Refuzul lui Băsescu de a o numi pe Lidia Bărbulescu la şefia ÎCCJ duce la noi alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia Bărbulescu
Lidia Bărbulescu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că reia votul pentru desemnarea preşedintelui acestei instituţii după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu o va numi în funcţie pe Lidia Bărbulescu, magistratul ales de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a ocupa acest post.

"Având în vedere adresa nr. 3848/22.12.2009 a Administraţiei Prezidenţiale (...) începând cu data de 22 decembrie 2009 se pot depune candidaturi pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în anunţ, potrivit căruia candidaturile se pot depune în termen de 30 de zile de la 22 decembrie 2009.

Candidaturi pot depune judecătorii cu 2 ani de experienţă la ÎCCJ.

Traian Băsescu a declarat, în cadrul dezbaterii din 3 decembrie 2009 pentru alegerile prezidenţiale, că nu o va numi pe judecătoarea Lidia Bărbulescu la şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Răspunsul meu este nu. Nu o voi numi pe Dna Bărbulescu la preşedinţia ÎCCJ", a răspuns Traian Băsescu la întrebarea adresată de Robert Turcescu dacă o va numi în funcţie pe Lidia Barbu în cazul în care mai câştigă un mandat în funcţia supremă în stat.

Magistratul Lidia Bărbulescu a fost aleasă, pe 22 octombrie 2009, cu majoritate de voturi, de Secţia de judecători a CSM preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. propunerea a fost trimisă preşedintelui, cel care are ultimul cuvânt de spus în cazul numirii preşedintelui ÎCCJ.

Şefia ÎCCJ a rămas vacantă după pensionarea lui Nicolae Popa. Interimatul este asigurat, din septembrie, de Lidia Bărbulescu, în vârstă de 54 de ani. Magistraţii care şi-au depus în prima faza dosarul sunt: Lidia Bărbulescu, Gabriela Bârsan, Elena Cârcei, Dănuţ Cornoiu şi Iulian Dragomir.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite