Reţea de cămătari din judeţul Mureş, desfiinţată de DIICOT. Postau filmuleţe pe reţelele de socializare alături de interlopi pentru a-şi intimida victimele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum şi sisteme informatice. Foto: Arhivă
Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum şi sisteme informatice. Foto: Arhivă

25 de percheziţii domiciliare au fost efectuate, în judeţul Mureş, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în şantaj şi cămătărie, de procurorii DIICOT împreună cu poliţişti specializaţi din Târgu Mureş şi Cluj Napoca. 12 persoane au fost conduse, în vederea audierii, la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş.

„În cauză, s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2016, un număr de 12 persoane au constituit două grupuri infracţionale organizate distincte, specializate în comiterea infracţiunilor de şantaj şi camătă, care au acţionat în mod coordonat, în realizarea activităţilor infracţionale, pe raza municipiilor Târgu Mureş şi Reghin. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, membrii celor două grupări au acordat împrumuturi băneşti către sute de persoane, cuantumul acestor împrumuturi ajungând uneori la câteva sute de mii de euro”, potrivit unui comunicat DIICOT.

Conform sursei citate, ulterior acordării împrumutului, persoanele împrumutate erau determinate restituie sume chiar şi triple decât cele cu care s-au înţeles iniţial.

„Dobânda percepută, în unele cazuri de peste 100%, era recalculată de către împrumutători după propria voinţă, iar eventualele obiecţii ale debitorilor erau urmate de ameninţări sau violenţe fizice, victimele fiind astfel obligate, în final, la plata sumelor pretinse.

Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat faptul că, de cele mai multe ori, sumele de bani pretinse de către suspecţi erau duble sau chiar triple faţă de cele împrumutate anterior”, potrivit sursei citate.

Îşi intimidau victimele apărând alături de interlopi

Potrivit comunicatului DIICOT, membrii grupării, în mod constant, au încercat să îşi consolideze notorietatea în domeniul cămătăriei şi capacităţii acestora de a recurge la cele mai violente măsuri în vederea recuperării sumelor de bani pretinse, postând diferite videoclipuri pe reţelele de socializare în care îşi arătau fizicul impunător, dispreţul total faţă de prevederile legale şi de normele de convieţuire socială, proliferând în mod constant, uneori în mod direct pentru o anumită persoană iar alteori, în general, ameninţări cu fapte de violenţă.

„În aceste videoclipuri, membrii grupării apăreau alături de alţi membrii cunoscuţi ai lumii interlope din România, pentru a denota astfel notorietatea de care se bucură şi sprijinul de care ar beneficia, la nevoie. În urma acestor acţiuni, uneori era suficientă doar prezenţa unuia dintre membrii acestor grupări în faţa unei persoane datoare, pentru ca acesteia din urmă să-i fie insuflată o stare puternică de temere şi neputinţă, fiind astfel nevoită a restitui sumele de bani abuziv calculate şi solicitate”, conform sursei citate.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum şi sisteme informatice.

12 persoane au fost conduse, în vederea audierii, la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, precum şi cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş şi Grupării de Jandarmi Mobile "Regele Ferdinand I" Târgu Mureş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite