Procurorii cer arestarea în lipsă a mercenarului Horațiu Potra şi a fiului său. Alți 18 inculpaţi din dosarul lui Georgescu, vizați de mandate
0Procurorii Parchetului General cer Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă a 18 inculpaţi reţinuţi în dosarul în care a fost pus sub acuzare şi Călin Georgescu, dar și emiterea de mandate de arestare în lipsă pentru mercenarul Horaţiu Potra și fiul său, Dorian Potra.

Vizat de mandat de arestare în lipsă este și un alt membru al familiei, Alexandru Potra.
Horaţiu Potra a părăsit România înainte de a-i fi percheziţionată casa.
„În urma audierilor efectuate în cursul zilelor de 26 şi 27 februarie 2025, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului General a dispus, astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 21 de inculpaţi şi reţinerea a 18 dintre aceştia sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, instigare publică. De asemenea, procurorul a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru cei 18 inculpaţi reţinuţi, precum şi pentru un număr de 3 inculpaţi în lipsă. Propunerea de luare a măsurii arestării preventive va fi înaintată judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a anunţat joi noapte Parchetul General.
Arsenalul găsit în locuința lui Potra
Anchetatorii au efectuat, miercuri dimineață, 47 de percheziţii în judeţele Sibiu, Mureş, Timiş, Ilfov şi Cluj, într-un dosar legat de finanţarea campaniei electorale, constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid.
În locuința mercenarul Horaţiu Potra şi fiul său au fost găsite arme şi muniţie ascunse într-o cameră secretă.
Mai mult, într-un seif ascuns sub podeaua casei, au fost descoperite teancuri cu bani şi lingouri de aur.
Poliţiştii au găsit peste 40 de încărcătoare (de la arme letale, de diferite calibre), 51 de grenade (militare, ofensive/defensive), 44 de bucăţi de lovituri de lansator, 21 de pistoale letale (majoritatea calibrul 9x19mm), 7 pistoale/puşti mitralieră letale (calibrul 7,62 mm şi 7,65 mm), peste 20 de cutii/pachete/pungi cu muniţie letală, 6 piese de arme, 4 materiale explozive, două aruncătoare/lansatoare de grenade, un fitil detonant şi o lunetă.
Au mai fost descoperite şi ridicate peste 25 de kilograme de aur (lingouri), peste 3,3 milioane de dolari, peste 700.000 de lei, 43.000 de euro, 13.000 dirham şi 21.000 de dinari sârbeşti.
Călin Georgescu, sub control judiciar
Miercuri, Călin Georgescu a fost pus sub control judiciar de procurorii de la Parchetul General pe o perioadă de 60 de zile, el având mai multe interdicţii, printre care să părăsească ţara fără încuviinţarea autorităţilor judiciare şi nu are voie să posteze pe reţelele de socializare conţinut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.
Georgescu este urmărit penal pentru săvârşirea a şase infracţiuni: instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, în formă tentată; comunicarea de informaţii false; fals în declaraţii în formă continuată; iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup; promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe; iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii.
Horațiu Potra i-a cerut bani lui Frank Timiș pentru Călin Georgescu
Ancheta deschisă pe numele lui Călin Georgescu i-a dus pe procurori la controversatul om de afaceri Frank Timiș, căruia Horațiu Potra i-ar fi cerut bani pentru campania electorală promițându-i în schimb că va redeschide minele de aur ale României.
Surse judiciare spun că implicarea lui Horațiu Potra în finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu nu are un caracter izolat, probele administrate dovedind faptul că „încă din 27.04.2022, Călin Georgescu i-a solicitat lui Potra Horațiu să-l abordeze pe Frank Timiș în vederea susținerii financiare a campaniei electorale cu 20-35 milioane USD”.
Numele lui Frank Timiș a fost legat în ultimii 20 de ani de numeroase scandaluri, inclusiv în privința exploatării aurifere de la Roșia Montană.
Născut la 28 ianuarie 1963 în Borșa, județul Maramureș, Vasile Frank Timiș este un om de afaceri româno-australian cunoscut pentru implicarea sa în industriile de minerit și petrol. După absolvirea unei școli profesionale de mecanică auto, a emigrat în Australia, stabilindu-se în Perth, unde ar fi avut probleme legale, fiind acuzat de două ori pentru deținere de droguri.
În anii ’90, Timiș a început să dezvolte afaceri în România, fiind fondatorul companiei Gabriel Resources, cunoscută pentru proiectul minier de la Roșia Montană. De asemenea, a înființat companii precum African Minerals și African Petroleum Corporation, având interese majore în exploatarea resurselor naturale din Africa de Vest.
Numele său a fost dezvăluit și în scandalul de acum 10 ani legat de Panama Papers. Rise Project arăta cum Timiş a folosit casa de avocatură Mossack Fonseca, o adevărată „fabrică de offshore-uri”, pentru a-şi începe afacerile din România în anii ‘90.