REPARTIZARE LICEU 2014 Generaţia picaţilor. Peste 15.000 de elevi au intrat la liceu cu medii sub 5. Lista celor mai mici medii de admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 15.000 de elevi au fost admişi la profesională anul acesta    FOTO: Adevărul
Peste 15.000 de elevi au fost admişi la profesională anul acesta    FOTO: Adevărul

Miile de elevi care intră anual la liceu cu medii mai mici de 5 ar trebui să ia calea şcolilor profesionale deoarece nu au nicio şansă la Bac. Anul acesta, cea mai mică medie de admitere a fost 2,16, care aparţine unui elev din judeţul Argeş.

Peste 15.000 de elevi au fost repartizaţi anul acesta la liceu cu medii mai mici de  5, de două ori mai mulţi decât anul trecut, când la repartizare au fost în jur de 6.700 de candidaţi cu astfel de rezultate, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

În Capitală, spre exemplu, cea mai mică medie de admitere este 2,50 şi aparţine unui elev care a fost repartizat la Liceul Tehnologic „Petru Poni“. Profesorii de liceu atrag atenţia că peste patru ani, când aceşti copiii vor da examenul de maturitate vom avea din nou un procent foarte mare de elevi care nu vor promova Bacalaureatul.

Pentru ca dezastrul de la examenul de maturitate să nu se mai repete în următorii ani soluţia ar fi ca elevii slabi să opteze direct pentru şcoala profesională şi implicit o meserie.

„Primul preocupat pentru şcolarizarea lui trebuie să fie individul şi familia lui, desigur, însă nu cred că un elev care intră cu 3 la liceu va fi interesat să ia Bac-ul, de care nu are nevoie pentru a presta muncă necalificată. Şi aceşti copii trebuie şcolarizaţi şi este o provocare a legiuitorului care trebuie să creeze pentru nişa aceasta o alternativă de şcolarizare. Cred că ar trebui luate măsuri legislative bine gândite în contextul naţional, un Bac profesional şi o şcoală alternativă pentru cuprinderea acestor copii, cum există în Germania“, a declarat, ieri, la Adevărul Live, Vasile Nicoară, directorul unuia dintre cele mai bune licee din ţară, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa.

La rândul său, profesorul Adrian Troie, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, primul în topul naţional, spune că este foarte greu să aduci un copil de nota 2-3 la media 6 la Bac în doar patru ani, în condiţiile în care ei abia ştiu tabla înmulţirii. „Semnalul trebuie dat de clasa politică, spre exemplu introducerea şcolii profesionale, dar majoritatea se gândesc «cum să ajung eu la profesională, dar ce, sunt prost?». Asta e o reacţie care a apărut după perioada comunistă. Nu oricine poate face orice. Nu prea avem ce să facem cu aceşti copii foarte slabi fiindcă lor le-ar trebui un an sau doi să facă recuperare“, spune Troie.

Şi profesoara de română Ecaterina Stanca de la Liceul Teoretic Naţional crede că o soluţie viabilă pentru aceşti copii este un sistem de cursuri separate de recuperare, care să preceadă drumul spre Bac, dar asta presupune costuri suplimentare pentru plata profesorilor.

Nota 5, condiţie de intrare la liceu

Profesorul Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro, care a fost şi director de liceu tehnologic, spune că aceşti elevi care intră cu medii mai mici de 5 sunt condamnaţi din start să pice Bac-ul, mai ales cei repartizaţi la licee teoretice. „Nu numai că aceşti elevi se duc la liceu, dar se duc la licee teoretice pe profilul mate-info şi sunt automat condamnaţi să eşueze. Este şi vina părinţilor care nu îşi dau seama de posibilităţile copiilor lor, poate că sunt şi induşi în eroare de notele din gimnaziu. Ar trebui introdusă nota 5 ca nota minimă de intrare la liceu“, este de părere Vlaston. Modificarea a fost susţinută de altfel de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, însă abia din 2015.

Vlaston a mai spus că mulţi elevi se duc pe un traseu educaţional care nu li se potriveşte fiindcă mentalitatea comunistă susţine ideea că toţi trebuie să ajungă la liceu, toţi trebuie să ia Bac-ul şi toţi trebuie să facă o facultate. „Suntem o ţară fără meseriaşi, cu o piaţă a muncii deficitară din acest punct de vedere şi pe această economie se bazează nivelul de trai al populaţiei“, a explicat acesta.

Şi profesorul Troie a vorbit despre nevoia de inserare pe piaţa muncii a acestor elevi mai slabi. „Trebuie să facem în aşa fel încât să reuşim să-i inserăm în societate astfel încât să fie utili societăţii. O persoană care are un deficit atât de mare de cunoştinţe generale va dezvolta frustrări şi nu se va integra bine“, a conchis directorul-adjunct de la „Sava.“ ;

Alternativa: şcoala profesională

În premieră anul acesta absolvenţii claselor a VIII-a s-au putut înscrie şi la şcoala profesională. Astfel, 15.000 de elevi au ales să meargă spre învăţământul profesional de stat, în etapele premergătoare Evaluării Naţionale, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei. Tinerii care au dat la profesională au fost obligaţi să treacă şi prin examenul de Capacitate, care face parte din media finală de admitere, unii şi prin preselecţii şi testări suplimentare pentru departajare. Învăţământul profesional le va oferi însă posibilitatea de a se angaja pe piaţa muncii peste minimum trei ani, dar ei pot opta pentru studiile liceale, din clasa a XI-a, şi apoi să dea Bac-ul. În general, elevii care au fost admişi la şcoala profesională intră cu medii mici, de aceea există şi o părere generală cum că la profesională intră copiii cei mai slabi, generalizare incorectă, spun oamenii din sistem.

„Am avut elevi care au intrat cu medii peste 5. În fond, şcoala profesională este doar un alt traseu care le oferă elevilor mai multă stabilitate şi mai multă încredere în capacităţile lor“, a spus Ramona Ţiţeiu, directoarea Şcolii Profesionale Germane Kronstadt din Braşov, singura cu personalitate juridică din România. În luna octombrie 2013, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, propunea ca din 2015, la liceele teoretice să intre numai elevii cu medii de admitere peste 5 şi restul să se ducă la profesională, o părere împărtăşită şi de experţii din domeniu. „O condiţie esenţială pentru intrarea la liceu ar fi fost media de admitere minimă 5 la Evaluarea Naţională, ca să nu ajungă la liceu şi elevi cu medii de 3-4, care n-au nicio şansă să ia Bacalaureatul. Deşi s-a discutat, nu s-a aplicat, ar fi fost o barieră importantă, care ar fi îndrumat elevii spre şcoala profesională“, este de părere profesorul Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro.

Lista celor mai mici medii de admitere:

Bucureşti – cea mai mică medie de admitere este 2,50
Ilfov - cea mai mică medie de admitere este 2,40
Dâmboviţa - cea mai mică medie de admitere este 2,21
Prahova - cea mai mică medie de admitere este 2,58
Ialomiţa - cea mai mică medie de admitere este 2,17
Călăraşi - cea mai mică medie de admitere este 2,23
Giurgiu - cea mai mică medie de admitere este 2,25
Teleorman - cea mai mică medie de admitere este 2,28
Olt - cea mai mică medie de admitere este 2,41
Argeş - cea mai mică medie de admitere este 2,16
Braşov - cea mai mică medie de admitere este 2,29
Buzău - cea mai mică medie de admitere este 2,31
Brăila - cea mai mică medie de admitere este 2,89
Tulcea - cea mai mică medie de admitere este 2,22
Constanţa - cea mai mică medie de admitere este 2,18
Covasna - cea mai mică medie de admitere este 3,56
Harghita - cea mai mică medie de admitere este 2,33
Dolj - cea mai mică medie de admitere este 2,18
Vâlcea - cea mai mică medie de admitere este 2,42
Sibiu - cea mai mică medie de admitere este  3,14
Mureş – cea mai mică medie de admitere este 2,28
Bistriţa Năsăud – cea mai mică medie de admitere este 2,26
Maramureş - cea mai mică medie de admitere este 2,26
Satu Mare –  cea mai mică medie de admitere este 2,22
Sălaj – cea mai mică medie de admitere este 2,67
Cluj – cea mai mică medie de admitere este 2,86
Alba – cea mai mică medie de admitere este 2,26
Bihor – cea mai mică medie de admitere este 2,49
Arad – cea mai mică medie de admitere este 2,29
Timiş – cea mai mică medie de admitere este 2,32
Hunedoara – cea mai mică medie de admitere este 2,26
Caraş Severin – cea mai mică medie de admitere este 2,32
Mehedinţi – cea mai mică medie de admitere este 2,26
Gorj - cea mai mică medie de admitere este 2,22
Suceava – cea mai mică medie de admitere este 2,55
Botoşani – cea mai mică medie de admitere este 2,42
Iaşi – cea mai mică medie de admitere este 2,80
Vaslui – cea mai mică medie de admitere este 2,57
Galaţi – cea mai mică medie de admitere este 2,37
Neamţ – cea mai mică medie de admitere este 2,18
Bacău – cea mai mică medie de admitere este 2,30
Vrancea - cea mai mică medie de admitere este 2,33


REPARTIZARE LICEU 2014 Despre rezultatele repartizării la liceu, la Adevărul Live

REPARTIZARE LICEU 2014 Capitala, detronată de provincie în topul liceelor

REPARTIZARE LICEU 2014 Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele repartizării computerizate

REPARTIZARE LICEU 2014 Topul liceelor din România după ultimele medii de admitere. Schimbări faţă de 2013

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite