Cine este personajul principal din dosarul mitei de la Aeroportul Otopeni. "Ăla te bagă la portbagaj, mori sigur"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Bălan, descris de procurori drept o "persoană fără calitate specială", prieten cu Rareş Bogdan, despre care se vehiculează că ar fi fost ofiţer SIE şi că ar avea influenţă la Sorin Grindeanu, este personajul principal în dosarul mitei de la Aeroportul Otopeni, fiind menţionat în majoritatea interceptărilor realizate de DNA.

Strategii politice pentru acapararea spaţiilor comerciale de la Otopeni. Foto: Arhivă
Strategii politice pentru acapararea spaţiilor comerciale de la Otopeni. Foto: Arhivă

"Saadeh Hardan (director Dnata Catering SA, martor în dosar): Cristi Bălan ce face? Nu l-am mai văzut de mult

Radu Tănăsescu (director în cadrul firmei lui Cătălin Lăscuţ): Nu l-am mai văzut nici eu, dar am fost cu el într-o vacanţă

(..)

La Mykonos

(..)

SH: Dar Bălan ce lucrează? Ce face el?

RT: Băi! Bălan e din grupul ăla plecat din SIE care l-a...(neinteligibil)

SH: Din SIE?

RT: Da, da , care a plecat la Viena

SH: Păi, toată ziua pleacă la Viena

RT: Au grupul ăla! Fond de investiţii cu nu ştiu ce, sunt nişte securişti periculoşi, ei mai au nişte firme, de exemplu, ca să înţelegi..ă...Nu ştiu dacă ştii că România a avut o echipă de 15-20 de Jameşi Bonzi, care au renunţat la ei..agenţii ăia. Crime plătite, nu ştiu ce, dărâmări de guverne..

(..)

Când ăia au renunţat la agenţii speciali, ei ce au făcut? I-au angajat pe totţi Şi iau contracte pe afară şi.. E pericol. Ăla te bagă la portbagaj, mori sigur

(..)

Dacă vrea să dispară un om, dispare", se arată în interceptările intrate în posesia Adevărul.

Cristian Bălan este invocat de majoritatea celor interceptați, fiind omul care gestionează relațiile pentru prelungirea contractelor pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Otopeni. 

În interceptările intrate în posesia Adevărul, Cristian Bălan îl numește pe Rareş Bogdan fratele lui, iar aproapierea dintre cei doi este recunoscută şi de europarlamentar, care o motivează prin faptul că au fost vecini. 

"Ivan George Alexandru (fost director CNAB): Am mai vorbit cu Rareş

Hardan Saadeh: Rareş Bogdan?

IGA: Da. “Stai liniştit! Garantat săptămâna viitoare!”

(..)

SH: Da? Pe bune? Dacă Cristi e atât de apropiat şi e atât de prieten şi face orice chestier pentru el şi roagă pentru tine, mi se pare..să nu-l servească pe Cristi..Corect sau nu?", este o parte a discuției.

Ulterior, cei doi discută despre apropierea lui Rareş Bogdan de omul de afaceri Cristian Bălan, şi el anchetat în dosar, despre disponibilitatea liberalului de a îi face favoruri acestuia, precum şi despre importanţa europarlamentarului pe scena politică din România.

Influența la Grindeanu

Pe lângă prietenia cu Rareș Bogdan, Cristian Bălan lăsa de înțeles că ar fi avut trecere și la Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, lăudându-se că poate determina "100%" prelungirea contractelor dintre CNAB și firmele Millenium Pro Desing (deținută de Cătălin Lăscuț, director Radu Tănăsescu) și Dnata Catering SRL pe o perioadă de 5 ani, fiind invocat numele șefului de cabinet al ministrului, Cristi Anton, arată DNA.

"George Ivan: Io dacă mă duc și discut acolo  (neinteligibil, vorbește în șoaptă)..numai că ...(neinteligibil, vorbește în șoaptă) m-am apucat iară să iau totu', să citesc, să fac, să dreg, ca să găsesc soluția. Că soluția io trebuie să o dau! Altfel..

Saadeh Hardan: Normal că tu trebuie să dai lu' Cristi ! Da! Nu! Cristi trebuie să dea la..Grindeanu, nu?

G.I: Exact, El nu se duce vorbește și spune  “Bă, trebuie făcut aşa, aşa, aşa", potrivit interceptărilor de la dosar.

Potrivit procurorilor, George Ivan, angajat al CNAB la acel moment, se referă la oferirea unei soluţii pe partea de corespondenţă oficială, care ar fi trebuit să se poarte între CNAB şi cele două firme, astfel încât Cristian Bălan să îi poată comunica ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, “iar toată această “negociere" să fie percepută ca fiind una firească şi legală".

La un moment dat, Cătălin Lăscuț îl caracterizează pe Grindeanu drept un „personaj ciufut”, care „nu are anturaj” şi „îi e frică să se bage” , menţionând că:  „omu' se visează preşedintele ţării”. Mai mult, sunt invocate relațiile proaste dintre Grindeanu și Ciolacu, astfel că o intervenție pe plan politic nu ar fi favorabilă.

"Cine se duce la Marcel şi orice telefon de la Marcel la minister este..nu rău, este foarte prost”, spunea Cătălin Lăscuț, dând exemplu o situaţie similară când ar fi intervenit din partea lui Răzvan Cuc la Gabriela Firea, în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte de partid.”Era să ne închidă magazinele”, concluzionează acesta.

Felix Rache, interceptat

În interceptări apare și Felix Rache, vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău, fiind redată o discuţie din 24 august, de la o întâlnire a lui Cătălin Lăscuţ cu politicianul din Buzău. Cei doi discută aspecte referitoare la contractele de la Otopeni, despre anumite persoane , precum şi "perspective de afaceri", după cum notează procurorii. 

De altfel, şi secretarul de stat de la Transporturi Bogdan Mândrescu apare în discuţiile celor implicaţi în dosar, nefiind în graţiile acestora. 

"SH: Da' Mândrescu e al lui Grindeanu sau a lu' Ciolacu?

George Ivan: Bă, frate, i-a lu' Ciolacu sută la sută (..) Pentru că dacă te duci să întrebi un câine pe stradă „Bă, al cui e Mândrescu?" Păi zice că-i a lu' Ciolacu"", se menționează în dosar.

Procurorii spun că Bălan, prin intermediul lui George Ivan sau direct, ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț, administrator al firmei care gestionează magazinele duty-free din aeroport, și directorului Hardan Saadeh, reprezentant al Dnata Catering SA, firmă care administrează spaţiile în care funcţionează restaurantele din Aeroportul Otopeni, câte 10 milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere cu 5 ani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite