Rareş Bogdan, audiat la DNA în dosarul Romarm. Reacția europarlamentarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rareş Bogdan a fost audiat, joi, ca martor, la DNA, în dosarul Romarm, care priveşte achiziţiile de utilaje neconforme în pandemie, au declarat surse judiciare pentru Adevărul. Europarlamentarul a negat că ar fi mers la DNA, însă ulterior și-a nuanțat răspunsul.

Numele lui Rareş Bogdan apare şi în dosarul "Mită la Aeroportul Otopeni". Foto: Arhivă
Numele lui Rareş Bogdan apare şi în dosarul "Mită la Aeroportul Otopeni". Foto: Arhivă

UPDATE Contactat de Adevărul, Rareș Bogdan susține că nu a fost audiat și nici citat la DNA. Europarlamentarul susține că se va prezenta dacă va fi chemat de procurori.

Ulterior, la finalul ședinței PNL, europarlamentarul a făcut noi precizări jurnaliștilor, sugerând că a dat declarații în respectivul dosar.

„Nu, nu am fost azi la DNA. Am fost aici. În schimb, în ROMARM, cu achizițiile de măști sau numirea unor persoane, am fost întrebat și am răspuns sincer, undeva la câteva fraze. Nu am avut nicio treabă cu numirea domnului Țuțu. N-am știut că-l cheamă așa, să fie sănătos", a declarat liberalul.

Rareş Bogdan a fost citat de procurori în calitate de martor. În dosarul Romarm a fost audiat, în urmă cu câteva zile, şi Ludovic Orban, premier la momentul la care s-ar fi comis presupusele fapte de corupţie. De asemenea, şi Virgil Popescu, ministru al Energiei la acel moment, a fost chemat de procurori pentru a da declaraţii în cauză.

Recent, numele lui Rareş Bogdan a fost vehiculat într-un alt dosar de corupţie, cel privind prelungirea contractului de închiriere pentru spaţiile comerciale de la Aeroportul Otopeni.

Acuzaţiile DNA

În dosarul Romarm, Gabriel Țuțu, Victor Pițurcă și Alexandru Pițurcă sunt cercetați sub control judiciar pentru achiziții frauduloase în timpul pandemiei de COVID.

Potrivit procurorilor, șeful Romarm, Gabriel Țuțu, ar fi coordonat o afacere prin care compania de stat ar fi fost prejudiciată cu peste 8 milioane de lei. Este vorba despre linii de producție a măștilor de protecție, Romarm fiind desemnată în timpul pandemiei să producă astfel de produse. 

Concret, DNA menționează că șeful Romarm ar fi făcut demersuri pentru achiziția unor utilaje din China, printr-o firmă agreată, rolul lui Victor Pițurcă fiind de a asigura capitalul financiar necesar achiziției, prin firma fiului său. Ulterior, banii ar fi fost recuperați de la MApN, instituția la care urma să ajungă produsul final.

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (n.r. Victor Piţurcă), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție). Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)", a fost una din acuzațiile DNA .

Totodată, procurorii au susținut că în intervalul martie -aprilie 2020, şeful Romarm ar fi cerut, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În același dosar sunt cercetate mai multe persoane, printre care oameni de afaceri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite