Reacţia DNA după decizia CCR: „Lipsa garanţiilor legale ameninţă independenţa procurorilor”. Ambasada SUA: „Urmărim îndeaproape evenimentele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După decizia Curţii Constituţionale a României de ieri, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis un scurt comunicat în care atrage atenţia că absenţa unor garanţii legale ameninţă independenţa procurorilor şi lupta anticorupţie. Tot joi, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, în contextul aceloraşi evenimente, a transmis că „urmăreşte îndeaproape evenimentele”.

În contextul discuţiilor generate de comunicatul emis de Curtea Constituţională a României (C.C.R.) la data de 30 mai 2018, procurorii din cadrul D.N.A. şi-au exprimat public îngrijorarea faţă de consecinţele deciziei de ieri.

„Este momentul să tragem un semnal de alarmă şi să ne exprimăm îngrijorarea faţă de potenţiala afectare a statutului de independenţă a procurorilor, care reprezintă o premisă esenţială a luptei împotriva corupţiei. Fără garanţiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupţiei nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanţii riscă să afecteze grav investigaţiile desfăşurate de procurorii anticorupţie”, se arată în comunicatul emis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Miercuri, procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a afirmat, referindu-se la decizia CCR, că judecătorii Curţii au plasat de fapt parchetele sub exerciţiul potenţial discreţionar al ministrului Justiţiei.

"Prin decizia de astăzi, CCR a plasat de fapt parchetele nu sub autoritatea, ci sub exerciţiul potenţial discreţionar al ministrului Justiţiei, care este om politic sau, după caz, susţinut politic. Garantul constituţional al independenţei justiţiei, CSM-ul, a fost redus la un rol steril, invitat să facă figuraţie. Avizul - consultativ - al CSM este inutil, dacă la capătul lanţului decizional se află doar obligaţia preşedintelui de a respecta decizia ministrului", a transmis procurorul-şef DIICOT.

Daniel Horodniceanu a mai precizat că nu pune în discuţie caracterul obligatoriu al deciziei, făcând referire doar la efectele acesteia.

"Este o aberaţie logică, dacă vrem o justiţie independentă. În această consacrare a interpretării legii, linia de demarcaţie între puterile statului este ştearsă în detrimentul independenţei unei părţi din autoritatea judecătorească, magistratul procuror", a mai transmis procurorul-şef DIICOT.

La rândul ei, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti spune că urmăreşte îndeaproape evenimentele, comentând astfel decizia CCR, care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

"Urmărim îndeaproape evenimentele. Aceasta este o problemă internă a României", a transmis Ambasada SUA la Bucureşti, joi, la solicitarea News.ro.

Curtea Constituţională a constatat miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

CCR arată că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Toader mai susţine că şeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite