deşi s-au bucurat de producţia mare, oltenii spun că nu au unde depozita vinul

Agitaţie mare în satele judeţului Olt în aceste zile. Cu mic, cu mare, oamenii au început încă de vineri culesul viilor. Vremea frumoasă le-a acordat şi ea o mână de ajutor pentru a-şi duce la bun sfârşit treaba. „Am început de vineri că avem trei vii de cules. Ne-am luat liber de la serviciu trei zile, ca să ne terminăm treaba, că e mult de muncă. Avem atâţia struguri că nici nu ştim în ce o să ţinem vinul“, a precizat Valentina Stana, de 42 ani, din Găneasa, în timp ce culegea un ciorchine.

Oamenii spun că viile sunt încărcate de rod şi că o să iasă vin mult şi de calitate anul acesta, pentru că lipsa ploilor a făcut strugurii dulci şi parfumaţi. „Sunt struguri destui. Ajungem la vreo 70 de vedre în mod sigur. Dacă mai dădea o ploaie făceam şi mai mult, dar e bine şi aşa. Oricum strugurii sunt buni, dulci şi parfumaţi. O să iasă un vin de nota 10“, a precizat Nicolae Popa, de 51 ani, din Piatra-Olt.

Obiceiuri uitate

Bătrânii din satele judeţului devin nostalgici atunci când îşi aduc aminte cum se culegeau viile şi cum se zdrobeau strugurii pe vremea lor. „Era sărbătoare la noi în ogradă când venea ziua culesului viei. Ne strângeam toţi şi ne ajutam părinţii. Atunci nu erau storcătoare, zdrobeam strugurii cu picioarele“, îşi aminteşte Ion Vasile, de 78 ani, din Găneasa. „Ce frumos era nea Ioane, atunci. Numai flăcăii puteau să calce strugurii, şi muierile îi spălau pe picioare. Acum toată lumea vrea să termine cât mai repede treaba“, îl completează nea Nicu Popa.

Călcatul strugurilor în picioare în mod tradiţional nu se mai păstrează în niciun sat din Olt. „Pe vremuri, culesul viilor era un eveniment important. Se adunau şi fete şi băieţi, şi după ce culegeau via puneau strugurii într-un lin special amenajat. Apoi, numai băieţii puteau să zdrobească strugurii cu picioarele, dar nu înainte de a fi spălaţi pe picioare de femei. Din păcate, acest obicei a fost dat uitării. În nicio zonă din judeţ nu se mai practică“, a precizat Elena Deleanu, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Olt.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite